10 vinkkiä ylioppilaskokeisiin ja tsemppisoittolista
Heipsun!
Ylppärit ovat pyörähtäneet käyntiin ja pääsykokeetkin lähestyvät hurjaa vauhtia. Samalla korona valottaa maailmaa ja kaikki on vaakalaudalla. Voin vain kuvitella miltä tuntuu, kun koko tulevaisuus tuntuu olevan yhden viruksen käsissä. Siispä – tähän tilanteeseen tarvitaan tsemppibiisejä joiden voimalla eteenpäin!
Loin Spotifyihin valmiin soittolistan, mikä on täynnä hyviä kappaleita tsemppaamaan ylioppilaskirjoituksiin sekä pääsykokeisiin, tai mihin vain tilanteeseen, mihin kannustusta tuntuu tarvitsevan. Se löytyy Spotifystä nimellä ”tsempit”. Kyselin pari viikkoa sitten soittolistalle kappalesuosituksia Instagramissa ja myös kaikkien suosittelemat suosikkikappaleet on lisätty listalle! Voit myös hakea soittolistaa Spotifyn profiilistani etsimällä nimelläni. Profiilistani löytyy myöskin avoin studying-soittolista, jota kuuntelen usein opiskellessani. Soittolistassa on kappaleita, joissa ei lauleta. Myös sen voi ottaa omaan kuunteluunsa, jos kaipaa opiskelumusaa!
Mutta nyt niihin vinkkeihin!
- Ota tarpeeksi eväitä mukaan ja muista pitää pieniä eväs- ja vessataukoja. Pienten taukojen pitäminen virkistää ajatustenkulkua ja voi tuoda kokonaan uusia ideoita mieleen. Itse pyysin välillä vessataukoja ihan vain siksi, että kävin veskissä tekemässä muutaman kyykyn, jotta saa verenkierron liikkeelle, eikä monen tunnin istuminen ala väsyttämään.
- Lue kysymykset huolella ja mieti mitä kysytään. Vastaa aiheeseen, älä aiheen ohi. Usein lyhyt ja ytimekäs vastaus täynnä asiaa on parempi kuin pitkä vastaus täynnä turhaa lörpöttelyä.
- Luota itseesi ja siihen, että tiedät aiheesta tarpeeksi. Luota myös siihen, että osaat vastata hyvin. Olet harjoitellut sitä viimeiset kolme vuotta, jokaisella koeviikolla.
- Älä panikoi. Kaikki ovat samassa veneessä ja kaikille on kokeessa samat kysymykset. Myös muut ovat epävarmoja ja jännittävät koetilanetta.
- Älä opiskele enää viimeisenä päivänä, vaan anna aivojen levätä. Tällöin aivot saavat jäsennellä yksityiskohtia osaksi kokonaisuuksia, jotta koepäivänä kaikki on selkeää.
- Älä keskustele myöskään ystävien kanssa ’’tärpeistä’’ tai muusta aiheeseen liittyvästä ennen koetta. Silloin voi olla vaarana, että nämä yksityiskohdat ikään kuin ’’pyyhkivät’’ kokonaisuuksien yli ja kokeessa muistat vain nämä tärpit. Tärpit tulevat kyllä mieleesi sitten kokeessa, kun olet ensin saanut hyvän kokonaiskuvan hahmotettua. Siis, kokonaisuuksista yksityiskohtiin!
- Keksi itsellesi jokin rutiini, minkä avulla rauhoittua odotellessasi kokeen alkua koesalissa. Kokeen aloittamisen odottaminen voi olla piinaavaa, joten itse käytin ajan pistämällä silmät kiinni ja rauhoittumalla käyden koko kokeen rakenteen läpi. ’’Pian meille sanotaan, että saamme aloittaa kokeen. Sitten käyn ensin rauhassa kysymykset läpi ja aloitan helposta. ……’’ Tällä tavoin tunsin olevani valmis kokeeseen.
- Aloita helpoimmasta ja lähde vain tekemään, vaikka tuntuisi, ettei yhteenkään tehtävään saa mitään. Alkuun pääseminen on tärkeää ja siitä se sitten lähtee helpottamaan. Aloittaminen virittää aivot ja pikkuhiljaa saat kaiveltua uusia ajatuksia muistin kiemuroista mieleesi. Käytä koko koeaika hyödyksesi. Sinulla ei ole kiire minnekään, joten vaikka alussa jumittaisi, niin ei hätää. Voit vaikkapa lukea kokeen parikin kertaa läpi saadaksesi hyvän kokonaiskuvan kokeesta.
- Varmista kokeen lopuksi, ettet ole vastannut liian moneen tehtävään. Tarkista, että esseissä on otsikot ja kokeessa nimet sekä muut tarvittavat tiedot.
- Kokeen päätyttyä – ole ylpeä itsestäsi!
Hirmuisesti jaksamista kaikille ylioppilaskirjoituksiin ja pääsykokeisiin lukemisiin!
P.S Jos sinulla on oma suosikkitsemppibiisi ja haluaisit sen soittolistalle niin kommentoi ihmeessä ja lisään sen mielelläni myös muiden kuunneltavaksi. Voit laittaa viestiä vaikkapa IG-dierctissä tai kommentoida tätä postausta.
P.P.S Pysykäähän terveinä! <3
– Maria