Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  25.03.2018

10 tärkeää asiaa pääsykokeisiin lukemisessa

Huomenna 27.3.2018 julkaistaan Vakava-kokeen aineisto. Keräsin tähän postaukseen tärkeimmät asiat, mitkä koin itse hyväksi lukiessani Vakava-kokeeseen. Aion myös tutustua huomenna aineistoon ja kirjoittaa aiheeseen liittyen seuraavilla viikoilla. Innoissani odotan, minkälaisia artikkeleja aineistossa tänä vuonna on.

  1. Tyhjennä kalenterista kaikki ylimääräinen Vakava-urakan ajaksi. Itse pystyin viime vuonna pitämään kertyneitä lomia niin, että tein töitä 2-3 päivää viikossa. Mielestäni se oli todella hyvä määrä; oli hyvin aikaa lukea mutta samalla oli myös välillä muutakin tekemistä. Koin hyvänä asiana, että olin myös välillä töissä, enkä ajatellut aineistoa koko aikaa.
  2. Tee itsellesi lukusuunnitelma. Lukusuunnitelman avulla pysyy aikataulussa ja pystyy käymään koko aineiston läpi. Minä koin todella hyväksi tavaksi sen, että pyrin hahmottamaan ajan, joka on käytettävissäni lukemiseen. Sen jälkeen tein viikkokohtaisen suunnitelman, johon mietin, mitä artikkeleja milläkin viikolla käyn läpi, jotta kaikki artikkelit tulee opeteltua ja että jää vielä kertauksellekin aikaa. Tein välillä lisäksi myös päiväkohtaisia suunnitelmia, jotta tiesin esimerkiksi, mitkä valmennuskurssilta annetut tehtävät teen milloinkin jne. Aikatauluuni vaikutti paljon valmennuskurssi. Siellä kävimme artikkelit läpi tietyssä järjestyksessä ja tahdissa. Lukusuunnitelmaan kannattaa myös aikatauluttaa tauot ja vapaapäivät.
  3. Lue aineistosta ensimmäiseksi sisällysluettelo. Aineistoon kannattaa tutustua ensin kokonaisvaltaisesti ja vasta sitten alkaa syventyä siihen tarkemmin. Aineiston sisällysluettelosta saa selville vaikka mitä; montako artikkelia on, kuinka pitkiä ne ovat (tosin pituushan ei aina kerro helppoudesta/vaikeudesta tms.), minkä tyylisiä artikkelit ovat jne. Tärkeintä sisällysluetteloa lukiessa on miettiä, onko jokin aihe itselle jo entuudestaan tuttua tai mielenkiintoista. Mieti, miten artikkelit puhuttelevat sinua.
  4. Liitä asioita aiemmin kokemiisi tai oppimiisi asioihin. Jos olet ollut työelämässä, voit sieltä ottaa esimerkkejä, joiden avulla muistat joitain kohtia paremmin. Jos taas et ole ollut vielä työelämässä, mieti, oletko aiemmissa opinnoissa törmännyt johonkin samantapaiseen asiaan, minkä voit liittää niin, että muistat asiat paremmin. Tai oletko lukenut jostain tai onko lähipiirissäsi puhuttu jostain asiasta, mikä liippaa läheltä aineiston jotakin kohtaa. Tunteiden avulla asiat muistaa paremmin ja siksi on järkevää yhdistellä aineiston asioita ja tehdä niistä itselleen mieluisampia. Väkisin ei tietenkään jokaiseen kohtaan ole tarpeen keksiä jotain esimerkkiä, vain silloin kun sellainen luontevasti tulee mieleen.
  5. Pidä lukiessasi sopivasti taukoja. Aivot tarvitsevat taukoja, jotta ne pystyvät sisäistämään asiat paremmin. On toki yksilöllistä, kuinka kauan kukin jaksaa opiskella -niin että vielä sisäistää asiat- samalta istumalta.
  6. Ole avoimesti kiinnostunut aineistosta. Vaikka aluksi jokin artikkeli tuntuu vaikealta tai sellaiselta mikä ei kiinnosta, on parempi ajatella asiasta positiivisesti ja uskoa, että kyllä senkin ymmärtää lopulta. Itselleni kävi viime vuonna niin, että jo heti aluksi historiallinen ja poliittinen artikkeli tuntui minusta ylivoimaisen vaikealta mutta kuitenkin lopulta se oli koko aineistosta parhaiten mieleeni jäänyt artikkeli. Siinä oli paljon vuosilukuja, politiikasta en ole ikinä ollut kiinnostunut ja se tuntui vaikealta. Kun tuli sen artikkelin käsittelyn aika, jotenkin sain itselleni todella hyvän flown; kirjoitin muistiinpanoja ja piirsin asioita, jotta ymmärsin artikkelin kohtia paremmin. Opin asiat hyvin ja jopa innostuin politiikasta, mitä en olisi itsestäni uskonut aiemmin. Eli ole avoin kaikelle mitä eteesi tulee!
  7. Älä laske tunteja, kauanko olet lukenut. Tärkeintä on, että lukeminen on laadukasta. Ei ole väliä, kuinka monta tuntia luet päivässä, jos sillä ajalla ei ole jäänyt mitään päähän. Kun luet, keskity siihen. Tauottaminen auttaa ja kannattaa.
  8. Kertaa. Joka päivä voi kerrata jonkun pienen asian edelliseltä päivältä. ”Kertaus on opintojen äiti” ei ole turha sanonta.
  9. Salli itsellesi myös turhautumisen ja epäonnistumisen hetkiä. Aina ei kaikkia opi yhtä helposti ja joskus tarvitaan epäonnistumisia, jotta voi päästä eteenpäin.
  10. Luota itseesi!

-Saimi-

Saimi