Yliopistojen uudistuneet valintakoetiedot 2025 on julkaistu
Yliopistot julkaisivat lokakuun lopulla keväällä 2025 uudistuvien valintakokeiden tiedot. Aiemman yli sadan valintakokeen sijaan valintakokeita tulee olemaan ensi keväänä yhdeksän. Kokeet on ryhmitelty valintakoekoreihin aakkosten mukaan A-I.
Nyt vahvistetut tiedot on hyvin pitkälti keväällä 2024 julkaistun luonnoksen mukaiset. Kokeissa on yhteisiä sekä eriytyviä osia hakukohteista riippuen. Kaikki kokeet ovat jatkossa digitaalisia.
Valintakoeuudistus ei koske taidealojen ja arkkitehtuurin hakukohteita tai erillishakuja. Myös muutamat yksittäiset kandi+maisteri -koulutusohjelmat ovat jättäytyneet uudistuksen ulkopuolelle.
Miltä uudistus näyttää hakijan silmin?
Uudistuksen tavoitteena on ollut:
- helpottaa eri alojen valintakokeisiin osallistumista
- keventää valintakoevalmistautumista luopumalla pääsykokeiden pitkäaikaista opiskelua vaativista materiaaleista ja
- vähentää valmistautumiseen liittyvää opiskelijoiden kokemaa stressiä.
Vahvistettujen valintakoetietojen perusteella osassa tavoitteista on onnistuttu paremmin, osassa heikommin.
Mitkä tavoitteet toteutuivat?
✔ Valintakokeen voi suorittaa aiempaa useammissa kaupungeissa. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa ja lyhentää monen kohdalla matkustusetäisyyttä koti- ja valintakoepaikkakunnan välillä.
✔ Saman valintakoekorin sisällä on useampia hakukohteita, joihin hakija voi hakea samalla valintakokeella. Näin hakijan ei välttämättä tarvitse matkustaa moneen valintakokeeseen. Toisaalta:
- yhteishaussa hakukohteiden määrä on rajattu maksimissaan kuuteen, ja opiskelupaikkaa tarjotaan vain yhteen hakukohteeseen sen perusteella, mihin hakijan pisteet riittävät ja minkä hän on mieluisuusjärjestyksessä sijoittanut korkeimmalle sijalle hakuvaiheessa.
- mikäli hakija hakee useampaan hakukohteeseen, joiden kokeet ovat eri päivinä, hän joutuu edelleen osallistumaan ja matkustamaan useampaan kokeeseen.
✔ Erikseen julkaistavien ennakkomateriaalien lukuaika on lyhentynyt.
Mitä puutteita uudistuvassa opiskelijavalinnassa on asetettuihin tavoitteisiin nähden?
❌ Hakija ei voi saman kevään aikana hakea opiskelemaan kauppatieteitä ja oikeustiedettä valintakokeen kautta. Teoriassa hakeminen on mahdollista, mutta käytännössä ei – oikeustieteelliseen pyrkivien ennakkoon luettava aineisto julkaistaan kaksi päivää ennen valintakoetta ja kauppatieteen koe (valintakoe F) järjestetään päivää ennen oikeustieteen koetta (valintakoe G). Näin ollen oikikseen hakevat menettäisivät puolet ennakkoaineiston luku- ja valmistautumisajasta. Kokemuksemme mukaan moni pyrkijöistä on kiinnostunut molempien alojen opinnoista.
❌ Kaikkiin lääketieteellisen alan hakukohteisiin ei edelleenkään voi hakea samaan aikaan yhteisestä valintakokeesta huolimatta. Hakijan tulee valita hakeeko lääketieteen kohteisiin vai hammaslääketieteen kohteisiin. Molempiin ei voi hakea samalla kertaa.
❌ Ennakkovalmistautuminen ei poistu:
- Opiskeltavaa ja kerrattavaa on määrällisesti paljon valintakokeissa A, B, C, H ja I, joissa vaaditaan tiettyjen lukion pakollisten ja syventävien opintokokonaisuuksien osaamista.
- Kasvatusalan valintakokeessa E ja yhteiskuntatieteiden valintakokeessa G vaaditaan lukio-opintoja syvällisempiä aineiston käsittely-, tulkinta- ja analysointitaitoja mm. tieteellisten artikkelien ja tutkimusten osalta. Nämä taidot kehittyvät harjoittelulla, mutta itsenäisesti niitä on vaikeampi harjoitella verrattuna nimetyn aihealueen opiskeluun.
- Oikeustieteen valintakokeessa G on aineistokokeen lisäksi ennakkomateriaali, joka tulee jatkossa ottaa haltuun kahdessa päivässä aiemman kuukauden sijaan. Tämä edellyttää, että hakijalla on jo valmiiksi hallussa oikeustieteellisen tekstin lukutekniikka ja alan peruskäsitteistö.
- Myös valintakokeessa D, jota mm. psykologian ja logopedian hakukohteet käyttävät, säilyy erillinen ennakkomateriaali. Tyypillisesti ennakkoaineisto on ollut alaan liittyvää, englanninkielistä tutkimusta. Vaikeustasoltaan vastaavan vaikkakin lyhyemmän aineiston haltuunotto kahdessa päivässä edellyttää pyrkijältä huippusuoritusta.
❌ Pyrkijöiden epävarmuus ja stressi ei helpotu – päinvastoin!
- Aikarajat: Kokeiden osiokohtaiset aikarajat lisäävät aikapainetta, sillä sulkeutuneisiin osioihin ei voi enää palata.
- Epäselvät valmistautumisohjeet: Joidenkin valintakokeiden, kuten esimerkiksi psykologian ja logopedian käyttämän valintakokeen D, vaatimukset on määritelty hyvin epämääräisesti. Tämä johtaa siihen, että hakijat joutuvat arvailemaan, millaista ja kuinka laajaa osaamista heiltä edellytetään. Tämä johtaa helposti monen aihealueen ”yliopiskeluun”, mikä lisää stressiä, hallinnan tunteen puutetta ja epävarmuutta.
- Ennakkoaineistojen lyhyt lukuaika: Vain kahden päivän valmistautumisaika ennakkoaineiston läpikäyntiin lisää hakijan suoritus- ja aikapainetta sekä on myös vastoin oppimispsykologisia tutkimustuloksia. Mitä haastavampi aineisto ja mitä tarkempaa osaamista edellytetään, sitä useampiin opiskelujaksoihin ja pidemmälle aikavälille opiskelu tulisi pilkkoa, jotta aivojen muistijärjestelmä kykenee jäsentämään ja tallentamaan omaksuttavan tiedon. Oppiminen ja mieleen palauttaminen edellyttää myös mahdollisuutta säännölliseen kertaukseen. Toisaalta, valintakoetiedoissa ei ole toistaiseksi vielä tarkennettu, onko ennakkoaineisto käytettävissä myös valintakoetilanteessa. Tämä toisi kokonaan uuden ulottuvuuden osaamisen testaamiseen ja ennakkomateriaalin soveltamiseen koetilanteessa.
❌ Tasa-arvo ei toteudu kaikkien hakijoiden kohdalla.
- Monen kokeen peruspohjan muodostaa lukio-opinnoissa opiskeltavat sisällöt ja akateemiset opiskelutaidot, mutta ammatillinen tutkinto ei valmista näihin. Ammatillisen tutkinnon suorittanut joutuu itsenäisesti opiskelemaan vaadittavat lukiotiedot sekä harjoittelemaan taidot.
- Aineistopohjaiset kokeet edellyttävät lukunopeutta, hyvää luetunymmärtämistä ja tekstin tulkintataitoja yhdistettynä vastaustekniikkaan ja aikapaineeseen. Nämä vaatimukset tuottavat muita hakijoita enemmän vaikeuksia S2-opiskelijoille ja henkilöille, joilla on lukemisen ja kirjoittamisen haasteita. Mainittuja taitoja on onneksi mahdollista harjoitella ja vahvistaa etukäteen.
Me Eezy Valmennuskeskuksella kykenemme tunnistamaan valintakoeuudistukseen liittyvät hyödyt ja rajoitteet pyrkijän näkökulmasta. Näiden tietojen, pitkän kokemuksen ja erinomaisen valintakoeasiantuntemuksen pohjalta valmistelemme valmennuskurssit, materiaalit sekä harjoituspääsykoetilanteet vastaamaan uusien valintakokeiden sisältöjä sekä mahdollisia tehtävätyyppejä. Varmistamme jatkossakin, että pyrkijät, jotka kaipaavat apua ja tukea valmistautumiseen, tulevat sitä myös jatkossa saamaan.