Uutiset  •  06.05.2024

Ohjeet digitaaliseen valintakokeeseen osallistuvalle

Pääsykokeet lähestyvät – lue ohjeet koepäivään

Suurin osa korkeakoulujen valintakokeista järjestetään digitaalisina kokeina, mutta muutamalla alalla on vielä käytössä perinteinen paperinen valintakoe. Paperiset kokeet on käytössä mm. kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa ja DIA-yhteisvalinnan diplomi-insinööritutkinnon hakukohteissa. Nämä ohjeet koskevat vain digitaalisia valintakokeita.

Digitaalisia ovat mm. seuraavat valintakokeet:

 • biologian ja ympäristötieteiden valintakoe
 • kasvatusalan VAKAVA-koe
 • lääketieteellisten alojen valintakoe
 • oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoe
 • psykologian ja logopedian valintakoe
 • sosiaalityön yhteisvalinnan valintakoe
 • yhteiskuntatieteellisen alan valintakoe

 

Ohjeet digitaaliseen valintakokeeseen

Digitaaliset valintakokeet järjestetään Vallu-valintakoejärjestelmässä. Halutessasi voit harjoitella valintakoepalvelun käyttöä etukäteen testikokeessa.

Valintakokeet suoritetaan valvottuina korkeakoulujen osoittamissa tiloissa. Suoritat valintakokeen sillä paikkakunnalla, jonka valitsit yhteishaun hakulomakkeella.

Tarkista etukäteen, että tietokoneesi täyttää valintakokeen vaatimat käyttöjärjestelmä- ja selainvaatimukset.

 

Mitä mukaan digitaaliseen valintakokeeseen?

Henkilöllisyystodistus

 • passi
 • suomalainen ajokortti
 • kuvallinen poliisin myöntämä henkilökortti
 • EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti
 • Vanhentunutkin henkilöllisyystodistus käy, mikäli se on vanhentunut alle vuosi sitten.

Kannettava tietokone ja virtajohto

 • Et voi suorittaa valintakoetta ilman omaa kannettavaa tietokonetta.
 • Valintakoetta ei voi suorittaa älypuhelimella tai tablet-tietokoneella.

Tunniste

 • Tunniste sisältää QR-koodin ja tiedon valintakokeesi ajasta ja tarkasta paikasta.
 • Saat tunnisteen noin viikkoa ennen valintakoetta tekstiviestillä ja sähköpostilla.

Halutessasi voit ottaa mukaasi myös kynän, pienet eväät, erillisen langallisen hiiren ja näppäimistön, tarvitsemasi lääkkeet, kasvomaskin, käsidesin, kuukautissuojat ja kertakäyttöiset korvatulpat. Kaikkien muiden tarvikkeiden tuominen koesaliin on kielletty.

 

Valintakokeen kulku

Saavu tunnisteessasi kerrottuun koepaikkaan hyvissä ajoin. Tullessasi koepaikalle, näytä saamasi tunnisteen QR-koodi ja henkilöllisyystodistuksesi koevalvojalle.

Sulje matkapuhelimesi tai laita se lentokonetilaan ennen koetta. Valvoja ohjeistaa, mihin voit jättää tavarasi säilöön turvallisesti.

Käytyäsi istumaan paikallesi, valmistele tietokoneesi käyttökuntoon:

1️⃣ Kytke virtajohto pistorasiaan.

2️⃣ Sulje tietokoneella mahdollisesti auki olevat ohjelmat, mykistä äänet ja poista näytön suojakalvo, jos sellainen koneessasi on.

3️⃣ Kirjaudu koejärjestelmään koesalissa olevien ohjeiden mukaisesti.

4️⃣ Valitse kokeen suorituskieli.

5️⃣ Odota rauhassa kokeen alkamista.

 

Koesalissa tietokoneellasi saa olla auki ainoastaan koejärjestelmä sekä kokeessa mahdollisesti käytössä oleva sähköinen aineisto. Mikäli koneellasi on auki jokin muu ohjelma, esimerkiksi tietokoneen oma laskin, voi se johtaa kokeesi hylkäämiseen.

Kuuntele kokeen alussa saamasi ohjeet tarkasti ja toimi niiden mukaan. Lue myös koejärjestelmässä olevat ohjeet huolellisesti.

Monivalinta- ja aukkotehtävien vastaukset tallentuvat koejärjestelmään automaattisesti. Esseetehtävissä tallennat vastauksesi itse painamalla ”tallenna vastaus” -painiketta.

Mikäli sinulle tulee kokeen aikana tarve käydä vessassa, viittaa ja odota, että valvoja tulee luoksesi. Hän ohjaa sinut WC-tiloihin ja sieltä takaisin koesaliin.

Voit lähteä koesalista aikaisintaan puolen tunnin päästä kokeen alkamisesta. Kun olet valmis, sulje koe kirjautumalla kokeesta ulos, kerää tavarasi ja mene tunnistuspisteelle. Voit poistua koesalista vasta, kun olet näyttänyt henkilöllisyystodistuksesi valvojalle.

 

Valintakokeen tulokset

Valintakokeiden tulokset julkaistaan viimeistään 4.7.2024. Opiskelupaikka on otettava vastaan 11.7.2024 klo 15.00 mennessä.

Itseopiskelumateriaalit viime hetken kertaukseen

Tutustu edullisiin harjoituskoepaketteihin ja muihin itseopiskelumateriaaleihimme, joiden avulla ehdit vielä hioa koetaktiikkasi ja ajankäyttösi kuntoon.