Uutiset  •  12.03.2024

Muutoksia lääketieteen valintakokeen kaavaliitteessä 2024

Lääketieteellisten alojen valintakokeen kaavaliite on uudistunut

Kevään 2024 lääketieteellisten alojen valintakokeen kaavaliite on julkaistu laaketieteelliset.fi -sivustolla.  Tämän vuoden kaavaliitteessä on kaikki samat siinä viime vuonnakin olleet kaavat, mutta näiden lisäksi mukaan on tullut uusia kaavoja ja lisäyksiä.

Olemme koonneet tähän uutiseen kaavaliitteeseen tulleet muutokset viime vuodesta. Kaavaliitteen lisäyksien yhteydestä voit lukea asiantuntijoidemme pohdinnat siitä, millaisiin tehtäviin muutokset saattaisivat viitata.

 

Kaavaliitteeseen tulleet lisäykset:

🟣 Vakioihin on lisätty kuulokynnyksen alaraja:

Tämä yhdessä intensiteetin kaavan yhteyteen kirjoitetun matemaattisen mallin ”intensiteetti on kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön” kanssa voisi viitata ääniopin intensiteettitehtävään.

🟣 Harmonisen voiman ja harmonisen värähtelijän jaksonajan perään on lisätty harmonisen jousen potentiaalienergian kaava. Tämä voisi viitata harmoniseen jousitehtävään.

🟣 Carnot’n hyötysuhteen ja hiukkasten välisen voiman kaavojen väliin on lisätty Stefanin-Boltzmannin yhtälö. Tästä voi olla odotettavissa mustan kappaleen säteilyyn tai lämpösäteilyyn liittyvä tehtävä, jossa säteilyä mallinnetaan mustan kappaleen säteilyllä.

🟣 Luminanssin ja varauksen (sähkövirran määritelmä) kaavojen väliin on lisätty lämpötilan vaikutus äänen nopeuteen kaasussa. Tämä voi poikia monivalintatehtävän tai vaihtoehtoisesti pidemmän tehtävän yhden pienen osan.

🟣 Sähköjohtimeen vaikuttavan magneettisen voiman kaavan ja magneettivuon määritelmän väliin on lisätty magneettikentässä liikkuvaan suoraan virtajohtimeen indusoituvan jännitteen kaava.

🟣 Ekvivalenttiannoksen ja efektiivisen kokonaisannoksen laskukaavat. Tämän avulla voisi tulla tehtävä, jossa pitää laskea henkilön saama efektiivinen kokonaisannos.

🟣 Valaistusvoimakkuuden laskukaava, joka voisi olla monivalintatehtävässä tarvittava tai vaihtoehtoisesti sivulta 2 löytyvän luminanssin kaavan kanssa jopa pidempi laskutehtävä.

🟣 Työperiaate sähkökentässä. Tätä yleensä käytetään isommassa tehtävässä nopeuden määrittämiseen (esim. massaspektrometri), jonka avulla lasketaan muu tehtävässä kysytty suure.

Huomioimme kaavaliitteen muutokset kursseillamme

Löydät kaavamuutoksiin liittyviä harjoitustehtäviä Lääkisnetistämme, joka sisältyy jokaiseen lääketieteen valmennuskurssiimme, ja on ostettavissa myös erikseen. Muutokset huomioidaan myös tulevissa harjoituspääsykokeissamme.