Logopedian tutkinto-ohjelmasta valmistuneet voivat valmistumisen jälkeen hakea Valviralta oikeutta toimia laillistettuna puheterapeuttina ja suurin osa valmistuneista työskenteleekin puheterapeutteina. Valmistuneet voivat toimia myös erilaisissa asiantuntijatehtävissä, joissa vaaditaan kommunikaation, kielen ja puheen asiantuntemusta. Maisteritutkinnon jälkeen on myös mahdollista jatkaa tohtorikoulutettavaksi.
Puheterapeuttien työllisyystilanne on todella hyvä, voidaan puhua täystyöllisyydestä. Valmistuneet sijoittuvat niin julkiselle, yksityiselle kuin kolmannelle sektorille. Osa työllistää itsensä myös yrittäjänä. Laillistettuja puheterapeutteja on työmarkkinoilla hieman yli 2 000.
Puheterapeutin työnkuva on monipuolinen. Monipuolisuutta työhön tuovat eri asiakasryhmät, erilaiset asiakkaat ja monipuoliset työympäristöt. Karkeasti asiakasryhmät voi jakaa kahteen: lapsiin ja aikuisiin. Jo tämä tuo paljon monipuolisuutta työhön, työskenteleekö minkäikäisten asiakkaiden kanssa. Myös jokainen asiakas on yksilö, jolla on omanlaisensa haasteet. Edes saman häiriöryhmän sisällä ei ole kahta häiriöltään täysin samanlaista asiakasta, mikä mahdollistaa jatkuvan oppimisen omassa työssään.
Puheterapeuttina voi myös työskennellä hyvin erilaisissa työympäristöissä. Puheterapeutti voi työskennellä esimerkiksi
- perusterveydenhuollossa
- erikoissairaanhoidossa tai
- yksityisellä sektorilla.
Työnkuva vaihtelee työympäristön mukaan. Esimerkiksi erikoissairaanhoidossa puheterapeutin työ painottuu sairauden tai vamman diagnosoitiin, kuntoutusuunnitelmien laatimiseen, haastatteluihin ja konsultointiin osana moniammatillista tiimiä.
Yksityisellä sektorilla puheterapeutin työ on pääosassa kuntoutusta, jota yleensä toteutetaan melko tiiviinä ja pitkäkestoisena. Yksityisellä sektorilla työskentelevän puheterapeutin asiakassuhteet voivat olla pitkiä, jolloin terapeutti tapaa samaa asiakasta viikoittain esimerkiksi 30–40 kertaa vuodessa.
Työssään puheterapeutti voi kohdata asiakkaita, jotka ovat hakeutuneet puheterapiaan esimerkiksi seuraavien syiden vuoksi:
- lukemisen tai kirjoittamisen vaikeudet
- puheen epäselvyys
- viivästynyt ja poikkeava kielenkehitys
- artikulaatiovirheet: ässä- ja ärrävika
- kontaktin/vuorovaikutuksen ongelmat
- änkytysoireet
- syömisen tai nielemisen haasteet
- puhelihasten poikkeava toiminta