Lääketiede  •  09.04.2019

Yleislääketiede

Kevään viimeinen kurssi alkoi tällä viikolla, ja se on siis yleislääketiede. Potilaita tässä kurssissa ei tutkita, vaan kaikki opetus on seminaareja. Samaan aikaan meillä on kansanterveystieteen opetusta, mikä sekin on ollut ihan hyödyllistä.

Tämä yleislääketieteenopetus sisältää kolme vanhuksen hoitoon liittyvää semiaaria ja kolme yhteisseminaaria psykiatrian, neurologian ja korva-nenä-kurkku–tautien kanssa. Tällä hetkellä vasta kaksi päivää opetuksesta on takana, mutta voin jo nyt sanoa, että tämä kurssi tulee olemaan todella hyödyllinen kesää ajatellen.

Tänään aamu alkoi kansanterveystieteen lausuntoharkalla, jossa kävimme läpi asioita liittyen erilaisiin lääkärin tekemiin lausuntoihin, kuten A- ja B-lausuntoihin. Kävimme konkreettisesti läpi, miltä kaavakkeet näyttävät ja miten niitä täytetään. Nyt siis pitäisi sairaslomaakin osata kirjoittaa. Lisäksi kävimme läpi tärkeitä asioita liittyen lääkekorvattavuuksiin. Nämä ovat vähän sellaisia asioita, että jokainen lääkäri joutuu tekemisiin kyseisten asioiden kanssa, joten oli tosi hyödyllistä oppia näistä asioista lisää.

Iltapäivä jatkui lounaan jälkeen iäkkään potilaan hoito -seminaarilla. Kävimme läpi C-lausunnon kirjoittamista. Tällä lausunnolla siis haetaan vanhukselle Kelalta tukea, kun hän ei pärjää kotona ilman esimerkiksi kotihoidon tukea ja ruokapalvelua. Hyvänä kertauksena tuli myös paljon asioita liittyen potilastekstien laadintaan, esimerkiksi epikriisin eli loppuarvion kirjoittamiseen potilaan kotiutuessa. Olen kaksi kertaa ollut geriatrisella osastolla amanuenssina, joten monet seminaarissa käydyt asiat olivat entuudestaan tuttuja, mutta kertaus ei ikinä ole pahitteeksi.

Lisäksi kävimme läpi kuolemaan liittyviä asioita; kuoleman toteamista ja kuolintodistuksen kirjoittamista. Nämä olivat ainakin minulle lähes uusia asioita, joten aihe oli itselleni todella hyödyllinen – kesällä melko suurella todennäköisyydellä voi joutua todistamaan potilaan kuolleeksi.

Huomenna seminaarit jatkuvat, ja aiheena on kivun hoito sekä palliatiivinen hoito. Tietenkin samaan aikaan pitää lukea tuleviin tentteihin, joten luettavaa kyllä riittää. Onneksi kevättä ei enää hirveästi ole jäljellä, joten jaksan kyllä vielä viimeiset viikot tsempata opiskelun suhteen.

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.