AMK sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoala  •  12.03.2021

Yhteishaku ja sosionomin suuntautumisvaihtoehdot

Vuosi 2021 on ollut hektistä. Koronarajoitukset kiristyvät ja aikaa vietetään enemmän kotona. Suurin osa opiskelusta tapahtuu myös etänä. Itsellä arki on ollut todella kiireistä ja mennyt eteenpäin todella nopeasti. Koulutehtävät ja tentit alkavat olla päätöksessään ja työharjoittelu alkaa häämöttää.

Tällä hetkellä teille hakijoille onkin ajankohtaisena asiana yhteishaku, joka alkaa 17.3. ja päättyy 31.3. Muistathan hakulomaketta tehdessäsi järjestää koulut tärkeysjärjestykseen, sillä jos sinut hyväksytään esimerkiksi 1. hakutoivepaikkaan, et voi enää valita muita paikkoja. Muista myös täyttää lomake tarkoin ja huolella, että varmasti omat tietosi ja tarvittavat liitteet ovat laitettu. Kuitenkin jos huomaat hakuaikana virheen lomakkeessasi, tai haluat vaihtaa hakutoivejärjestystä, se onnistuu vielä 31.3. asti.

Yhteishaun lisäksi ajattelin kertoa teille lukijat sosionomin suuntautumisvaihtoehdoista, koska niitä on paljon, ja ammattinimikkeitä on niin paljon, etten tiedä itse edes kaikkia.

Itse suuntaudun työskentelemään lasten ja nuorten kanssa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että saan varhaiskasvatuksen sosionomin pätevyyttä. Varhaiskasvatuksen sosionomin pätevyyden saa, jos tekee tarvittavat opintopisteet sitä varten, ja itse en aio niitä suorittaa. Aikaisemmin sosionomi pystyi työskentelemään varhaiskasvatuksen opettajana, mutta nykyään tätä pätevyyttä ei enää saa. Kuitenkin sosionomi työskentelee tiivisti opettajan ja hoitajien kanssa varhaiskasvatuksen puolella.

Kuten jo sanoin, suuntaudun lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn. Tämän lisäksi opiskelen myös perhetyön opintojakson. Se tarkoittaa kohdallani, että suunnitteilla minulla olisi työskennellä esimerkiksi lastenkodissa sosiaaliohjaajana tai sitten esimerkiksi perhekuntoutuksen puolella perhekuntoutusyksikössä. Tämän lisäksi voisin esimerkiksi työskennellä virkailijana, joka ottaa vastaan lastensuojeluilmoituksia, joka on suurimmaksi osaksi toimistotyötä. Jokaisessa sosionomin suuntautumisvaihtoehdossa on myös vaihtoehto työskennellä niin sanotusti kulisseissa, eikä niinkään käytännön läheisessä työssä, joten tämä ammatti voi hyvinkin sopia monelle eri ihmiselle.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasten, nuorten ja perheiden lisäksi voi työskennellä aikuisten, vammaisten, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien, vanhusten, sekä sosiaalipäivystyksen piirissä. Kuten huomaat, sosionomilla on todella monta työllistymisen paikkaa ja työtä riittää ihan varmasti. Näissä ryhmissä voi työskennellä esimerkiksi asumisyksiköissä, joissa voidaan toimia esimerkiksi omatyöntekijänä asiakkaalle. Usein esimerkiksi vammaisten kanssa työskentely ei ole lähtökohtaisesti hoitotyötä, vaan esimerkiksi sosiaaliohjausta, mutta kuitenkin mielessä pitäen, että työn kuva saattaa vaihdella työpaikasta riippuen. Sosiaalipäivystyksessä työskennellään taas usein sosiaalityöntekijän kanssa parina ja työskennellään turvaamisen säilyttämisessä.

Tässä ei ole edes kaikki työnimikkeet tai työn tyypit, mitä sosionomina voi tehdä. Sosionomin ammatti valmistaa moneen eri työhön ja vaikka suuntautuisi esimerkiksi vanhus- tai aikuistyöhön, ei se silti tarkoita, etteikö voisi työskennellä, vaikka lasten kanssa tulevaisuudessa. Ainoa ammatti, mihin ei voi mennä on varhaiskasvatuksen sosionomi, jos kyseisiä opintojaksoja ei käy ja silloin tämä työnala jää kokonaan pois.

Sosionomin ammatissa positiivinen puoli on se, että se tarjoaa niin laajan työllistymisen, että jos työ lastenkodissa alkaa kyllästyttää, voit esimerkiksi vaihtaa sosiaalipäivystykseen, jolloin työtehtäväsi voi olla täysin erilainen kuin aiemmin.

Toivottavasti tämä selkeytti hieman sitä, mitä kaikkea sosionomi voi lopulta tehdä. Itsellenikään ei ole täysin auki, mitä haluan tehdä ja mitä kaikkea näiden lisäksi vielä voin, mutta se ihan varmasti selviää opiskelun aikana.

Kivaa kevättä kaikille!

Milja N.

Milja N

Moikka! Oon ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelija Laureassa. Ajatuksena mulla on suuntautua lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn. Tykkään paljon viettää aikaa ystävien parissa ja tehdä erilaisia käsitöitä.