Oikeustiede  •  31.12.2021

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko vuosi 2021 kuluikin etäopetuksessa. Vuosi kuitenkin alkoi opintojen osalta yksityisoikeus I:n temaattisella kokonaisuudella. Yksityisoikeus I- kokonaisuuteen kuului sopimusoikeus, velvoite- ja esineoikeus sekä perhe- ja jäämistöoikeus sekä insolvenssioikeus. Opinnot sujuivat ensimmäisen vuoden kevätlukukaudella ihan mallikkaasti, jonka jälkeen oli mukava aloittaa kesäloma opinnoista. Lomailin koko kesän opintojen suhteen, mutta tein tietenkin töitä koko kesän. Tämän vuoksi kesällä tulkin lomailtua täysin vain muutama päivä. Kesätöiden jälkeen opinnot jatkuivatkin saman tien. Syksy alkoi heti räväkästi opintojen suhteen, sillä koulun alkamisesta kahden viikon päästä meillä oli jo ensimmäinen tentti. Ylipäätään koko syyslukukausi oli aika haipakkaa opintojen suhteen.

Syyslukukauden opintoihin kuului kuusi eri aineopintokurssia, jonka vuoksi myös tenttejä oli tiuhaan tahtiin. Opiskelimme ensiksi EU:n sisämarkkinaoikeutta, josta hieman yllätyksenä pidinkin aika paljon. Jatkoimme samantyyppisellä aiheella seuraavalla kurssilla, jonka oli Competition and Market law eli suomeksi sanottuna EU:n kilpailuoikeus. Kurssi tuntui hieman haastavalta, mutta jotenkin kuitenkin sain opittua tärkeimmät asiat tenttiin ja sain kurssista jopa vitosen. Tämän kurssin jälkeen hypättiin hieman erilaiseen teemaan, nimittäin immateriaalioikeuteen. Immateriaalioikeus oli kyllä mielenkiintoista, mutta kurssilla tuntui siltä, että oikeudenalaan liittyy todella paljon nippeliasiaa, joiden opetteluun olisi kaivannut enemmän aikaa, mitä sitä oli kurssilla. Immateriaalioikeus oli kuitenkin mielenkiintoinen kurssi kokonaisuudessaan, ja sainkin siitä erinomaisen arvosanan.

Immateriaalioikeuden jälkeen meillä oli luvassa kuluttajaoikeuden kurssi, joka oli todellinen pikakelaus kuluttajaoikeuteen. Kurssilla oli vain kaksi luentoa (1 pitkä ja 1 lyhyt), ja paljon asioita jäi pelkän oppikirjan lukemisen varaan. Ylipäätään kurssi tuntui pikakelaukselta, sillä se kesti vain kahdeksan päivää, joten tentti oli edessä melkein saman tien. Kuluttajaoikeuden ensimmäinen tentti ei mennytkään kovin hyvin itselläni, vaikka osasin mielestäni asiat ihan hyvin, mutta tentissä en vain suorittanut riittävän hyvällä tasolla. Suoritinkin kuluttajaoikeuden uusintatentin korottaakseni arvosanaa ja sehän nousikin reippaasti. Samalla ajattelen, että oli myös opettavaista saada tentistä huono arvosana, sillä en ollut tähän mennessä saanut vielä yhdestäkään tentistä niin heikkoa arvosanaa.

Viimeisinä kursseina tämän vuoden puolella olivat työoikeus ja kansainvälinen (KV) yksityisoikeus. Kurssit menivät poikkeuksellisesti hieman päällekkäin, mutta hyvällä opiskelusuunnitelmalla sain opiskeltua hyvin ja tasaisesti molempia oikeudenaloja. Työoikeuden kurssirakenne tuntui kuitenkin hieman haastavalta, mutta lopulta tentti meni ihan kohtalaisesti. Vastaavasti KV-yksityisoikeus tuntui heti alusta lähtien selkeältä ja todella kivalta kurssilta ja tentti menikin paremmin kuin yksikään tentti aiemmin. Kokonaisuudessaan olen todella tyytyväinen tämän syksyn opintojen suorituksiin. Vähensin opiskelun määrää aika paljon viime lukuvuodesta ja pyrin muuttamaan opiskelutekniikoitani hieman tehokkaimmiksi. Onnistuinkin tässä erittäin hyvin, sillä sain parempia arvosanoja paljon pienemmällä työmäärällä tänä syksynä mitä sain edellisenä lukuvuotena.

Päätin tosiaan ennen koulun alkua tänä syksynä, että aion opiskella vähemmän ja olla armollisempi itseäni kohtaan sekä levätä enemmän. Nämä tavoitteet toteutuivat syksyn aikana. En kiellä, etteikö välillä olisi ollut kiirettä, mutta se ei johdu pelkästään opiskelusta, sillä elämässäni on paljon muutakin kuin opiskelu niin kuin kuuluukin. Suurin muutos oli ehkä se, että päätin olla opiskelematta pääsääntöisesti viikonloppuisin, sillä viime lukuvuotena opiskelin lähes poikkeuksetta myös viikonloppuisin sen mitä kerkesin. Tänä syksynä taisin opiskella tasan yhtenä sunnuntaina, kun tein englannin esseetä. Tämä oli erittäin hyvä päätös, sillä sain levättyä paljon enemmän kuin aiemmin, vaikkakin suurin osa viikonlopuistahan hurahtaa ringeten parissa. Levänneenä myös opiskelu arkena oli tehokkaampaa ja mielekkäämpää, joten sain myös lyhennettyä päivittäistä opiskeluaikaani, sillä olin virkeämpi ja tehokkaampi opiskellessa. Haluankin nyt kehottaa jokaista miettimään, että onko opiskelun määrä hyvässä suhteessa levon määrään sekä olisiko opiskelun määrää mahdollista vähentää esim. tehostamalla opiskelua jollakin tavalla.

Ensi vuodelle minulla on opiskelun suhteen tavoitteena yhä pyrkiä tehostamaan opiskeluani eli toisin sanoen saada yhä hyviä arvosanoja yhä pienemmällä työmäärällä. Toinen tavoitteeni on muistaa levätä päivittäin. Olen oppinut lepäämään ja olemaan paikallani enemmän, mutta olisi tärkeää, että minulla olisi tällainen hetki päivittäin. Kolmantena ja tärkeimpänä tavoitteenani tulevalle vuodelle on pitää hauskaa. Nämä kaikki tavoitteet kyllä tukevat toisiaan ja liittyvät toisiinsa, ja vaativat vain hyvin pieniä muutoksia arjessa, joten uskon onnistuvani näiden tavoitteiden suhteen ihan hyvin. Toivottavasti myös teillä muilla on vain pieniä tavoitteita, jotta ne ovat mahdollisia saavuttaa helposti. Palataan ensi vuonna.

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Riina S

Hei! Olen 21-vuotias ensimmäisen vuoden oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistossa. Asun Hyvinkäällä ja vapaa-ajalla pelaan ringetteä Tuusulassa SM-tasolla. Kerron täällä blogissani kokemuksiani opiskelusta oikiksessa sekä oikikseen hakemisesta. Tule seuraamaan matkaani! Minulla on myös opiskelutili instagramissa, jossa päivittelen opiskeluarkeani tarkemmin.

Instagram: @riinastudieslaw