Lääketiede  •  06.02.2022

Vuoden aloitus

Alkuvuosi on mennyt hujauksessa ja nyt ollaankin jo helmikuun puolella. Meillä koulu alkoi 10. tammikuuta, ja vaikka tämä ensimmäinen ”rintakipu ja hengenahdistus” -jakso onkin melko pitkä, tuntuu että tentti alkaa jo lähestymään aivan kulman takana. Ennen sitä meillä on kuitenkin jo 1,5 viikon päästä ensimmäinen kliinisten taitojen evaluaatio. Meillä pidetään ennen klinikan alkamista parikin evaluaatiota, jossa tarkistetaan osaamisemme jo opetettujen kliinisten taitojen osalta.

Evaluaatiossa arvotaan jokaiselle 8 taitoa, jotka pitää suorittaa hyväksytysti joko yksin, pareittain tai ryhmässä. Kliinisiä taitoja on mm. verinäytteenotto, laskimokanyylin laitto, sydämen- ja keuhkojen auskultaatio, vatsan palpointi, elvytys, silmien ja korvien tutkiminen, suturointi, gynekologinen status ja aivohermojen tutkiminen. Pakko myöntää, että moni taito on jo ehtinyt unohtumaan, varsinkin fuksivuonna opetetut. Meille onneksi järjestettiin harjoitteluilta, jossa 5. ja 6. vuosikurssilaiset opettivat meille muutamia taitoja ja sen lisäksi olemme itse saaneet varata taitokeskuksesta tiloja näiden asioiden harjoittelua varten. Moni asia on onneksi aika hyvin muistissa, mutta muutama asia kyllä hirvittää, jos omalle kohdalle sattuu.

Tämän lisäksi itse pääsin myös tällä viikolla kokemaan terveyskeskuspäivystyksessä olemisen, kun pääsin Nokian terveysasemalle kiirepäivystykseen seuraamaan eri lääkärien työtä muutaman tunnin ajaksi. Itse olin pääasiassa seuraajan roolissa, mutta pääsin kuitenkin itse myös auskultoimaan yhden potilaan keuhkoja ja tunnustelemaan toisen potilaan jalkojen pulsseja veritulppaa epäiltäessä. Pääsin myös tarkastelemaan parin potilaan EKG:ta ja yhden Thorax-röntgentä. Kokemus oli todella mukava ja opettavainen. Innolla (Ja kauhulla) odotan ensi kuussa olevaa terveyskeskustyöskentelypäivää, jossa meidän on tarkoitus itse ottaa vastaan yksin potilas, haastatella hänet kunnolla ja tämän jälkeen käydä potilas vielä läpi lääkärin kanssa, ja keskustella jatkosuunnitelmasta. Tästä kuitenkin enemmän sitten myöhemmin.

Vaikka korona jyllääkin vielä kunnolla, olemme (tätä viikkoa lukuun ottamatta) päässeet osallistumaan tutoreihin sekä muihin pienryhmätöihin livenä koulussa, vain luennot yms. ovat olleet etänä. Toivottavasti tämä pandemia alkaisi pikkuhiljaa jo rauhoittumaan, jotta kaikki väliin jääneet ryhmätyöt ja muutenkin normaalit asiat pystyttäisiin järjestämään. Huomaa, miten isolla osalla opiskelijoista jaksaminen on siinä pisteessä, ettei opiskelut meinaa enää samalla tavalla onnistua. Ainakin itsellä jaksaminen ja motivaatio eivät enää ole siitä parhaasta päästä. Toivottavasti nämäkin alkaisivat pikkuhiljaa palata.

Odotan innolla ensi kesän amanuenssuurijaksoja, jolloin pääsemme vihdoin oikeasti kunnolla näkemään viikkojen ajan sairaala-/terveyskeskuselämää ja myös itse tekemään erilaisia oppimiamme asioita. Itse olen heinäkuun yhdellä terveysasemalla Vantaalla ja nyt myös tällä viikolla hain koulun yhteishaussa 3-4 viikon jaksoa eri aloille Taysiin. Itse hain aloille, joita emme pääse näkemään klinikkajaksoillammekaan, esim. fysiatrialle ja foniatrialle. Meillä 3. vuosikurssilailla arvotaan järjestys, jossa sitten pääsemme valitsemaan paikkoja ja ajanjaksoja kesälle. Voi olla, että kaikki omat paikkatoiveet ovat siis jo menneet oman valitsemisvuoron koittaessa, mutta toisaalta jokaisessa paikassa pääsee varmasti näkemään ja kokemaan jotain aivan uutta, joten en ole huolissani tästä. Tästäkin kuitenkin enemmän, kun valinnat on lyöty lukkoon.

Nyt kuitenkin ajattelin loppuillan vain rentoutua kotikotona, joten lisää kuulumisia myöhemmin. Hyvää alkavaa viikkoa kaikille!

–          Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01