Vinkit toimivaan lukusuunnitelmaan
Lukusuunnitelman laatiminen kokeisiin valmistautuessa on ollut mulle aikaa vievien kilpaharrastusten takia jo ala-asteelta lähtien pakollinen juttu. Kun aikaa on ollut rajallisesti tarjolla, on se täytynyt jakaa tehokkaasti kaikkien opiskeltavien asioiden kesken. Vaikka mulla on nyt välivuoden aikana kalenterissa väljempää, koen suunnittelun ja aikataulutuksen edelleen tärkeäksi. Tämän vuoksi olen laatinut tulevalle hakuvuodelle alustavan lukusuunnitelman, joka sisältää lukupäivät, -tunnit sekä käsiteltävät aihealueet.Seuraavaksi voisin kertoa mun tärpit toimivan lukusuunnitelman rakentamiseen:
- Ole realistinen! Ei kannata kasata liikaa opiskelutunteja tai opiskeltavia aiheita. Se lisää vain stressiä ja syö motivaatiota, kun ensimmäisen lukukerran jälkeen on jo reilusti jäljessä aikataulusta.
- Muista joustavuus! Lukumatkan varrelle voi sattua yllättäviä tapahtumia, joten aikatauluun kannattaa jättää pientä joustovaraa. Voit esimerkiksi tulla kipeäksi tai lukeminen ei vaan jonakin päivänä yhtään suju. Tällöin joustavuus mahdollistaa sen, ettei pienet ylimääräiset vapaapäivät kaada koko suunnitelmaa.
- Älä tingi vapaa-ajasta! Itse olen sortunut lukuisia kertoja täyttämään kalenterini kunnianhimoisesti pelkillä lukupäivillä, laiminlyöden kokonaan vapaa-ajan. Voin kuitenkin kokemuksesta sanoa ettei se ole kannattavaa, sillä jokainen tarvitsee lepoa sekä muuta mielekästä tekemistä. Suosittelenkin vähintään yhden päivän pyhittämistä kokonaan lukemisen ulkopuolelle. Itse aion tulevana vuonna pitää viikossa kaksi täysin lukuvapaata päivää, minkä lisäksi mulla on illat lukemisen jälkeen aina vapaita.
Itse aloitan lukusuunnitelman laatimisen aina merkitsemällä kalenteriin kaikki pakolliset ja sovitut menot sekä lukuvapaat päivät. Kun lukemiseen käytettävissä oleva aika on selvillä, kerään ylös opiskeltavat aihepiirit ja arvioin kuhunkin aihepiiriin kuluvan ajan. Tämän jälkeen aihealueet on helppo jakaa sopivan kokoisiin palasiin lukupäiville. Itse yleensä varaan myöskin lukutaipaleen lopusta aina muutaman viikon pituisen ajanjakson pelkästään kertaamista varten. Tällä varmistan, että aikaa asioiden kertaamiselle varmasti jää, eikä opiskeluaika käy niukaksi, vaikka matkan varrelle sattuisikin joitakin yllättäviä käänteitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen meistä on erilainen, minkä vuoksi kaikki vinkit eivät välttämättä toimi kaikilla. Lukusuunnitelmaa laatiessa kannattaakin kokeilla erilaisia malleja, joiden kautta voi löytää oman näköisen ja itselleen parhaiten toimivan yhdistelmän!
Hanna Jestola, lääketieteen valmennustestaaja
Instagramissa @hannajestola