Vinkit opiskelun aloittamisen vaikeuden selättämiseen
Moni opiskelija varmasti tasapainottelee riittävän opiskelun ja riittävän vapaa-ajan kanssa. Samoin myös joku saattaa kokea vaikeaksi opiskelemisen aloittamisen tai vastaavasti sen lopettamisen. Koin itse molempia näitä oikeustieteellisen ensimmäisenä lukuvuotena. Kokemuksesta voin sanoa, ettei kumpikaan ole millään tavalla hyvä asia. Opiskelun tasapainottaminen on kylläkin melko haastavaa ja se vaatii harjoittelua. En itsekään ole tämän asian kanssa mitenkään täydellinen esimerkki, mutta haluan jakaa muillekin vinkkejä, jotka itse olen kokenut toimivaksi.
Opiskelun aloittaminen voi olla joskus todella vaikeaa. Tähän liittyy myös paljolti suunnitelmallinen opiskelu. Opiskelun aloittamisesta tulee paljon helpompaa, kun olet tehnyt itsellesi kursseja varten opiskelusuunnitelman. Opiskelusuunnitelma kannattaa tehdä sellaisella tarkkuudella, että tiedät mitä teet minäkin päivänä taikka yhden päivän aikana. Esimerkiksi tenttialueen jakaminen on hyvä keino suunnitella tenttiin valmistautumista esimerkiksi niin, että lasket, montako sivua päivässä sinun tulee lukea. Lisäksi pitää muistaa huomioida kurssilla olevat tehtävät, opittujen asioiden kertaaminen sekä mahdollisesti muiden kurssien asiat. Tärkeintä lukusuunnitelman tekemisessä on kuitenkin, että se on realistinen. Jos lukusuunnitelmasi on ylitsepääsemätön, ei se helpota lainkaan opiskelun aloittamista. Vastaavasti, jos lukusuunnitelma vaikuttaa kevyeltä ja helposti saavutettavalta, sinun on paljon helpompi aloittaa opiskelu joka päivä. Tällöin tiedät mikä on riittävää, ja pystyt aina opiskelun jälkeen nauttimaan hyvillä mielin ansaitsemastasi vapaa ajasta.
Toinen vinkki opiskelun aloittamiseen on se, että aloita vähällä. Jos opiskelun aloittaminen tuntuu vaikealta, esimerkiksi laita vaikka herätyskello soimaan 15 minuutin päähän, ja kun olet opiskellut 15 minuuttia niin saat pitää tauon. Jatka tätä jonkin aikaa, olen aivan varma, että saat paremman opiskelufiiliksen päälle, ja voit saavuttaa realistiset tavoitteesi. Ylipäätään siis aloita ihan pienellä opiskelutuokiolla, jonka jälkeen palkitse itsesi jollakin asialla esimerkiksi, vaikka ohjelman katsomisella tai puhelimen selailulla. Muista kuitenkin jatkaa opiskelua tämänkin jälkeen, tarvittaessa vaikka samalla metodilla koko päivän opiskeluaika. Ja muista samalla, että joskus vähemmän on enemmän, joten keskity siis siihen mitä opiskelet, äläkä yritä ahnehtia liikoja.
Viimeisenä vinkkinä haluan muistuttaa jokaisen olemaan armollinen itseään kohtaan. Aina ei voi olla motivaatio huipussa taikka kaikki opiskelupäivät eivät voi olla hyviä. Kun opiskelu tuntuu haastavalta, voi olla välillä ihan järkevää keventää myös hieman opiskelua. Jos opiskelu tuntuu vaikealta, niin tyydy hieman pienempään opiskelumäärään ja tee jotain muuta kivaa. Seuraavana päivän todennäköisesti opiskelu maistuu jo paljon paremmalta. Toisaalta voit myös tehdä päivän aikana hetken jotain muuta, jotta saat energiaa ja motivaatiota opiskeluun. Se, että yrittää opiskella, kun siitä ei kerta kaikkiaan tule mitään, niin ei edes auta asiaa lainkaan. Tällöin joku muu tekeminen voi olla paljon parempi vaihtoehto, vaikka opiskelu jäisikin silloin vähemmälle.
Haluan lopuksi muistuttaa, että oikeasti paras vinkki opiskelumotivaatioon on tietenkin oma sisäinen motivaatio opintoja kohtaan, mutta ehdottomasti myös realistinen opiskelusuunnitelma. En voi korostaa sen merkitystä tarpeeksi. Eli toisin sanoen liika on aina liikaa ja vähempi opiskelu voi joskus olla parempi vaihtoehto.
Tsemppiä kaikille opiskeluviikkoon ja palataan taas pian seuraavan blogin parissa!