Lääketiede  •  19.05.2022

Vinkit lääkiksen pääsykokeeseen

Lääkiksen pääsykoe järjestetään ensi viikolla. Kaikki työ, mitä kokeeseen vaaditaan on jo tehty. Enää ei ole tiukkojen opiskelupäivien aika, vaan viimeisinä päivinä kokeeseen valmistaudutaan muilla tavoilla kuin lukemalla.

Viimeiset päivät

Itse olin vuosi sitten samassa tilanteessa. Päivä, johon olin valmistautunut kaksi vuotta oli nyt käsillä. Olo oli kuitenkin rauhallinen, koska tiesin, että olin tehnyt töitä tämän tavoitteen eteen lähes päivittäin kahden vuoden ajan. Tiesin osaavani asiat.

Viimeisinä päivinä on tärkeintä oli säilyttää rauhallisuus.. Paniikkimoodi, missä asioita kertaillaan sieltä sun täältä, ei ole nyt hyvä ratkaisu. Urheilija ei vedä itseään piippuun kovilla treenimäärillä ennen tärkeitä kisoja. Hän palautuu, jotta pystyy kisassa yltämään parhaaseen suoritukseensa. Näin sinunkin kannattaa tehdä. Lataa akut ja anna aivojen levätä. Ylikierroksilla olevat aivot eivät saa mitään järkevää ulos, vaikka tieto olisikin siellä.

Koetilanne

Kun menet kokeeseen levänneenä, pystyt tehokkaampaan suoritukseen.
Itse kokeessa kannattaa muistaa seuraavat asiat:
  • Pysy rauhallisena. Tämä on ehkä tärkein oppi, jonka opin viimeisestä pääsykokeesta. Pysyin valtaosan kokeesta rauhallisena ja loogisessa mielentilassa. Viimeisellä tunnilla paniikki nosti päätään, jolloin myös tein eniten virheitä. Tämä ei kuitenkaan tuhonnut koko suoritusta, koska suurimman osan kokeesta olin rento (mutta tehokas!).
  • Jos huomaat olevasi paniikissa, pidä vaikka vessatauko, että saat itsesi erilaiseen mielentilaan.
  • Lue tehtävät rauhassa ja huolella, minkä jälkeen ALOITA. Ei ole väliä, vaikka et tiedä koko tehtävän ratkaisua, tärkeintä on aloittaa, jolloin lopputehtävä ratkeaa yleensä itsestään.
  • Luota itseesi ja osaamiseesi. Itse sähläsin yhden tehtävän kokonaan kokeessa, koska en luottanut itseeni tarpeeksi. Tein koko tehtävän oikein ensimmäisellä kerralla, mutta aloin epäillä itseäni ja sorruin tämän jälkeen virheelliseen suoritukseen (no, sillä ei ollut merkitystä lopulta, koska pääsin sisään kuitenkin, mutta toisilla tämä on voinut olla ratkaiseva tekijä).
  • Ei haittaa, vaikka et osaa kaikkea, mutta vastaa silti jokaiseen tehtävän jotakin.
  • Älä jää jumittamaan liian kauaksi aikaa tehtäviin, vaan pidä tahti yllä ja pidä kiinni suunnitelmastasi, millä aiot kokeen tehdä.
Lopuksi, älä kasaa itsellesi liiallisia paineita kokeesta. Aina tulee uusia yrityksiä ja muita mahdollisuuksia. Jos tämä ei ole sinun vuosi, niin ensi vuosi on. Tällä mentaliteetillä olet rennompi ja rento ihminen suorituu aina paremmin, vaikka tilanne olisikin stressaava.
-Suvi

Suvi H

Hei! Olen 37-vuotias perheellinen lääketieteen opiskelija Oulun yliopistosta. Tervetuloa seuraamaan matkaani lääkäriksi! Blogissa keskityn pääsykoeurakkaa helpottaviin vinkkeihin ja opiskelumotivaation lisäämiseen. Lisää motivaatiota ja kuvia arjestani Instagramissa @suvihaapakangas.