Vilman tsempit lääkishaun loppurutistukseen
Lääkiksen pääsykoe lähestyy! Vilma on osallistunut aktiivisesti valmennuskurssin opetukseen sekä laskenut Lääkisnetistä tehtäviä. Hakukohteiden järjestyskin alkaa olla jo kohdillaan. Lue Vilman tuoreet kuulumiset haku-urakan keskeltä ja vinkit viime hetken opiskeluun kohti lääkiksen pääsykoetta.
Ahkeraa opiskelua ja laskemista
Heippa kaikille,
Lääkiksen pääsykoe lähestyy ja ajattelin vähän kertoa, kuinka hakuprosessini on tähän saakka edennyt ja missä vaiheessa pääsykoevalmistautumista olen.
Olen syksystä saakka lukenut noin 5–6 päivää viikossa, tunteina 1 h – 8 h päivässä. Lukemisessa olen edennyt Lääkis etä syys-lokakuu päivä 2023–2024 -valmennuskurssin kurssisuunnitelman mukaisesti ja tämä tahti on sopinut minulle erittäin hyvin. Opetusta on ollut 9 h viikossa ja olen osallistunut aktiivisesti luennoille, joskin osan luennoista olen joutunut katsomaan jälkeenpäin videotallenteena, sillä olen ollut ensihoidon tutkinnon opetuksessa.
Olen kysynyt mieleeni tulleita kysymyksiä opettajilta sekä Lääkisnetin että sähköpostin kautta ja aina saanut nopeasti kattavia vastauksia, jolloin olen osannut laskea vaikeatkin tehtävät Lääkisnetistä.
Olen pyrkinyt laskemaan Lääkisnetistä mahdollisimman paljon tehtäviä jokaisesta aihealueesta, mutta kaikkia tehtäviä en ole kuitenkaan laskenut. On tärkeää laskea sellaisia tehtäviä joita ei osaa ja jättää itselleen selkeät ja helpot tehtävät vähemmälle.
Ensihoidon opintojen osalta tein viime kesänä jo osan syksyn kursseista, jolloin olen saanut keskittyä osittain vain pääsykokeisiin lukemiseen.
Kiinnostavat aiheet nostavat motivaatiota
Olen koko luku-urakan ajan ollut motivoitunut opiskelemaan, mutta myönnettäkööt että välillä lukeminen tuntuu raskaalta ja motivaatiota saa vähän hakea. Erityisesti vähemmän kiinnostavien aihealueiden opiskelu on ajoittain todella puuduttavaa – omalla osallani sähköoppi fysiikassa aiheuttaa välillä motivaatio-ongelmia.
Kiinnostavien aiheiden opiskelu on puolestaa mukavaa ja huomaan, että kivojen aiheiden opiskelun jälkeen löytyy myös motivaatiota laskea vähemmän mielenkiintoisiakin tehtäviä.
Erityisesti tykkään kemian puskuriliuoksista ja happo-emäslaskuista ja olenkin useampana päivänä aloittanut näiden aihealueiden tehtävistä ja siirtynyt tämän jälkeen esimerkiksi juuri tuohon mainitsemaani sähköoppiin. Elimistön hiilihappopuskuritehtävien jälkeen jopa kondensaattoritehtävät luonnistuvat melko mukavasti.
Hakukohteet järjestykseen
Kevättä ajatellen olen suunnitellut hakukohdejärjestykseni: Helsinki, Tampere, Turku, Kuopio ja Oulu.
Asun itse Helsingissä, jonka takia Helsinki on ensimmäisenä hakukohteissani ja Tampereesta pidän kovasti kaupunkina, joten valitsin sen toiseksi. Muut hakukohteet ovat minulle samanarvoisia, joten päätin laittaa ne sisäänpääsyyn vaadittavien pisteiden mukaiseen järjestykseen.
Suomen lääkisten lisäksi haen tänä vuonna myös Latviaan Riikan lääkikseen. Riikassa on kaksi lääketieteellistä ja aijon hakea RSU:hun, eli Riga Stradins University:n. Olen kuullut RSU:sta paljon hyvää ja mikäli minut valittaisiin sinne, menisin todella mielelläni Riikaan opiskelemaan lääketieteen tutkintoani.
Kertauksen kautta kohti loppurutistusta
Sitten vielä vähän loppurutistuksesta.
Valmennuskurssin aikataulun mukaan kaikki aiheet fysiikasta, kemiasta ja biologiasta on käsitelty huhtikuun loppuun mennessä. Toukokuussa pääsykoetta edeltävällä viikolla on kaikista kolmesta oppiaineesta kertauskertoja.
Ajattelin itse opiskella aiheita kurssisuunnitelman mukaisesti, mutta aloittaa jo nyt helmikuussa muutamien aiheiden kertaamisen. Lääkisnetissä on erikseen kertaustehtäviä eri aihealueista, joten ajattelin laskea näitä tehtäviä syksyllä käydyistä aihealueista, jotta ne palautuvat mieleen.
Muun muassa voima-, momentti- ja kinetiikan tehtäviä olen jo kertaillut fysiikasta ja kemiasta olen laskenut muutamia tasapainotehtäviä. Koen tärkeänä sen, että mikään aihealue ei jää unholaan, vaan tasaisin väliajoin tekee vaikka muutaman tehtävän jostakin aiemmin käsitellystä aihealueesta. Olen myös syksyn ja alkukevään ajalta kerännyt muistiinpanoihini muutamia tehtäviä, joihin haluan palata.
Lääkisnetistä löytyy myös erillinen kappale aineistotehtäviä, joita olen nyt aloittanut kahlaamaan läpi, sillä monet lääkiksen pääsykokeen tehtävät sisältävät jonkinlaisen aineiston tai pidemmän tehtävänannon. Aineistotehtävien avulla olen hionut ”tehtävienlukutaitoani”, jolloin pystyn nopeasti poimimaan aineistosta olennaiset kohdat tehtävän ratkaisun kannalta. Myös vanhoja lääkiksen pääsykokeiden tehtäviä jotka sisältävät aineiston, on hyvä käydä läpi.
Valmennuskurssi tueksi myös viime hetken opiskeluun
Olen kokenut valmennuskurssin todella arvokkaana työkaluna pääsykokeisiin valmistautumisessa.
Minulle kaikista tärkeintä on ollut looginen ja realistinen aikataulutus, sekä mahdollisuus kysyä luennoilla itselleen epäselvistä asioista.
Vaikka opiskelu on kiinni itsestä ja tehtävät täytyy laskea itse, olen kokenut valmennuskurssin korvaamattomana apuna ja tukena luku-urakan aikana.
Vinkki: Valmennuskeskuksella on huhtikuussa alkava lääkiksen pääsykokeisiin valmentava etäkurssi, joka sopii esimerkiksi heille, ketkä ovat tähän saakka valmistautuneet pääsykokeisiin itsenäisesti tai heille ketkä alottavat kertaamisen vasta huhtikuussa. Kurssilla käydään läpi pääsykoevalmistautumisen opiskelutekniikkaa ja kerrataan fysiikan, kemian sekä biologian aihealueet.
Kurssiin sisältyy myös 8 harjoituspääsykoetta, jotka simuloivat lääkiksen pääsykoetta. Opettajat tarkistavat ja pisteyttävät harjoituskokeet, jolloin opiskelija voi verrata saamiaan pisteitä viime vuosin sisäänpääsyrajoihin. Harjoituskokeista tulee mallivastaukset ja läpikäyntivideot, jolloin myös tehtävät joita kokeessa ei osannut, tulee selitetyiksi. Kurssiin sisältyy myös Lääkisnetti kaikkine tehtävineen ja materiaaleineen, sekä mahdollisuus kysyä opettajilta ja tuutoreilta itseään mietityttäviä asioita sekä aihealueista että pääsykoetilanteesta ja siihen valmistautumisesta.
Tsemppiä kaikille lääkiksen pääsykokeisiin valmistautuville loppukevääseen, toivottavasti näemme ensi vuonna lääkiksessä. 😊
– Vilma