Lääketiede  •  06.11.2022

Viimeistä viedään...

Neljännen vuoden syksyn viimeinen ja samalla myös preklinikan viimeinen jakso alkaa huomenna. Tuntuu todella absurdilta, että preklinikka on ihan kohta ohi, ja tammikuusta lähtien olemmekin aika lailla koko ajan sairaalassa. Muutenkin, mihin nämä viimeiset 3,5 vuotta ovat menneet? Juurihan minä vasta pääsin lääkikseen. Ei tätä vielä pysty kunnolla sisäistämään, ja varmaan koko joululoma menee klinikkaa jännittäessä.

Saimme tällä viikolla tietää kevään klinikkajaot, ja itselläni se meni juuri niin kuin olin toivonutkin. Valitsin kevääksi ns. ”pienet klinikat”, eli psykiatria, naistentaudit ja lastentaudit. ”Suuret klinikat” sisältävät sisätaudit ja kirurgian, ja nämä tulevat itselläni vastaan sitten ensi vuoden syksyllä. Itselläni tammikuu alkaa psykiatrialla, eli olen Pitkäniemen sairaalassa nämä viikot, sillä Taysin uusi psykiatrian osasto on vasta rakenteilla, ja valmistuu joskus vuoden 2024 aikana…hieman pidempi koulumatka siis tiedossa. Psykiatria on mielestäni todella mielenkiintoista, mutta se ei kuitenkaan ole itselle yhtään oman tuntuinen erikoisala, joten olen iloinen, että tämä jakso saadaan ensimmäiseksi pois alta.

Toisena jaksona minulla on lastentaudit. Näitä kyllä odotan, sillä olen aina ollut todella lapsirakas, ja joskus ajattelin, että minusta tulisi lastenlääkäri. Lastentaudit ovat kokonaan Taysissa, eli tässä jaksossa ei tarvitse herätä niin aikaisin kuin psykiatrian jakson aikana. Vielä en tiedä, mitä kaikkea jakso tulee pitämään sisällään, mutta eiköhän se selviä viimeistään jakson alussa.

Kolmantena, eli kevään viimeisenä, jaksona minulla on naistentaudit. Tätä odotan ehkä jopa eniten. Olen ollut ennenkin kiinnostunut naistentaudeista, ja teen syväreitäni naisten tautien puolelle, eli aihe osuu itseäni lähelle. Tämän lisäksi tietenkin pari kliinistä opettajaa ovat minulle tuttuja, sillä on he ovat syväriohjaajiani. En malta odottaa, että näen ensimmäistä kertaa synnytyksen, ja muutenkin sitä, että pääsee omiin syväreihin liittyviä juttuja (pre-eklampsia, eklampsia, HELLP…) näkemään ihan itse.

Näistä kaikista sitten lisää kevään aikana, mutta nyt vielä yritän keskittyä loppusyksyn opintoihin. Viime jakson tentti oli perjantaina. Tentissä oli 50 monivalintaa ja 3 miniesseetä. Mielestäni avoimia tehtäviä/miniesseitä tulisi olla enemmän, sillä vaikka monivalinnat ovatkin ihan hyviä, ei niissä pääse soveltamaan tietoaan ja oikeasti näyttämään, mitä on oppinut jakson aikana. Vaikka tentin jälkeen olin hieman sellaisella fiiliksellä, ettei tentti pakolla mennyt läpi, varsinkin sen takia, että vääristä vastauksista monivalinnoissa tuli -0,5 pistettä, mutta lopulta laskettuani monivalintapisteeni, sain niistä jo 3/4 tarvittavista läpipääsypisteistä, ja tiedän että miniesseeni menivät hyvin. Näin ollen olen varma, että tentti meni läpi, joten all good tältä osin.

Nyt kuitenkin ajattelin rentoutua loppuillan, jotta huomenna jaksaa taas motivoituneena mennä kouluun luennoille. Hyvää alkavaa viikkoa!

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01