Psykologia  •  10.04.2018

Viimeisetkin materiaalit saapuvat + kuulumisia

Hiiohoi, artikkeleita näkyvissä! Enää pari tuntia ja suuri jännitys ja odotus palkitaan: psykologian Helsinki-Turku-Tampere –yhteisvalinnan loputkin materiaalit julkaistaan kello 12:00 Helsinki.fi -sivustolla (edit: ne julkaistiinkin jo 10:30!) Itse asiassa etukäteen voimme olla varmoja ainoastaan siitä, että kyseessä tulee olemaan ”suomenkielinen materiaali”. Ennen se on tarkoittanut n. 10-20 tieteellistä artikkelia, mutta kuten tiedämme, osaavat pääsykokeentekijät aina yllättää.

Vuosi sitten tein viimeistä työpäivää ennen lukulomalle jäämistä. Päivä oli stressaava ja venähti aiotusta muutamasta tunnista jopa miltei kymmeneen. Ehdin vilkaista artikkelien otsikot, mutta jätin aloittamisen suosiolla seuraavaan päivään. Aloittaminen oli tavallaan tahmeaa, koska viimeisimmät kokemukseni uuden materiaalin opettelusta olivat lokakuulta, jolloin aloitin pänttäämään tilastojen teoriaa. Samalla olin kuitenkin superinnoissani: matikka tuli jo todellakin korvista ulos ja lisäksi artikkelit olivat suurimmaksi osaksi huippumielenkiintoisia. Lisäksi osallistuin artikkeleista valmennuskurssille ja koin saavani sieltä todella paljon lisää motivaatiota.

Aloitimme artikkelikurssilla melko ”yksinkertaisella” ja helposti ymmärrettävällä artikkelilla. Jotkut olivat tehneet juuri päinvastoin, eli startanneet vaikeimmasta. Lisäksi kurssin vetäjä oli ryhmitellyt samaan aiheeseen liittyviä artikkeleja lähekkäin. Soveltamisen olennainen osa on nähdä materiaali kokonaisuutena ja huomata yhteneväisyydet ja ristiriitaisuudet. Toki myös yksityiskohdat on osattava. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, mutta ”voidaanko tätä kysyä?”-mietteisiin vastaus on aina voidaan (en silti sano, että suosittelisin esimerkiksi lähdeluetteloiden opettelemista ulkoa :D).

Materiaalin haltuunottoon on noin kuukausi aikaa. Pänttäämisajan rajallisuus tiedostaen tulee helposti olo, että ensimmäisenä päivänä on aloitettava heti materiaalin ilmestyessä ja lopettaa saa, kun kello on kiertänyt ympäri täyden kierroksen. Tämän jälkeen väännetään seitsemänpäiväistä opintoviikkoa hullunkiilto silmissä koepäivän aamuun asti. EI. Uudenlaiseen materiaaliin asennoituminen vie aikaa eikä ajankäyttö ole välttämättä heti aivan optimaalista tai opiskelutekniikat tehokkaimpia mahdollisia. Lisäksi levon merkitys korostuu entisestään. Tämä viimeinen kuukausi tulee olemaan tiukka, sitä en kiellä. Se on loppuspurtti, jonka aikana annat kaikkesi ja teet parhaasi. Kuitenkaan pääsykoevalmistautumisen ei ole tarkoitus uuvuttaa sinua äärimmilleen. Psykologian pääsykoe ei mittaa sitä, kuka on valmis uhraamaan eniten koulupaikan eteen. Se mittaa tilastojen ja materiaalin osaamista, soveltamistaitoja ja tiettyjä kognitiivisia kykyjä. Olet luultavasti koetilanteessa parhaimmillasi, jos olet antanut itsellesi aikaa myös palautua opiskelusta.

Täällä blogissa tulemme varmasti jakamaan vinkkejä materiaalin opiskeluun tulevina viikkoina sekä kertomaan omia kokemuksiamme. Lisäksi tulemme tsemppaamaan teidät itse koetilanteeseen. Itse ainakin hakijana aliarvioin sen merkityksen. Tähän loppuun ajattelin vielä jakaa pikaiset kuulumiset opiskelun parista!

Lueskelin ihaillen ja ehkä hieman kauhuissani Emmin postausta. Ahkeraa meininkiä! Itse olen ottanut fuksivuodelle todella rennon opiskelutahdin. Harvat kurssini olen sentään hoitanut kunnialla! Sivuaineita en ole juurikaan tehnyt, tosin nyt on meneillään supermielenkiintoinen oikeuspsykologian kurssi. Välillä tekisi mieli itkeä onnesta, kun luennotkin ovat niin hyviä 😀 Kieliopintoja en ole tehnyt vielä laisinkaan, koska en ole mahtunut kursseille. Mulla on siis tässä vaiheessa enää yksi ryhmätyökurssi ja oikeuspsyka, jotka ovat molemmat ohi ihan kohta. Lisäksi teen kesäkuussa tutkimusmenetelmien johdantokurssin tentin, sillä en pääse oikeaan tenttipäivään. Suuntaan nimittäin 22.4 alkaen viikoksi Maltalle EFPSAn (Euroopan psykan opiskelijoiden liitto) kongressiin, jonka aiheena on persoonallisuuspsykologia (sekä sosiaalinen ohjelma, tottakai!). Meitä lähtee Suomesta sinne valtava joukko, yli 20 henkilöä ja en malta (hehe) odottaa! Missaan osan vappuviikon riennoista sen takia, mutta ehdin sentään aatoksi kotiin.

Meillä on ollut ihan mielettömiä tapahtumia kevät täynnä. Ensinnäkin kävimme helmikuussa kulttuurivastaavien aloitteesta aamuavannossa ja -saunassa. Oli upea aurinkoinen talvisää ja intouduin toistamaan kokemuksen pariin otteeseen seuraavina viikkoina. Kulttuuritiimi järjesti myöskin yhteislähdöt käyttäytymis- ja lääketieteellisen tiedekuntien spekseihin eli näytelmiin, jotka sisältävät musiikkia ja improvisaatiota.

Myöskin bileitä on riittänyt, näistä mainittakoon erityisesti KosmoSPOLiitti, rajatilabileet sekä huhtisitsit. Kosmospoliitti oli siis kaikkien Suomen psykanopiskelijoiden risteily. Tanssimme mm. letkajenkkaa buffetin läpi sekä sitsasimme käytävällä. Kaikista kaupungeista löytyy kyllä huikeaa porukkaa <3 Rajatilabileet taas ovat ainejärjestömme Kompleksin järjestämät poikkitieteelliset bileet kaksi kertaa vuodessa. Etkopaikaksi valikoitui oma metro jo toista kevättä peräkkäin, mutta ensimmäistä kertaa ylitimme länsirajan! Huhtisitseillä taas sitsattiin pissikset ja fruittarit –teemalla ja meininki oli sen mukaista. Heittäytymistä ei näiltä sitseiltä puuttunut!

Kevät on alkanut, ottakaa auringosta iloa ja energiaa viimeisiin viikkoihin. Antakaa kaikkenne, te pystytte siihen <3

Minea5

Minea

Moi! Olen Minea, 21-vuotias toisen vuoden psykanopiskelija Helsingistä. Kirjoittelen blogiin etenkin opinnoista ja opiskelijaelämästä, mutta annan myös vinkkejä pääsykokeisiin. Kiva kun löysitte paikalle, toivottavasti teksteistäni on teille iloa. Nähdään psykalla!