Lääketiede  •  12.05.2020

Viimeiset vinkit ennen pääsykoetta

Viimeinen viikko ennen pääsykokeen ensimmäistä osuutta. Voin vain kuvitella, miltä sinusta tuntuu tällä hetkellä. Päässä pyörii miljoona asiaa, kauhuskenaarioista onnistumisen tunteisiin. Täyttä tunnemyllerrystä koko elämä, varsinkin tämän kevään muutosten jäljiltä.

Tiedän, että tässä vaiheessa luku-urakkaa tuntuu kuin motivaatio olisi kadonnut aikoja sitten, ja voimat eivät meinaa riittää enää samojen asioiden läpikäymiseen. Älä kuitenkaan luovuta näin maaliviivalla. Tässä vaiheessa on tärkeää muistuttaa itseään kaikesta, mitä on tehnyt. Olet tehnyt aivan valtavan työmäärän, eikä yksikään tunti ole mennyt hukkaan. Mitä ikinä kokeessa tapahtuu, olet tehnyt parhaasi. Kukaan ei voisi pyytää sinulta yhtään enempää, eikä pyydäkään.

Vaikkei siltä aina tunnukaan, niin sinulla on niin paljon ihmisiä ympärilläsi, jotka ovat älyttömän ylpeitä sinusta. Minäkin olen. Jokainen, joka käy läpi tällaisen pääsykoerupeaman ansaitsee aplodit. Työ on aivan valtava, mutta palkinto on sitäkin mahtavampi. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun unelmiesi koulupaikan ovet avautuvat. Itsellänikin se menee kyllä top3 elämäni parhaimmissa päivissä.

Mitä ikinä nyt teetkin, älä raada itseäsi loppuun. Kertaile kaikki alueet, ja tee jotain helppoja ja kivoja tehtäviä eri aiheista. Päätä jo valmiiksi milloin lopetat opiskelut kokonaan. Itse lopetin maanantaina klo 15, kun koe oli keskiviikkona. Jos tuntuu, että väsymys painaa jo liikaa päälle, niin lopeta jo paria päivää aikaisemmin. Et ehdi oppimaan oikeastaan enää kunnolla mitään uutta, mutta aivosi tarvitsevat aikaa rentoutua, bootata ja järjestellä opiskelemasi asiat järkevään muotoon.

Muista nukkua hyvin nyt, jottei suorituksesi kärsi, vaikket saisikaan unta koetta edeltävänä päivänä (itse muistan nukkuneeni katkonaisesti ehkä 4,5h). Syö hyvin, nesteytä kehoasi, harrasta kevyttä liikuntaa ja pyhitä illat rentoutumiselle.

Viimeisinä vapaapäivinäsi tee kaikkea, mikä saa ajatuksesi pois opiskelusta ja kokeesta. Itse hankin itselleni kumpanakin kertana menoa, jotten edes voinut jäädä kotiin opiskelemaan. Viime vuonna matkustin koetta edeltävänä iltana Tampereelle äitini kanssa, ja illalla kävimme syömässä ja kävelemässä ympäriinsä tulevassa opiskelukaupungissani.

Katso viimeistään maanantaina päivällä valmiiksi eväät (tiedän, että koe on nyt erilainen, mutta verensokeri on hyvä pitää tarpeeksi korkeana koko ajan), lue kaikki ohjeet ja tiedotteet, jottei sinun tarvitse viettää viimeisiä hetkiä panikoiden. Varmista rauhallinen ja hyvä paikka kokeen teolle, jossa kukaan eikä mikään varmasti häiritse työskentelyäsi. Pyhitä ilta täysin rentoutumiselle.

Aamulla ennen koetta varmista, että sinulla on kaikki tarvittava ja käy haukkaamassa happea (edes 5-10min). Oma vinkkini on myös se, että 10-20min ennen koetta, kuuntele lempimusiikkiasi. Itse tein näin viime vuonna ennen koesaliin kävelyä, ja voin sanoa, että se rauhoitti hermojani.

Ja tärkeimpänä: muista, ettei kukaan osaa kaikkea, ja ettei sisäänpääsyyn edes sitä vaadita. Sinä osaat tarpeeksi. Oma mottoni viime vuodelle oli: ”tämä on minun vuoteni”, ja lopulta näinhän siinä tapahtui. Kaikki lähtee siitä, että uskot itseesi. Millään muulla ei ole väliä.

Onnea kokeeseen! you rock!

–          Katja

p.s. kokeen jälkeen, syö hyvää ruokaa ja rentoudu, olet ansainnut sen!

Kuvassa oma annos, Hotel Tammerissa kokeen jälkeen 😍

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01