Oikeustiede  •  08.05.2018

Viimeiset lukupäivät ennen koetta - loppuuko aika kesken?

Pelottaako, että aika loppuu kesken?

Tuntuuko sinusta, ettet ehdi oppia ulkoa kaikkea sitä mitä haluaisit?

Ahdistaako? Harkitsetko kenties jopa luovuttamista?

En ole tavannut vielä yhtäkään hakijaa (sisään päässeistä tai sisäänpääsyä tavoittelevista), joka olisi mennyt pääsykokeeseen sellainen tunne päällä, että osaa kaiken täydellisesti. Viimeisinä viikkoina ja varsinkin näinä viimeisinä päivinä ennen koetta usko saattaa monella horjua. Tällöin aika vain vähenee ja vähenee ja tunne siitä, että kaiken ehtisi oppia meinaa pettää.  Aina on sellainen olo, että jotain olisi pitänyt vielä ehtiä käydä läpi tai tehdä enemmän. Kun tavoitteet ovat korkealla ja motivaatio kova, saattaa moni sortua täydellisyyden tavoitteluun. Mikään ei täydellistä suoritusta tavoittelevalle riitä. Tällöin kovasta työskentelystä huolimatta, hakijaa painaa riittämätön olo. Koko ajan pitäisi tehdä enemmän, olla parempi ja osata asiat tarkemmin. Mieltä alkaa painaa se, ettei kaikkea sitä, mitä haluaisi saavuttaa ennen koetta, ehdi ajan puitteissa tehdä.

Tällöin on syytä muistaa, että kaikkea ei samalla tarkkuudella tarvitsekaan ehtiä oppia. Riittää kun osaa riittävästi ulkoa. Riittävää on osata pääkohdat ja pykälät sekä termit, ei kirjan jokaiselta sivulta kaikkea sanasta sanaan. Pyri kertaamaan kirjoista ne kappaleiden pääkohdat. Kertaamisen tukena voit käyttää esimerkiksi kirjan sisällysluetteloa. Kun pääkohdat ovat hallussa, myös poikkeusten ja ”nippelitietojen” mieleen palauttaminen onnistuu huomaamatta. Kertaa siis vielä viimeisinä päivinä lähimuistiisi pääasiat, avain pykälät ja termit.

Muista myös, että olet jo tehnyt valtavasti töitä päämääräsi eteen. Olet lukenut, kerrannut ja testannut osaamistasi tekemällä harjoitustehtäviä ja -kokeita nyt lähes kuukauden ajan. Näin ollen osaat kirjat varmasti jo paljon paremmin kuin jännittyneenä tiedostat. Kun rauhoitut kokeessa kysymysten äärelle, pystyt palauttamaan mieleesi enemmän asioita, kuin alkusilmäykseltä tuntuu. Luota siis itseesi ja osaamiseesi. Äläkä missään nimessä luovuta, vaan lue sinnikkäästi vielä viimeiset päivät. Niin kauan kuin koe ei vielä ole ollut, on mahdollisuus parantaa osaamistaan ja kerrata. Muista, että yksikin luettu sivu, kappale tai osio, on aina eteenpäin. Se ratkaiseva koekysymys voi tulla juuri siltä viimeisimpänä kertaamaltasi sivulta. Jos lukeminen ahdistaa, pilko päivän tavoite pieniin osiin. Päätä ensin lukea vain yksi sivu, sitten seuraava ja pian huomaatkin jo kerranneesi kokonaisen kappaleen.

Paljon tsemppiä viimeisiin päiviin! Tee parhaasi, enempää et voi tehdä.

-Taija-Maija

Taija-Maija