Lääketiede  •  13.12.2019

Viimeinen tentti ja jouloma

Time flies when you`re having fun. Näin kävi myös ensimmäisenä syksynäni lääkiksessä. Ihan hullua, että eilen oli viimeinen tentti ja nyt meillä alkoi melkein kuukauden joululoma. Tai nooh loma ja loma, osan ajasta aion kyllä käyttää myös opiskeluun, mutta parisen viikkoa aion ihan vain lomailla. En muista milloin minulla olisi viimeksi ollut näin pitkä loma opiskeluista tai töistä, joten tämä tuntuu ihan luksukselta.

Syksy on ollut täynnä mahtavia uusia kokemuksia ja valtavasti uutta opeteltavaa. Välillä on tuntunut siltä, että asioita on liikaa ja aikaa liian vähän, mutta samaan aikaan olen vain nauttinut siitä, että vihdoin olen unelmaopiskelupaikassani. Kaikki uudet opeteltavat asiat ovat olleet vain niin mielenkiintoisia, ettei opiskelu ole niinkään tuntunut aina työltä. On ollut kannustavaa huomata, miten nopeasti termien ja sanaston karttuessa pääsee sisälle lääkismaailmaan, ja oikeasti ymmärtää mistä lehdissä ja dokumenteissa puhutaan.

Uusi opiskelupaikka on myös tuonut minulle valtavasti uusia kavereita ja on aivan mahtavaa, kun kaikki ovat kaikkien kavereita, eikä ketään jätetä yksin. Kurssikaverit moikkailevat käytävällä, ja kenen tahansa viereen voi aina mennä ruokalassa istumaan ilman että kukaan katsoo sinua oudosti. Kaikki myös auttavat toisia niin koulussa kuin ryhmäkeskusteluissakin heti kun vaan pyytää. Parempaa kouluyhteisöä en osaisi edes kuvitella.

Tässä jaksossa oli todella paljon asiaa, joten tentti stressasi ihan kunnolla. Meidän piti periaatteessa opetella (onneksi monet asiat vielä melko pintapuolisesti) kaikki sukusolujen kehittymisestä murrosikään saakka. Tämän lisäksi tuli mukaan myös lantion alueen anatomiaa latinaksi, sekä keinohedelmöitys, neuvolaseurannat, kehitysvammaisuus jne. Mielenkiintoisia, mutta monimutkaisia asioita.Latina vaikutti aluksi aivan mahdottomalta, sillä esimerkiksi lantion luiden osien nimet saattavat olla nelisanaisia, kuten ”spina iliaca anterior superior”. Toisaalta, nimissä toistuu aina samoja sanoja, joten kun nämä on oppinut, aukeaa anatomian maailma aivan uudella tavalla. Yllä oleva lantion luun osa: ”spina”= kärki, ”iliaca”= suoliluu, ”anterior”= etupuoli ja ”superior”= yläosa, jolloin tämä neljän sanan kokonaisuus tarkoittaa siis suoraan suomennettuna ”suoliluun etuyläkärki”. Alla vielä kuva tästä osasta.Tentti oli melko haastava, mitä osasin odottaakin, mutta luulen että onnistuin siinä ihan hyvin. Toivotaan, että se menee läpi heti ensimmäisellä kerralla, mutta nyt sitä on enää turha murehtia. Tein todellakin parhaani, enkä enempää voi itseltäni vaatia. Nyt ansaitulle joululomalle.

Hyvää joulun odotusta ja joulua kaikille! Muistakaa olla ahkeria, mutta myös pitää kunnolla lepopäiviä.

Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01