Psykologia  •  02.05.2018

Viimeinen rutistus

Psykologian yhteisvalinnan pääsykoe häämöttää horisontissa muutamien päivien päässä, jännittävää! Fiilikset voivat olla hyvinkin erilaisia niin pääsykokeiden, osaamisen kuin tunteidenkin suhteen, mutta tässä vaiheessa tulee hyväksyä osaamisensa taso ja se, että on yrittänyt parhaansa. Enää ei kannata lähteä kurottamaan kuuta taivaalta vaan keskittyä asioiden kertaamiseen, kertaamiseen ja kertaamiseen sekä viime hetken nippelitietojen opetteluun.

Kertauksen ja viime silausten lisäksi oma jaksaminen on myös tässä vaiheessa yhä hyvin keskeistä: riittävät yöunet, ravinteikas ruoka ja sopiva määrä myös vapaa-aikaa. Lisäksi kannattaa jo pohtia, miten viettää viimeisen päivänsä ennen pääsykoetta.

Usein vinkkinä onkin jättää viimeiset päivät kertaukselle ja pitää aivan viimeinen, viimeinen päivä ennen pääsykoetta vapaapäivänä. Näin myös tein itse viime vuonna ja yritin tehdä päivästä mahdollisimman rentouttavan. Pääsykoetta edeltävänä päivänä lähdin jo junalla Tampereelle, kävin tutustumassa pääsykoesaliini yliopistolla ja sen jälkeen palasin hotelille, otin kuuman suihkun, yritin rauhoittua ja lukea vielä viimeisiä vinkkejä seuraavan päivän koitokseen. Luin etenkin hengitysharjoituksista ja venyttelin hieman jooganomaisesti, saman toistin pääsykoeaamuna.

Illalla uskaltauduin jopa siskoni kanssa Tammelan Pancho Villaan syömään, vaikka olinkin jo pari päivää ollut kauhuissani, jos vaikka tulisin kipeäksi tai saisin ruokamyrkytyksen ja koe menisi aivan mönkään. No, arvatenkaan en saanut ruokamyrkytystä enkä myöskään sairastunut muuten ennen koetta, mutta välillä kauhuskenaarioidenkin miettiminen voi olla ”tarpeen”, jotta osaa varautua vaikkapa mahdolliseen yllättävään päänsärkyyn särkylääkkeellä.

Mitä siis pitää muistaa ennen pääsykoetta ja mitä ottaa mukaan pääsykokeeseen?

  1. Ensinnäkin, yhteisvalinnan pääsykoe on Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoissa tiistaina 8.5.2018 klo 9.00-14.00.
  2. Toiseksi, kokeessa jaetaan nelilaskin pääsykokeen ajaksi, joten omaa laskinta ei tarvitse eikä saa ottaa kokeeseen mukaan.
  3. Kolmanneksi, hyvin tärkeä kohta, ota mukaasi valokuvalla varustettu henkilötodistus (henkilökortti, passi tai ajokortti) sekä tavalliset kirjoitusvälineet.
  4. Eväitä saa ottaa ja kannattaa ottaa mukaan, vähintäänkin se vesipullo. Muista kuitenkin irrottaa etiketit ja pakata eväät läpinäkyviin pakkauksiin, mielellään ei kovin rapiseviin materiaaleihin, kuten muovipussiin/folioon.
  5. Ota myös särkylääkettä varmuudeksi mukaan, jos sinulla on taipumusta esim. päänsärkyyn.

Salijaot selventyvät yleensä viimeistään päivää ennen pääsykoetta, joten tarkista se silloin ja vielä pääsykoeaamunakin sen yliopiston sivuilta, jossa olet ilmoittanut tekeväsi valintakokeen. Tässä linkki ainakin Helsingin ja Tampereen salijakoihin, joista jälkimmäiseen ei ole vielä ilmoitettu salijakoja.

TSEMPPIÄ, TSEMPPIÄ TEILLE VIIMEISEEN RUTISTUKSEEN, pysykää rauhallisina ja luottakaa omaan osaamiseenne!!

Emmi

Emmi