Oikeustiede  •  12.05.2018

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä.

Suosittelen laittamaan kirjat kiinni jo hyvissä ajoin. Itse olin varannut viimeisen päivän aamupäivän rennolle kertaukselle, kuten kirjojen selailulle ja sisällysluettelon avulla kertaamiselle. Iltapäivän ja illan pyrin rentoutumaan, sillä on tärkeää ladata akkuja koepäivän rutistukseen. Kirjojen kiinnilaittaminen voi tuntua erittäin vaikealta. Enää et kuitenkaan opi uutta, joten on tärkeää pyhittää kaikki mahdollinen aika illasta rentoutumiselle, jotta koepäivänä olet virkeä ja valmiina koitokseen! Älä missään nimessä lue enää illalla, vaan satsaa kunnon yöuniin. Tiedän kyllä, että jännityksen keskellä on vaikeaa nukkua, mutta rentoutunut mieli edesauttaa sitä, että saat unenpäästä kiinni.

Jokaisella on omat rentoutumiskeinonsa, itselläni toimii luonnossa kävely, musiikin kuuntelu sekä erilaiset mielikuva- ja hengitysharjoitukset. Netistä löytyy erilaisia hengitysharjoituksia, joita voi kokeilla. Kaikista tärkeintä on kuitenkin se, että luotat itseesi ja siihen työhön, jonka olet kevään aikana tehnyt. Kukaan ei ole kokeessakaan täydellinen, mutta se riittää, että annat kaikkesi ja teet parhaasi.

Tunne siitä, että ei osaa tai muista mitään, on täysin normaali. Valintakokeessakin saatat kokea näitä samoja fiiliksiä.  Tulet kuitenkin varmasti yllättymään, kuinka paljon osaatkaan, kunhan vain annat itsellesi hetken aikaa. Tärkeintä on pitää pää kylmänä ja itsesi rauhallisena, sillä paniikissa asiat eivät välttämättä tule yhtä terävästi mieleen. Muistuta itseäsi siitä, että kyseessä on vain koe. Samanlainen koe, joita olet koko kevään ajan tehnyt, ei sen kummempaa. Kokeen avulla sinun täytyy vain näyttää, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekuntaan! Muista lukea kaikki ohjeet huolellisesti läpi, sillä jännittävässä koetilanteessa selvätkään ohjeet eivät välttämättä ole enää yhtä selviä.

Edessäsi on enää vain se tärkein rutistus, jonka jälkeen sinulle koittaa vapaus. Ole ylpeä itsestäsi ja nauti keväästä ja kesästä täysin rinnoin! Toivon koko sydämestäni jokaiselle teille tsemppiä valintakokeeseen!

Tsemppiterkuin, Karoliina

Karoliina