Oikeustiede  •  05.05.2018

Viimeinen lukuviikko

Huomenna starttaa viimeinen kokonainen lukuviikko. Uskon, että monella fiilikset ovat tismalleen samoja. Tuntuu, ettei muista mitään ja paniikki alkaa iskeä. Mutta ole huoleti, aikaa on vielä jäljellä.

Oma pääsykoekevääni oli yhtä tunteiden vuoristorataa. Pääsykoekevät koetteli ainakin omalla kohdallani eniten henkistä kestävyyttä. Silloin kun paniikki ja stressi alkavat ottaa valtaa, on osattava pitää pää kylmänä ja luotettava itseensä. Monet kykenevät oppimaan pääsykoekirjojen asiat, mutta mielestäni ”voittajat” ratkaistaan siinä, kenen henkinen kantti kestää parhaiten.

Tässä vaiheessa on täysin normaalia, että tuntuu siltä, ettei muista yhtikäs mitään. Fiilis on omalta pääsykoekeväältäni varsin tuttu. Viimeisen viikon olisi hyvä olla pyhitetty kertaukselle, jonka avulla painat asiat tiukasti mieleesi. Jotta asiat jäävät mieleesi, sinun täytyy yksinkertaisesti kerrata, kerrata ja kerrata. Kertauksessa käytin paljon apuna sisällysluetteloa: luin otsikot ja mietin, mitä kyseisen otsikon alle kuului. Lisäksi selasin kirjoja hitaasti, ja jokaisen kappaleen kohdalla toistin itselleni sen sisältämän asian. Myös määritelmiä ja pykäliä pänttäsin ja pänttäsin. Kaikki maistui siinä kohtaa jo täysin puulta, mutta eipä viimeisellä viikolla kuuluisi kirjoissa minkäänlaista uutuudenviehätystä ollakaan.

Suhteessa eniten harjoitustehtäviä tein nimenomaan viimeisellä viikolla, sillä se oli hyvä, joskin inhottava, tapa testata osaamistaan. Tein harjoitustehtäviä koko kevään ajan, mutta viimeisellä viikolla osaaminen alkoi olla sillä tasolla, että harjoitustehtävistä sai tietyllä tapaa enemmän irti. Käytä siis hyväksesi kaikki harjoitusmateriaali, jonka olet saanut: harjoituskokeet, harjoitusvihko, pienryhmäpäivien tehtävät… Vanhoja harjoituskokeita voi myös tehdä uudelleen. Harjoitustehtävien teko vie toki aikaa, mutta kaikkia vastauksia ei välttämättä tarvitsekaan kirjoittaa täydellisesti puhtaaksi. Hyötyä voi olla jo siitä, että kirjoitat ranskalaisin viivoin ylös tärkeimpiä pointteja, jotka vastauksessasi toisit esiin. Tämä edellyttää toki sitä, että vastaustekniikka on kunnossa.

Tuskinpa kukaan olisi vielä tässä vaiheessa valmis menemään pääsykokeeseen. Kaikilla on vielä saman verran aikaa hioa oma osaaminen parhaimmilleen. Kannattaakin muistaa, että juurikin viimeinen viikko on se tärkein rutistus. Viimeistään nyt kannattaa antaa itsestään kaikki irti. Älä kuitenkaan tingi yöunista tai tauoista, sillä juuri niiden aikana kerrattu asia painuu mielen syövereihin. Pääsykokeessakaan asiat eivät välttämättä tule salamannopeasti mieleen, vaan aivot tarvitsevat hetken aikaa prosessoida ja muistella oppimaasi.

Pääsykokeen jälkeen tärkeintä on se fiilis, että olet tehnyt parhaasi. Anna nyt siis kaikkesi, sillä pian pääset nauttimaan keväästä ja kesästä!

Tsemppiä loppurutistukseen!

Karoliina

Karoliina