Lääketiede  •  01.11.2020

Viikkopäiväkirja - plastiikkakirraa ja päivystyksiä

Huh mikä viikko! Tekemistä on riittänyt ja monenlaista opetusta ja aihetta on tällä viikolla tullut vastaan. On ollut kirurgiaa, anestesiologiaa, radiologiaa, ja traumatologiaa. Ajattelin että olisi kiva jakaa miltä opiskelu käytännössä näyttää tällaisena viikkona kun on paljon kaikenlaista erilaista! Kertokaa toki jos tämänlaiset viikkopäiväkirjat ovat kiinnostavia, voisin useamminkin jakaa perusarkea viikkopäiväkirjamuodossa 🙂

MAANANTAI

Poikkeuksellisesti osastoviikko alkoi heti maanantai-aamuna opetuskierrolla. Yleensä kierto on vasta loppuviikosta jotta potilaan voi käydä tutkimassa viikolla, mutta tällä kertaa potilas piti olla tutkittuna jo viime viikon puolella. Koska osastosijoituksena tällä viikolla oli plastiikka- ja yleiskirra, oli potilasmateriaalissa paljon rintasyöpäpotilaita. Opetuskierrolla kukin ryhmän opiskelija siis esittelee oman potilaansa ja tämän sairauden sekä hoidon, ja opettajan johdolla käsitellään asian tärkeimmät kohdat. Joskus kierto on luentomaisempi, joskus taas ihan kuin osastokiertokin potilassänkyjä kiertäen. Tänään emme potilaita enää tavannet tapausten ollessa viimeviikkoisia.

Iltapäivällä oli vain yksi luento, plastiikkakirran teemaan sopien ihosyövistä.

TIISTAI

Aamu alkoi radiologian demolla, aiheena tällä kertaa sydän ja tehohoitopotilas. Tämä harkka oli järjestetty etänä, joten oli se aika luentomainen kun emme päässeet itsenäisesti tutkimaan röntgenkuvia. Pääasiassa oon näistä harkoista kyllä pitänyt ja paljon oppinut kun kuvia yhdessä katsellaan ja ihmetellään. Lounaan jälkeen oli radiologian kyselytunti ja sen perään urologian luento.

Iltapäivällä meidän ryhmällä oli vielä käsikirran harkkakin, missä käsiteltiin käden alueen vammoja, niiden diagnostiikkaa ja hoitoa. Opetus oli aika perinteinen, käsikirurgi luennoi ja esitti potilastapauksia joihin vuorotellen esitimme vastauksia.

KESKIVIIKKO

Vapaa aamu koulun puolesta, onneksi, sillä illalla mulla oli päivystysvuoro. Aamullakin kyllä opiskelin tentteihin. Päivällä oli taas kaksi luentoa, thorax-kirurgiasta ja kroonisista vatsavaivoista.

Illalla oli sitten neljän tunnin päivystys trauma-päivystyksessä. Oli aika rauhallista, tutkittiin yhdessä kaverin kanssa potilaita ja kirjoitettiin tekstejä. Saatiin myös nähdä luksoitunut polvilumpio ja sen paikoilleen asettaminen, mikä oli tosi mielenkiintoista ja opettavaista nähdä livenä!

TORSTAI

Anestesiologian seminaari aiheena kroonisen kivun hoito. Käsittelimme potilastapauksia ryhmittäin ja lopuksi kävimme kaikkien ryhmien tapaukset yhdessä läpi.

Iltapäivällä ortopedian seminaari aiheena kiertäjäkavlosimen repeämät. Tämä seminaari oli potilastapauspainotteinen luento, ei yhtä aktivoiva kuin aamuinen semma.

Ja vielä yksi luento tälle viikolle, haiman kirurgisista sairauksista tällä kertaa.

PERJANTAI

Aamulla anen tentti, jonka sai suorittaa sähköisenä tenttinä exam-tenttitilassa heti kun omalla ryhmällä on ollut kaikki pakollinen opetus. Tentti meni tosi hyvin mikä oli tosi palkitsevaa ja asetti päivälle hyvän moodin. Loppupäivästä opiskelinkin viikon aiempia luentoaiheita ja valmistauduin radiologian tenttiin kirjan ja kuvien tulkinnan kautta.

LAUANTAI

Tästä viikosta tulikin kuusipäiväinen sillä olin varannut viimeiset päivystykseni lauantai-iltaan. Tein kahdeksan tunnin vuoron traumapäivystyksessä klo 16-24. Oli kyllä tosi kiva vuoro! Oli sopivalla tahdilla tehtävää, ei liikaa eikä toisaalta liian vähääkään. Pääsin myös tikkaamaan useamman kerran mikä on aina kivaa 😉 Päivystävät lääkärit oli myös todella kivoja ja hyödynsi meitä paljon, saatiin tutkia paljon itsenäisestikin ja kirjata tekstejä.

Fiilis kivan päivystyksen jälkeen ja kun tajuaa että 40/40 tuntia täynnä!

Nyt on hyvä viettää rentoa vapaapäivää sunnuntaimeiningeissä ennen uutta viikkoa! Joskus mulla opiskeluviikot venyy viikonlopullekin, mutta pyrin pitämään kiinni edes yhdestä jos ei kahdesta täysin vapaasta päivästä niin jaksaa paremmin 🙂 Tsemppiä sullekin uuteen viikkoon!

Anna

Olen 22-vuotias nelosen kandi Turusta. Opintojen ohella harrastan paljon liikuntaa, kahvittelua, kavereiden kanssa naureskelua ja mainittavan paljon myös kirjojen lukemista ja leffojen katsomista.

Tänne blogiin päätyy siis heijasteita mun arkielämästä keskittyen kuitenkin siihen lääkisopiskeluun ja opiskelijaelämään. Toivottavasti löydät teksteistäni inspiraatiota, motivaatiota tai ihan vain hyvää mieltä! Aina saa myös kysyä ja kommentoida, jos siltä tuntuu 🙂