Lääketiede  •  29.03.2018

Viikko terveyskeskuksessa

Kevään kivoin viikko takana! Neljä päivää ja kolmetoista potilasta -oikea lääkärihän olisi selvinnyt tästä puolessa lyhyemmässä ajassa, mutta me ollaankin vasta kandeja, joten hitaampi tahti on kai ihan ymmärrettävää.

Olin siis viikon Pohjois-Porin opetusterveyskeskuksessa. Viikko toimi niin, että jokaista potilasta kohden oli varattu 1,5 tuntia aikaa. Minulla oli oma vastaanottohuone, jossa otin potilaan vastaan ensin yksin. Haastattelin ja tutkin potilaan, ja tähän oli aikaa varattu puoli tuntia. Tämän jälkeen soitin oikean lääkärin paikalla ja esittelin lyhyesti potilastapauksen hänelle. Jos minulla oli jokin diagnoosi tai hoitoehdotus, saatoin sanoa sen lääkärille, jonka jälkeen lääkäri päätti potilaan hoidosta. Yhdessä kirjoitimme reseptit ja labralähetteet, jonka jälkeen lääkäri lähti potilaan mukana pois huoneesta. Viimeinen puoli tuntia oli varattu potilastekstin kirjoittamiseen ja seuraavan potilaan tietoihin tutustumiseen. Usein minulla jäi vielä hieman aikaa hengähtää ja tarkistaa esimerkiksi terveysportista joitain asioita seuraavaan tapaukseen liittyen.

Neljän päivän aikana ehdin näkemään potilaita, joilla oli nivelrikkoa, vatsaongelmia, lonkkakipua, välilevynpullistumaa, eteisvärinää ja kohonneita verenpaineita. Lisäksi oli vuosittaisia kontrollikäyntejä, korvakipua, poskiontelotulehdusta ja pääsin pistämään myös kortisonia lonkan bursiittiin. Esimerkiksi korva- sekä tuki- ja liikuntaelimistön vaivoista kärsivät potilaat ovat sellaisia, joita minun ei vielä edes pitäisi osata hoitaa, sillä kirurgia ja korva-nenä- ja kurkkutaudit tulevat vasta ensi vuonna. Terveysporttiavilkaisemalla näistäkin potilaista selvittiin ihan kohtuudella.

Viikko toi mukanaan rutkasti uutta motivaatiota, kun huomasi, mitä kaikkea jo osaakaan. Tietenkin oli myös paljon hetkiä, jolloin mietin, että en tiedä, olenko selvittänyt ja tutkinut kaikki tarpeelliset asiat tai muutenkaan tiennyt, miten asia olisi pitänyt ratkaista. Onneksi tässä vaiheessa meiltä ei edellytetäkään mitään, vaan vastuu on lääkärillä. Omasta mielestä selvisin kuitenkin tosi hyvin näin ensimmäiseksi kerraksi!

Huomenna vielä tekämään neljän tunnin päivystysharjoittelu ja sen jälkeen viikon pääsiäisloman viettoon. Joten hyvää pääsiäistä!

Ps. Huomasin, että tämä oli mun sadas kirjoitukseni täällä blogissa!!

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.