Viikko psykologian opiskelijan arjessa
Arkiviikkoni psykalla
On ensimmäisen blogikirjoitukseni aika, ja ajattelin aloittaa avaamalla tyypillistä opiskeluviikkoani psykalla Turussa. Hakuvaiheessa tuntui, että mikä vaan opiskeluelämään liittyvää konkretiaa raottava motivoi ja innosti itseä valtavasti, ehkäpä tämä teksti tarjoaa sitä jollekulle hakuvaiheessa olevalle!
Itselläni arkiviikko koostuu monipuolisimmillaan luennoista, itsenäisestä opiskelusta, ainejärjestön hallitusjutuista, töiden tekemisestä, ja opiskelijatapahtumista. Nostan tässä kirjoituksessa esimerkiksi kuluneen viikon, sillä tuntuu että se melko hyvin edustaa sitä, kuinka monipuolista opiskeluelämä parhaimmillaan (ja kiireisimmillään) on.
Maanantai
Aamun pomodorotin muutaman tunnin kotona perjantain Psyykkiset häiriöt -kurssin tenttiä varten opiskellen. Lounaan jälkeen lähdin pyörän selässä kohti yliopistoa ja päivän ekaa luentoa. Psykologinen arviointi -nimisen kurssin luennolla vedettiin yhteen kurssin haastattelutaitojen perusteisiin johdattanutta osuutta, ja muisteltiin esimerkiksi pienryhmissä, mitä kurssin demoista oli jäänyt käteen. Demot olivat ehdottomasti kurssin mielekkäin osuus itselle, kun pääsimme keskenämme simuloimaan asiakastilanteita.
Todella harvinaisesti (onneksi!) päivään osui kaksi peräkkäistä luentoa, joista jälkimmäinen oli puolestaan Tieteenteon etiikka -kurssin viides luento, jolla käsiteltiin esimerkiksi koehenkilöiden suostumukseen ja informoimiseen liittyvää eettistä ohjeistusta. Maanantain osalta ”työpäivä” oli siinä, ja luennon jälkeen lähdin suoraan viettämään iltaa ystävien kanssa.
Tiistai
Tiistaina puolestaan kömmin aamusta opiskelemaan yhdelle yliopiston kirjastoista, jälleen pomodoron ja perjantain alkutenttiin lukemisen merkeissä. Tenttimateriaaleissa etenin lukemaan esimerkiksi psykoosioireista ja skitsofreniasta, sekä pakko-oireisista häiriöistä.
Lounaan kautta jatkoin opiskelupäivää vielä Psykologinen arviointi -kurssin viikon toiselle luennolle, jolla siirryimme kurssin startanneesta haastatteluosiosta käsittelemään psykologista testaamista, ja tarkemmin aikuisten neurokognitiivisia testejä. Aihe ei ole itselle se kaikkein eniten innostava, mutta mielenkiintoinen silti!
Ajatuksena oli opiskella vielä luennon jälkeen, mutta rehellisyyden nimissä en lopulta kyllä vilkaissutkaan kirjoja enää saman päivän puolella, vaan suuntasin viettämään iltaa urheilun merkeissä läheiseen uimahalliin.
Keskiviikko
Tälle viikolle työt osuivat keskiviikkoon, joka olikin viikon ainut luennoton päivä. Teen opintojen ohessa töitä suunnilleen kerran viikossa – joskus harvemmin ja joskus tiheämpään sekä opintojen että työpaikan kiireisyyden mukaan. Olen onnekseni saanut alan töitä psykologien assarina eräässä yrityksessä, ja työt tuntuvat koulun ohella tämän myötä tosi mielekkäiltä. Monet tekevät töitä tämän tyyppisissä hommissa, tai esimerkiksi yliopistolla tutkimusassareina, ja toki myös ihan muissa työpaikoissa.
Töistä polkaisin pyörällä Hallitus esittäytyy fukseille -tapahtumaan, jossa nimen mukaisesti esittelimme eri pestien sisältöä ja hallituksen toimintaa uusille fobialaisille. Oli tosi kiva päästä näkemään uusia fukseja, vaikka keskiviikon osalta päivä venyikin vähän pitkäksi.
Torstai
Sitten tulikin jo torstai ja aika CampusSportin sporttiapprojen, joihin kiitos koronan pääsin osallistumaan vasta ekaa kertaa. Ja onneksi pääsin, idea on perinteisten approjen rinnalla ihan huippu! Päädyin testaamaan approilla uimatekniikkatuntia ja melkeinpä heti perään liikkuvuuteen keskittyvää kuntopiirituntia.
Approilemasta jatkoin Psykologinen arviointi -kurssin viikon kolmannelle ja vikalle luennolle. Luennolla syvennyttiin tiistain luennon aiheista vielä tarkemmin aikuisten muistin testaamisen menetelmiin.
Koska aamu oli kulunut sporttailun merkeissä, jäin illaksi vielä ottamaan sisään vikoja lukutunteja perjantain tenttiä varten, ja opiskelut kestivät tosi poikkeuksellisesti melkein seiskaan. Normaalisti keskittyminen alkaisi päivän noilla tunneilla olla haastavaa, mutta liikkuminen keskellä päivää pidentää ainakin itsellä vireystilan säilymistä ihan huomattavasti.
Perjantai
Päivä starttasi viimeisillä paniikkikertailuilla iltapäiväksi Exam-tilaan varaamani Psyykkiset häiriöt -kurssin tenttiin. Ainakin itsellä kuvio on aika lailla järjestäen se, että viimeiset tunnit menee ”ei tästä hyvä tule mutta mennään nyt kuitenkin kokeilemaan” -fiiliksillä. Käsittääkseni kaikissa yliopistoissa on onneksi käytössä turun Examia vastaava systeemi, jonka kautta opiskelija pystyy varaamaan tentin haluamaansa ajankohtaan opettajan määrittämän ikkunan sisällä, ja siirtämään sitä käytännössä koska vain myöhemmäksi (tämä vapaus voi olla sekä siunaus, että kirous!). Sitten tentti mennään tekemään itse valittuun Exam-tilaan, joista ainakin itselle on muotoutunut muutama vakkaripaikka, joissa tykkään käydä.
Noh, tälläkin kertaa tentistä sai onneksi lähteä lopulta hyvin fiiliksin, ja siitä aloitinkin viikonlopun vieton jo suhteellisen aikaisin, koska kyseinen melkein tuhannen sivun tenttimateriaali oli niin sanotusti ottanut osansa..
Illaksi lähdettiin onneksi autolastillisen fobialaisia kanssa viettämään uusien fuksien kastajaisia luonnon helmaan, oli hauskaa!
Viikonloppu
Viikonloput pyrin pitämään vaihtelevalla menestyksellä vapaana opiskeluista, ja suoritetun tentin myötä tämä onneksi onnistui hyvällä omallatunnolla tällä viikolla. Toki sunnuntaisin kannattaa omaa hyvinvointia ajatellen kertailla vähän seuraavan viikon aikataulua, joka muuten näyttää taas aika lailla eriltä, kuin juuri päättyvä viikko!
Ainakin muilla aloilla opiskelevien ystävien lukujärjestyksiin verrattuna psykalla tuntuu olevan harvinaisen paljon viikkojen välistä vaihtelua lukujärjestyksessä, ja harvemmin kaksi peräkkäistä viikkoa näyttävätkään samoilta.
Itselle tämä monipuolisuus ainakin toimii, ja innolla taas odotan, mitä tuleva viikko tuo tullessaan! 😊
Inka