Lääketiede  •  18.01.2018

Viikko kardiologialla

Nyt on ensimmäinen ”oikea” klinikka viikko takana, sillä tämän viikon vietin ryhmäni kanssa TYKSin kardiologian osastolla. Ensimmäinen klinikkapäivä oli ainakin omasta mielestäni jännittävä, mutta täytyy kyllä todeta, että klinikka opiskeluunkin tottui yllättävän nopeasti. Torstaina TYKSin käytävillä lääkärintakki päällä kävely tuntuikin jo aika luonnolliselta (mutta edelleen kyllä aika hienolta!!)

Päivät kardiologialla olivat pitkiä verrattuna prekliiniseen opiskeluun, mutta sitäkin opettavampia. Päiväni alkoi aina sillä, että suuntasin ensimmäisenä kaapilleni vaihtamaan ulkovaatteet lääkärintakkiin ja sisäkenkiin. Meillä oli joka päivä aamulla jokin pienryhmäopetus, johon kaikkien oli osallistuttava. Näissä opetuksissa opettelimme potilastietokantojen toimintaa, eteisvärinää ja muun muassa sydämen vajaatoimintaa. Luonnollisia aiheita, kun olimme sydänosastolla.


Onnellinen kandi!

Pienryhmäopetuksen jälkeen meillä oli aikaa tutkia omia potilaita, kirjoittaa potilastekstejä, seurata poliklinikkakäyntejä tai sydäntoimenpiteitä. Viikon aikana jokaisen piti tutkia yksi potilas, ja kirjoittaa hänestä potilasteksti. Tämän lisäksi potilaita sai tutkia oman kiinnostuksensa mukaan niin paljon kuin itse jaksoi.

Itse ehdin viikon aikana tekemään ja näkemään ainakin seuraavia asioita: tutkin yhden potilaan, ja kirjoitin hänestä potilastekstin. Kävin kuuntelemassa muutaman potilaan sydämiä ja lopputuloksena kuulin kaksi aorttaläpän ahtauman aiheuttamaa sivuääntä. Lisäksi olin kaksi kertaa seuraamassa poliklinikkakäyntiä ja näin kaksi sydämen ultraääntä. Olin seuraamassa sepelvaltimoiden varjoainekuvausta eli angiografiaa, ja seurasin yhtä lääkärin tekemää aamukiertoa. Tämän lisäksi lueskelin potilaiden tekstejä, ja yritin imeä itseeni niin paljon tietoa kuin mahdollista. Huh, ei ihme, että nyt ensimmäisen klinikkaviikon jälkeen olen aika väsynyt. Kaiken osastolla olon lisäksi meillä on tällä viikolla ollut neljä harkkaa käsitellen EKG:tä, hygieniaa ja päivystystä.

Ensi viikolla Turun kaupunginsairaalaan oppimaan lisää! Rentouttavaa viikonloppua!

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.