Lääketiede  •  17.05.2022

Viikko ennen lääkiksen pääsykoetta

Viikko jäljellä lääkiksen pääsykokeeseen. Tunnelmasi ovat varmasti melko ristiriitaiset. Toisaalta tunnet ehkä jännitystä, stressiä, jopa paniikkia, mutta toisaalta haluat jo koepäivän olevan täällä. Itse olen kokenut nuo samat tuntemukset kaksi kertaa. Nyt ei kuitenkaan ole syytä päästää itseään paniikin valtaan, vaan nyt kannattaa pitää huolta itsestään enemmän kuin koskaan.

Voin omasta kokemuksestani sanoa, että kumpanakin kertana nukuin ehkä n. 3–4 h pätkissä koetta edeltävänä yönä. Tämän takia nyt kannattaa nukkua ja levätä todella hyvin, jotta nuo lyhyet yöunet eivät hankaloita koesuoritustasi. Jännityksen tuoma adrenaliini kyllä pitää hereillä kokeen aikana, mutta jos on jo pidemmän aikaa nukkunut huonommin, eivät aivot meinaa toimia kunnolla. Tähtää siis tällä hetkellä siihen, että nukut 8–9 h yössä.

Tämän lisäksi nyt ei ole enää aika opetella uusia asioita tai opiskella mitään älyttömiä tunteja. Nyt on aika kertailla ja ylläpitää laskurutiinia. Koetta edeltävänä päivänä ei kannata opiskella enää yhtään, vaan keskittyä rentoutumiseen ja keksiä vaikka jotain kivaa tekemistä. Itse lopetin molemmilla kerroilla opiskelut 1,5 päivää ennen koetta. Lopun aikaa en edes vilkaissut kirjojen suuntaan tai miettinyt koetta. Varasin itselleni menoa, jotta en pystynyt opiskelemaan, vaikka olisin halunnut. Viimeisinä opiskelupäivinä ei myöskään kannata enää hirveästi opiskella. Biologiassa kannattaa silmäillä pääasiat läpi ja kemiassa sekä fysiikassa kannattaa laskea yksittäisiä laskuja kaikista aiheista, jotta laskurutiini pysyy yllä.

Muista myös varmistaa viimeistään paria päivää aikaisemmin koepaikka, kaikki tarvittavat asiat ja eväät. Et halua joutua paniikissa juoksemaan lähikauppaan ennen sulkeutumisaikaa, koska unohdit eväät tai jonkun muun asian.

Tässä vielä vinkit viimeiseen viikkoon:

  • Kertaile kaikki asiat, mutta älä enää opettele mitään uutta
  • NUKU, NUKU, NUKU
  • liiku, varsinkin ulkona saadaksesi raitista ilmaa
  • tarkista koepaikka ja tarvittavat asiat hyvissä ajoin
  • pidä vähintään 1 vapaapäivä ennen koepäivää
  • tee kaikkea kivaa
  • muista, ettei ole maailmanloppu olla pääsemättä sisään, aina voi yrittää uudelleen

Tsemppiä loppurutistukseen ja pääsykokeeseen! You can do it!

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01