Lääketiede  •  21.04.2022

Vastaustekniikkani lääkiksen pääsykokeessa

Yksi yleisimmistä kysymyksistä, mitä minulta on kysytty liittyen lääkiksen pääsykokeisiin on vastaustekniikkani. Miten ja missä järjestyksessä päätän vastata eri kysymyksiin ja aihealueisiin. Moni tekee sen virheen, että aloittaa suoraan mahdollisilla monivalinnoilla ja käyttää näihin aivan liikaa aikaa. Normaalisti jos monivalintoja on kokeessa ollut, on niitä ollut noin 20 per aine eli yhteensä n. 60 kappaletta. Näihin uppoaa helposti jopa 1-1,5 h, jos joukossa on paljon laskuja tai oikeista vastauksista ei ole heti varma. Vaikka koe kestääkin 5 h, on 1-1,5 h käyttö yhteen tehtävään aivan liikaa.

Itse yleensä selailen nopeasti koko kokeen ja kaavamonisteen läpi. Tämän aikana merkkailen tehtävien kohdalle numerot yhdestä kolmeen (1-3), sen mukaan miten vaikeita tai aikaa vieviä ne ovat. Ykkönen siis tarkoittaa helppoa ja/tai nopeaa tehtävää, josta saa napattua kätevästi ensimmäiset pisteet. Kolmonen tarkoittaa vaikeaa ja/tai paljon aikaa vievää, johon keskityn vasta vähän myöhemmin. Tämän jälkeen teen ykköseksi merkityt tehtävät suoraan alta pois.

Näiden jälkeen siirryn kakkosiin ja niin edelleen. Kun olen yrittänyt tai ainakin katsonut kaikkia tehtäviä kunnolla kerran, siirryn monivalintoihin. Yritän tehdä kaikki osaamani monivalinnat yhdellä kerralla, mutta niihin voi vielä myöhemmin kokeen lopussa palata, jos siltä tuntuu.

Kannattaa myös muistaa olla käyttämättä liikaa aikaa yhteen tehtävään, vaikket saisikaan sitä ratkaistua. Ensinnäkin kukaan ei saa täysiä pisteitä, eikä tarvitsekaan. Omana sisäänpääsyvuonnani minulla meni 1 vai jopa 2 tehtävää täysin nollille, ja silti olisin päässyt kaikkiin Suomen lääkiksiin sisään. Sen lisäksi myös välivaiheista saa pisteitä, joten älä myöskään poista välivaiheitasi yms., vaikket saisikaan ratkaistua tehtävää loppuun asti. Kun aikaa on jäljellä n. 30-45 min, yritä jäljellä olevia tehtäviä vuorotellen. Jos et saa tehtyä mitään lisää tehtävään 5 min aikana, siirry suoraan seuraavaan.

Näillä ohjeilla sain käytettyä koeajan viisaasti ja pääsin sisään unelmieni opiskelupaikkaan. Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että kaikille ei toimi sama tekniikka, mutta suosittelen kokeilemaan omaani.

Tässä vielä ohjeet tiivistettynä:

  • selaile koe läpi
  • merkkaile tehtävät 1-3 vaikeusasteen/ajankäytön osalta
  • tee ykköset saman tien alta pois
  • yritä kaikkia tehtäviä vähintään kerran
    • älä kuitenkaan käytä liikaa aikaa yhteen tehtävään (max 5-10 min, jos et saa mitään luonnosteltua)
  • tee monivalinnat
  • tee loput tehtävät

Toivottavasti onnistut ohjeillani! Tsemppiä!

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01