Valinnaisopintoja ja vaihtoon lääkiksessä
Moni on varmasti kuullut lääkiksen eroavan muista yliopisto-opinnoista rakenteeltaan paljonkin. Lääkistä onkin nimitetty jopa lääkärikouluksi, sillä opinnot ovat hyvin pitkälti valmiiksi suunniteltu. Lukujärjestys isketään aina valmiina kouraan ja läsnäolopakollisista seminaareista ynnä muista sellaisista muistutellaan varsin ahkerasti. Opintosuunnitelmastakaan ei tarvitse medisiinarin stressata kun senkin saa kuuden vuoden osalta pieniä yksilöllisiä muokkauksia vaille valmiina.
Voiko sitten pakollisten opintojen lisäksi opiskella jotain valinnaisia kursseja? Jääkö niille tilaa jo valmiiksi tiiviissä lisensiaatin tutkinnossa? Entä onko rakenne kiveen kirjoitettu, täysin joustamaton?
Kyllä, kyllä ja no, melkein.
Lääketieteen lisensiaatin tutkintoon kuuluu 360 op joista osa tulee valinnaisista opinnoista, eli pakolliset kurssit eivät täysin tätä määrää täytä. Kuitenkin hyvin minimaalisilla valinnaisilla saa nopat kourittua kasaan esimerkiksi syventävien opintojen (pakollinen osa tutkintoa) ansiosta. Valinnaisia voi tietenkin lukea myös eri tiedekunnassa esimerkiksi kielen opintoina. Itse haluaisin jatkaa ranskan opintojani jonkin verran lääkiksessäkin. Toki voi pysytellä tutummilla vesillä ja napata jokusen kurssin vaikka biokemiaa. Ainakin täällä Turussa voi myös pysytellä täysin turvallisesti vain oman tiedekunnan sisällä jos siltä tuntuu. Tutkimuslinjalle niin kuin muillekin opintopoluille voi hakea ja tätä kautta kartuttaa opintopiste kertymäänsä. Esimerkkinä meillä tänä keväänä alkavia opintopolkuja: kardiologian polku, yleislääketiedettä syventävä polku ja itseäni kovasti puoleensavetävä ravitsemuspolku.
No siitä joustavuudesta sitten. On totta, että tutkinnon ollessa kaikille niin samanlainen, on sen muokkaaminen haastavaa. Siis jos haluaa valmistua samassa ajassa kurssitovereiden kanssa. Toki välivuosia voi pitää halutessaan. Tällaiseksi myös lääkisläisen vaihtovuosi usein tulkitaan. Hyväksilukemisia voi kuitenkin onnistua saamaan ja esimerkiksi viidentenä vuonna on Turusta helpoin lähteä jos ei halua pudota kurssiltaan. Tosin silloin ainoa kohde vaihtoehto taitaa olla naapurimaamme Ruotsi sen samankaltaisen rakenteen vuoksi. Vaihtoon lähtemistä ei tarvitse kuitenkaan kokonaan unohtaa, sillä on mahdollista lähteä kesällä kuukauden mittaiselle tutkimus- tai harjoitteluvaihdolle –osin jo preklinikankin aikana! Itse olen ajatellut hakea juuri tällaiseen kesävaihtoon jossain vaiheessa opintojani.
Tälläisia ajatuksia mulla tänään 🙂
Mukavaa viikonloppua!
-Anna