Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  22.10.2017

VAKAVA 2018, päivämäärä julkaistu

Jokin aika sitten Facebookin uutisvirrassa näin seuraavan VAKAVA-kokeen päivämäärän. 26.4.2018 on tuleva VAKAVA-koe. Aineisto tuohon kokeeseen julkaistaan 27.3.2018.

Vuosi sitten kirjoitin kalenteriini tulevan kokeen ja aineiston julkaisupäivämäärän heti tiedon saatuani. Tällä kertaa minun ei sitä tarvitse kirjoittaa muistiin. Minut valtasi hassu tunne.

Kolmena vuotena olen hakenut opiskelemaan, joka vuosi odottanut innolla aineiston julkaisua ja jännittänyt koetta sekä tuloksia. Nyt ei tarvitse jännittää enää samalla tavalla. Joka vuosi olen alkanut hyvissä ajoin valmistautua kokeeseen; viimeisimpänä parhaiten, mikä tuottikin tuloksen ja sain opiskelupaikan. VAKAVA-kokeeseen valmistautuminen oli hyvin intensiivistä puuhaa. Suunnittelin päiväohjelmat tarkkaan. Päiviin mahtui lukemista, taukoja (nekin on hyvä suunnitella etukäteen) ja tehtävien tekemistä. Välillä oli ”lepopäiviä”, jolloin luin vain vähän tai tein ihan jotain muuta koko päivän. Tämä pääsykokeeseen valmistautumisaika oli (ainakin näin jälkikäteen ajateltuna) mielenkiintoista ja antoisaa. Mahtui päiviin turhautumisenkin hetkiä, mutta pääasiassa, koska olin suunnitellut hyvin etukäteen ja, mikä tärkeintä, pitäydyin suunnitelmassani, päivät olivat positiivisia kokemuksia.

Kolme vuotta on kulunut itselläni aika lailla nopeasti ja samalla kaavalla. Syksystä alkaen odotin aineistoa. Kevättalvella melkein laskin päiviä aineiston julkaisuun ja tein pois alta kaikki rästissä olevat muut tehtävät. Aineiston julkistamisen jälkeen ajattelin sen reilun kuukauden vain sitä aineistoa, tulevaa koetta ja tulevaisuutta. Koe oli ja meni, minkä jälkeen jännitettiin tuloksia. Ja taas tuli syksy ja sama kaava alkoi alusta. Koko tämän ajan kävin samalla töissä. Nyt minulla on alkanut ihan erilainen syksy.

Tulevaa VAKAVA-koetta tulen tarkastelemaan toisesta näkökulmasta. Odotan edelleen innolla julkaistavaa aineistoa, koska haluan nähdä mitä aiheita siellä käsitellään. Voin vertailla sitä aikaisempien vuosien aineistoihin ja miettiä, mitkä asiat ovat ajankohtaisia ja mitkä asiat minua kiinnostavat tämän hetkisten opintojeni kannalta. Minun ei kuitenkaan tarvitse lukea sitä sillä ajatuksella, että täytyisi valmistautua pääsykokeisiin. Tulen kirjoittamaan tänne blogiin aineistoon liittyviä asioita sekä omia ajatuksiani ja mielipiteitäni aineistosta, kunhan on sen aika.

Niille, jotka nyt ovat siinä tilanteessa kuin minä olin vuosi sitten, haluan  sanoa tämän: Laita päivämäärät jo itsellesi kalenteriin sen takia, ettei niitä tarvitse ajatella ennen kuin on sen aika. Älä ala stressata asialla vielä. Nauti tästä hetkestä, kaikki tulee aikanaan.

-Saimi-

Saimi