Lääketiede  •  11.09.2023

Urologiaa

Ensimmäisillä viikoilla pääsin sukeltamaan urologian maailmaan. Erikoisala ei itsessään ole minua koskaan kiinnostanut, mutta viikko oli kuitenkin melko mielenkiintoinen. Iso osa potilaista on miehiä, useimmat vanhempia, mutta myös naisia löytyy, sillä urologia kattaa itsessään esim. kaikki virtsaamisen liittyvät ongelmat.

Ensimmäisenä päivänä pääsin näkemään leikkausta. Leikkauksessa poistettiin nivusesta metastaasi eli syöpäkasvaimen etäpesäke. Leikkaus tehtiin tähystyksessä ja 3D-kuvalaitteella. En ollut ennen edes tiennyt tällaisesta laitteesta. Meillä kaikilla oli 3D-lasit, ja kirurgit katselivat näytöltä kuvaa elimistön sisältä, kun ulospäin näkyi vain pari ihon läpi menevää välinettä. Vaikkei kirurgia itsessään kiinnosta minua ollenkaan, oli leikkausta todella siistiä seurata.

Pääsin myös pitämään kaverini kanssa yhtä polia oikealle potilaalle. Ensin tutustuimme potilastietoihin, sitten otimme itse potilaan vastaan ja haastattelimme hänet. Kun tuli tutkimusten aika, lääkäri saapui mukaan vastaanotolle ja auttoi meitä tekemään oikeat tutkimukset. Lopulta vielä kirjoitimme tekstin käynnistä. Kaikki nämä opetuspolit aina jännittävät, mutta lopulta yleensä on vain onnistunut olo.

Olin parina päivänä myös vuodeosastolla mukana aamukierroilla, eli pääsin lääkärin kanssa kiertämään kaikki osaston potilaat ja heidän kanssaan katsottiin jatkotoimet. Yleisimmät syyt osastolla ololle olivat mm. hematuria eli verivirtsaisuus, virtsaumpi sekä operaatiot (esim. virtsarakon tai eturauhasen höyläys) tai näiden jälkeiset mahdolliset komplikaatiot.

Pääsimme myös seuraamaan toimenpiteitä poleilla. Pääsin näkemään eturauhasbiopsian oton, kystoskopioita (virtsarakon tähystys), virtsarakon botox-hoidon (käytetään tiheävirtsaisuuteen), erilaisia syöpäkontrolleja sekä kystostooman (vatsanpeitteiden läpi kulkevan kestokatetrin) asetuksen ja vaihdon. Pääsin itsekin vaihtamaan yhden kystostooman, eli nyt osaisin tehdä tämänkin, jos sellainen tulisi esim. terveyskeskuksessa vastaan.

Kaiken kaikkiaan jakso oli mielenkiintoisempi kuin olin ehkä etukäteen ajatellut, eli positiivinen yllätys siis.

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01