Lääketiede  •  18.03.2022

Top 5 vinkit lääkiksen opiskelumotivaatioon

Viime vuonna tähän aikaan pistin yhteishaussa lääkiksen hakupaperit menemään Oulun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan, toivoin parasta ja se kannatti. Jos luet tätä blogipostausta, olet todennäköisesti samassa tilanteessa, kuin minä vuosi sitten.

 

Aurinko alkoi paistamaan toden teolla Oulun korkeudella juuri tällä samalla viikolla kuin tänäkin vuonna. Ja minä nökötin kirjojen äärellä sisällä lähes koko päivän. Miten jaksoin vielä keväällä tahkoa lääkiksen juttuja päähäni? Nytkin ihanat kevätsäät houkuttelevat ulos, eikä mieli jaksaisi enää pitkän lukuvuoden jälkeen keskittyä opiskeluun. Lukuväsymys voi alkaa jo painamaan tai viime hetken paniikki kaikista kertausta vaativista asioista.

 

Keskittymisvaikeuksista huolimatta juuri nyt olisi erityisen tärkeää pitää fokus maalissa ja jaksaa viedä opinnot loppuun asti. Olet saattanut lukea pääsykokeisiin jo lähes kahdeksan kuukautta, jos aloitit edellisen vuoden elokuussa, kuten minä tein. Nyt, kun aikaa on jäljellä enää 2,5 kuukautta, ei hommaa kannata pilata, kun valtaosa työstä on itse asiassa jo tehty.

 

Miten itse jaksoin lääkisurakan viimeiset metrit? Tässä minun vinkit jaksamisen parantamiseen ja opiskelumotivaation ylläpitoon:

 

  1. Mietin joka aamu ennen opintojen aloitusta, miksi teen tätä ja mikä tästä kaikesta on palkintona, kun vain jaksan tehdä tarpeeksi töitä. Tästä sain aina motivaatiota jatkaa opintoja.
  2. Pidin pienen ulkoilutauon keskellä päivää ja kuuntelin tsemppaavaa musiikkia. Puolen päivän maissa iskee usein väsymys, joten kävely ja hyvä musiikki piristää ja tehostaa iltapäivän opintoja.
  3. Vaihtelin oppiaineita päivän sisällä jopa kolme kertaa, jotta mielenkiinto pysyi yllä. Saatoin lukea 2 tuntia fysiikkaa ja 2 tuntia kemiaa, minkä jälkeen viimeisen opiskelutunnin käytin biologiaan.
  4. Tein opiskeluympäristön viihtyisäksi ja mukavaksi. Saatoin opiskella nojatuolissa löhöilyasennossa pöydän ja tuolin sijaan, jolloin homma tuntui rennommalta.
  5. Palkitsin itseni jollain mukavalla asialla joka päivä opintojen päätteeksi. Tiesin, että jaksan opiskella paremmin, kun päivän päätteeksi minua odotti salille lähtö tai kuuma kylpy ja Netflix-sarja. Sinulle palkinnot voivat olla jotain muuta, mutta pääasia, että koet tekeväsi jotain mukavaa joka päivä, jotta elämästä ei tule sietämätöntä puurtamista.
Tsemppiä kevääseen, kyllä te vielä jaksatte!
-Suvi

Suvi H

Hei! Olen 37-vuotias perheellinen lääketieteen opiskelija Oulun yliopistosta. Tervetuloa seuraamaan matkaani lääkäriksi! Blogissa keskityn pääsykoeurakkaa helpottaviin vinkkeihin ja opiskelumotivaation lisäämiseen. Lisää motivaatiota ja kuvia arjestani Instagramissa @suvihaapakangas.