Lääketiede  •  26.02.2024

Terveyskeskus-jakso Pirkanmaalla osa 2

Kaksi viikkoa Kangasalla vierähti nopeasti, ja nyt ollaan jo toisella paikkakunnalla. Periaatteessa toinen kahden viikon jakso on Etelä-Pohjanmaan jakso, mutta itse jäin Pirkanmaalle henkilökohtaisista syistä. Tällä kertaa olen ollut kaksi viikkoa Akaan terveyskeskuksessa Toijalassa. Enpä ollut ennen tätä Toijalassakaan (/Akaallakaan) käynyt, joten varsinaista maakuntamatkailua tämä lääkiksessä opiskelu ollut.

Ensimmäisenä päivänä pääsin koko päiväksi yhden lääkärin seuraksi koululle. Tämä olisi kuulunut olla jo Pirkanmaa -jaksolla, mutta tätä ei valitettavasti saatu järjestettyä, joten olen iloinen, että nyt pääsin näkemään koululääkärinkin työtä. Itse haluan terveyskeskuslääkäriksi, joka tekee myös neuvolaa sekä koululääkärin hommia. Meillä oli tavallisia terveystarkastuksia sekä erilaisia ADHD- ja näköasioita.

Keskiviikkona minun piti olla mukana parissa tavallisessa vastaanotossa, ja lähteä puoliltapäivin, sillä meillä oli iltapäivällä taas karttuvan tiedon testi. Kuitenkin kun aamulla heräsin ja avasin VR:n appin, luki etusivulla ”Junasi on peruttu”. Nooh seuraavilla junilla olisin ehtinyt näkemään maksimissaan yhden vastaanoton, joten lopulta en mennyt paikalle ollenkaan, sillä pelkästään matkustamisessa olisi mennyt tunti. Lopulta käytin aamupäivän itseopiskeluun ja iltapäivän taas tuohon 178 monivalinnan tekemiseen. Paransin syksyn tulostani 10 pisteellä, joten olen tyytyväinen.

Torstaina oli ensimmäisen viikon tapahtumarikkain päivä. Aamupäivällä olin mukana toimenpiteissä. Näin yhden varpaan kynnen osapoiston, mitä ei koulussa kuulemma edes opeteta, mutta mikä on melko yleinen terveyskeskustoimenpide. Olisin päässyt itsekin tekemään yhden, mutta kyseinen potilas ei lopulta saapunutkaan paikalle. Onneksi pääsin kuitenkin itsekin tekemään jotain, sillä poistin kaksi ihomuutosta veneviillolla ja pääsin myös tikkailemaan haavat kiinni. Tikkaaminen on kyllä yksi parhaista pientoimenpiteistä, jotenkin niin terapeuttista.

Iltapäivällä tuli hieman erilainen, mutta myös tavallinen terveyskeskuslääkärille eteen tuleva asia, nimittäin kuoleman toteaminen. Vaikka maallikkokin pystyy periaatteessa näkemään, onko ihminen kuollut vai ei, niin tähän vaaditaan aina lääkäri, joka tekee muutamat tutkimukset ja sitten kirjoittaa kuolintodistuksen sekä hautausluvan. Loppupäivä menikin sitten päivystyksessä, jossa tuli vastaan paljon murtumia sekä lisäksi erilaisia huimaus/pyörtyily -potilaita. Pääsin näille tekemään neurologiset statukset tavallisten tutkimusten lisäksi. Kaiken kaikkiaan siis paljon nähtävää ja koettavaa tuona päivänä.

Perjantaina olin koko päivän päivystyksessä sekä infektiopolilla. Päivän odotettiin olevan aivan katastrofi, sillä puolet lääkäreistä oli sairaana, ja lopulta näitä kahta pyöritti siis vain kaksi lääkäriä. Kuitenkin jollain ihmeen kaupalla päivystys oli todella rauhallinen, ja lopulta 8–12 aikana meille tuli vain 4 potilasta. Myös iltapäivän infektiopolilla oli vain 4 potilasta, jotka olivat nopeita. Päivä oli näin ollen aika lailla rento, mikä oli kiva viikonlopun aloitus.

Toisena viikkona pääsin tiistaina seuraamaan aamupäivästä lastenneuvolaa. Näin yhteensä kaksi 4-vuotiaan laajaa terveystarkastusta sekä kaksi 4 kk ikäisen laajaa terveystarkastusta. On mielenkiintoista huomata, miten isoja yksilöllisiä eroja saman ikäisillä lapsilla voi olla. Iltapäivällä pääsin vanhainkotiin seuraamaan tavallista kiertoa ja tapaamaan pari asukasta.

Keskiviikkona pääsin aamupäivällä seuraamaan diabetes-hoitajan vastaanottoa. Meillä oli tavallisia vuosikontrolleja sekä välikontrolleja. Pääsin itsekin palpoimaan mm. jalan pulsseja, ja opettamaan hoitajaa käyttämään äänirautaa värinätunnon tutkimisessa. Nykyään tavallisen sen hetkisen verensokerin lisäksi voidaan pikana mitata pitkäaikaissokeriarvo, jota pääsin itsekin testailemaan, hyvä arvo onneksi oli. Iltapäivällä seurasin taas päivystystä vastuulääkärini kanssa. Minulle on onnistunut tulemaan todella laaja kirjo päivystyksissä, mikä on ollut tottakai kivaa.

Torstaina seurasin aamupäivällä fysioterapeutin työtä, mikä toisaalta on jo erittäin tuttua itselle niin omien kokemusten myötä sekä viime kesän fysiatrian amanuenssuurin vuoksi. Kuitenkin hyvä näitäkin on nähdä, jotta tietää, milloin lähettää oma potilas fysioterapeutille, ja mitä kaikkea fysioterapeutit voivat potilaiden kanssa tehdä. Iltapäivällä meillä oli ryhmäopetus lisääntymis- ja seksuaaliterveydestä, jonka itse suoritin etänä, nyt kun en ole Seinäjoella, niin kuin muut.

Kaiken kaikkiaan siis taas todella opettavaiset ja monipuoliset 2 viikkoa takana. Näiden viikkojen jälkeen PTH-jaksoa on enää pari viikkoa jäljellä ennen tenttiä. Näillä viikoilla on taas enemmän teoriaa ja seminaareja.

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01