Lääketiede  •  31.01.2018

Teorian täyteinen tammikuu

Tammikuu alkaa olla taputeltu ja se onkin vietetty pitkälti LBM:n ja MLT:n parissa. LBM-kurssista mainitsinkin jo aikaisemmin, mutta sen lisäksi minulla on siis samaan aikaan myös molekyylilääketieteen valinnaiskurssi. Itseasiassa kurssi on jaettu kolmeen osaan: luentokurssiin, seminaari- ja ryhmätyökurssiin ja verkkokurssiin. Itse valitsin näistä luento- ja verkkokurssit.

MLT:n luentokurssilla olemme tähän mennessä saaneet kuulla omien alojensa asiantuntijoiden luentoja esimerkiksi suoliston mikrobiston vaikutuksesta terveyteen, erilaisista biomateriaaleista sekä syövästä ja sen signaloinnista. Ihan pelkästään luennoilla istumalla ei tästä kurssista kuitenkaan selviä, vaan meidän tehtävämme on kirjoittaa joka luennon jälkeen tiivistelmä luennolla käsitellystä aiheesta tai vaihtoehtoisesti vastata luennoitsijan antamaan kysymykseen mikäli luennoitsija sellaisen antaa. Kuitenkin se bonus tiivistelmien kirjoittamisesta on, että tästä kurssista ei ole tenttiä (jes!).

MLT-verkkokurssilla taas saamme Moodlen kautta potilastapauksen pohdittavaksemme kolmessa osassa. Potilastapauksemme käsittelee paksusuolisyövän diagnoosin saanutta potilasta. Tehtävissä on aina pieni pohjustus siitä, mitä tutkimuksia on tehty ja mitä on saatu selville ja lisäksi lopussa on aina kysymyksiä, joihin tulee etsiä vastaus. Tehtävän ensimmäisessä osassa piti esimerkiksi selvittää, mitä ovat tuumorisuppressorigeenit ja onkogeenit sekä mitä tarkoittaa loss-of-heterozygosity. Osaan kysymyksistä tiesin jo ennestään ainakin suunnilleen vastauksen, mutta osa oli sellaisia, etten ollut aikaisemmin kuullutkaan niistä. Toisaalta tuttuihinkin kysymyksiin katsoin varmistukseksi vähän apua, ei kertaamisesta ainakaan mitään haittaa ole.

Tosiaan LBM- ja MLT-kurssit ovat aika pitkälti teoriapainotteisia, mutta olemme me käytännön hommiinkin päässeet harjoitustöiden muodossa. Tämän kurssin harkoissa olemme päässeet ottamaan toisiltamme laskimoverinäytteitä, se oli aika jännittävää. Ensimmäisellä kerralla näytteenotto sujui yllättävän hyvin, mutta toisella kerralla karma puuttui peliin ja näytteenotto ei silloin mennytkään niin sulavasti. Toisaalta harjoittelemme sitä vielä tulevaisuudessakin, joten kyllä meistä jokainen oppii näytteenotonkin varmasti – myös minä.

 

Nina

Nina