Biologia ja ympäristötieteet  •  16.11.2021

Tee yksi hyvä lukusuunnitelma

Niin pääsykokeeseen valmistautuminen kuin muukin opiskelu vaatii etukäteen suunnittelua. Tässä postauksessa käyn läpi miksi ja miten sun voisi olla hyvä suunnitella esimerkiksi pääsykoelukusuunnitelma.

”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” on aika vanha ja väsynyt vitsi. Sanoisin, että hyvin suunniteltu on puoleen vähennetty stressimäärä. Niin pääsykoelukemisessa kuin opinnoissa on paljon (siis paljon) työtä, joten ”mä vähän katon tänää tota ja huomenna tota” -ajattelulla sä hukut kouluhommiin. Suunnittelemalla opiskelua etukäteen vähennät turhaa stressiä. Aikamääreiden kirjoittaminen kalenteriin vähentää yllättäen nurkan takaa ilmaantuvia deadlineja ja ryhmätyötä tehdessä oma osuus tulee tehtyä ajallaan. Viimeisenä syynä se tärkein: suunnittelemalla milloin opiskelee ja milloin tekee muuta jää aikaa sille muulle, mikä on tärkeää motivaation ylläpidon kannalta.

Kun aloitin pääsykokeisiin valmistautumisen tai kun koulussa alkaa uusi periodi, ensimmäisenä kirjaan kalenteriin ylös tärkeät päivämäärät. Seminaarit, tentit ja tehtävien palautusten viimeiset päivämäärät. Työt, kemut, treenit, muut menot. Merkitsen kalenteriin luentojen ajankohdat ja askartelen jo merkittyjen juttujen ulkopuolelle aikaa niin, että edes teoriassa pystyisin opiskelemaan 6-8 tuntia päivässä. Pääsykoelukeminen valmentaa mun mielestä hyvin siihen, että opiskelukin tulee olemaan pitkälti kokopäivätyötä.

Kun kalenteriin on survottu ajat opiskelulle ja muulle elämälle, hahmottelen isot linjat kuten mihin mennessä olen lukenut tenttikirjan/pääsykoemateriaalin tietyn kirjan ekan kerran. Isojen linjojen jälkeen on helpompi suunnitella mitä opiskelen viikon tai päivän aikana. Tulevan viikon opiskelut suunnittelen yleensä sunnuntaisin. Edelleen opettelen opiskelemaan ja pikkuhiljaa opin, että kuinka kauan artikkelin lukemiseen tai tehtävän tekemiseen menee, mutta tällä hetkellä mun päiväsuunnitelmat ovat aika epämääräisiä ja usein hommia venyy seuraaville päiville. Sen sijaan pääsykoelukemiseen tulee nopeasti tietty rytmi ja sä opit arvioimaan kuinka monta kappaletta pystyt opiskelemaan tai tehtävää tekemään päivässä.

Tosi tärkeää suunnittelussa on myös jättää joustovaraa. Flunssat, motivaation totaaliset kadoksissaolopäivät ja yllättävät menot ei voi kaataa koko korttitaloa. Suunnitelma kannattaa laatia mun mielestä kyllä päivätarkkuudella, mutta isoja linjoja maalata sen verran leveällä pensselillä, että hommat voisi olla tehtynä ajallaan, vaikka päivätasolla muutoksia ja venymisiä tulisi.

Etsi sulle sopiva tyyli! Pääasia on, että laitat paukkuja myös lukemisen jaksottamiseen ennen kun aloitat luku-urakkaa.

Emmia A.

Emmi A

Ympäristötieteet, Y-kandi, myyläiset, myypiöt, minä. Tässä blogissa kerron sulle sinne ruudun toiselle puolelle mitä nuo sanat meinaa ja mitä sanoilla itseään kuvaavat kaverit oikein puuhaa päivät pitkät. Hyppää kyytiin!