Lääketiede  •  28.10.2022

Tavallinen viikko lääkiksessä

Preklinikka alkaa omalta osaltani olla pikkuhiljaa taputeltu, ja toiseksi viimeinen tentti häämöttää jo ensi viikolla. Vaikka lääkis onkin todella koulumaista ja jokainen viikko on erilainen, ajattelin hieman avata yhtä arkiviikkoa vähän enemmän. Tässä siis tämä viikko koulussa:

Maanantai

Päivä alkoi (liian) aikaisin, eli klo 8.00 yläraajojen tutkiminen -ryhmätyöllä. Ryhmätyössä kävimme läpi ensisijaisesti kämmenen anatomiaa ja erilaisia tutkimistapoja. Opimme, miten testata esimerkiksi veneluun murtuma pelkällä palpaatiolla anatomisesta nuuskakuopasta. Tämän lisäksi kävimme läpi käden hermotusta, mahdollisten hermovaurioiden tutkimista sekä eri jänteiden tutkimistapoja. Ryhmätyö oli todella hyvä, ja asiat käytiin läpi tavalla, jolla ne oikeasti ymmärsi kunnolla. Tämän jälkeen meillä oli kaksi luentoa liittyen yläraajojen vaivoihin sekä lääkärin ja fysioterapeutin yhteistyöhön. Tässä jaksossa meillä on tutoreissa mukana fysioterapeuttiopiskelijoita Tamkista, joten hyvä ymmärtää miten voimme hyödyntää toistemme osaamista tulevaisuudessa.

Virallisten koulujuttujen jälkeen tein seuraavan päivän tutoria, jossa käsiteltiin olkapään vammoja ja tiloja, kuten kiertäjäkalvosimen vammoja. En ollut ennen tätä tutoria kuullutkaan ns. ”jäätyneestä” tai ”ahtaasta” olkapäästä, eli tulipahan opittua jotain uutta. Tämän jälkeen tein vielä hieman syväreitäni eteenpäin, ja loppuillan pidin vapaana.

Tiistai

Tiistaina sai nukkua pidempään, kun koulu alkoi vasta klo 10.30. Ryhmälläni oli lääkiksen viimeiset obduktiot eli ruumiinavaukset, eli hieman erilainen aamun aloitus kuin edellisenä päivänä (tai useimpina päivinä). Näistä en tietenkään saa vaitiolovelvollisuuden vuoksi kertoa mitään, joten siirrytään suoraan seuraavaan asiaan. Tämän jälkeen meillä oli reilun kolmen tunnin hypäri, jonka aikana itseasiassa esittelin yhdelle lääkishakijalle kampustamme. Jos siis olet kiinnostunut lääkiksestä (varsinkin Tampereen), ja haluaisit nähdä kampuksemme, niin laita rohkeasti viestiä esimerkiksi instagramiini (biossa).

Tämän jälkeen opiskelimme pienellä ryhmällä ennen klo 15.15 alkavaa tutoria. Tutorissa kävimme läpi niska- ja hartiaseudun kiputiloja, ja erilaisia nikamavaurioita. Pääsimme kotiin n. klo 16.20, jonka jälkeen opiskeluni jatkuivat kotona vielä pari tuntia niin tutorin kuin syvärien parissa. Yritän toden teolla saada syvärini ainakin koulun silmissä (artikkelin hyväksyminen lehteen voi kestää kuukausia) valmiiksi joululomaan mennessä, eli 1,5 kuukauden sisällä. Tällä hetkellä näyttää ihan hyvältä, mutta vielä on hieman tekemistä artikkelin kanssa. Voisin kirjoittaa lisää syväreistä, sitten kun ne vihdoin ovat valmiit.

Keskiviikko

Keskiviikkona minulla oli koulun puolesta vapaapäivä, mutta ainakin itselläni tämä tarkoitti itseopiskelua. Sain tehtyä tutorini loppuun torstaita varten, sekä hieman kertailtua ensi viikon tenttiä varten. Olen nyt yrittänyt tehdä koko jaksosta n. 15–20 sivun pituisia tiivistelmiä, joita voin sitten päntätä pari vikaa päivää ennen tenttiä. Ainakin viime jaksossa se toimi, sillä tentti meni lopulta todella hyvin. Yksi parhaista suorituksistani lääkiksen aikana. Näiden jälkeen pidin täysin vapaan illan, katsoen sarjoja ja syöden itsetehtyä pizzaa.

Torstai

Tämäkin päivä alkoi (liian) aikaisin, eli klo 8.30 tutorilla. Pakko sanoa, että vaikka muuten onkin mahtavaa, että tutorimme ovat oikeita lääkäreitä, yksi huono puoli siinä on, nimittäin se, että potilastyön vuoksi tutorimme ovat usein joko aikaisin aamulla tai myöhään iltapäivällä. Kyseessä oli jakson viimeinen tutor, joten se sisälsi vain edellisen kerran tapauksen purun. Tutorin jälkeen meillä oli selän ja lonkan tutkiminen -ryhmätyö. Ryhmätyössä kävimme läpi yleisimpiä selän ja lonkan alueen tapaturmia ja tiloja, jotka pitäisi pystyä tunnistamaan nopeallakin tutkimuksella. Ortopedi näytti meille hänen käyttämänsä tutkimisrutiinin, jolla pystyy minuutissa tarkistamaan selkäkipuisen potilaan hermojen toiminnan, ja näin ollen poissulkemaan vakavimmat tilat, kuten cauda equina -syndrooman.

Syndroomassa hermo on jumissa, ja tämä on saatava leikattua mielellään 6 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, jotta täydellinen palautuminen on mahdollista. Kolme keskeisintä oiretta, joiden ilmaantuessa tulee AINA lähteä heti sairaalaan ovat: virtsaumpi (kyvyttömyys virtsata), ulosteen pidättämiskyvyn menettäminen sekä ratsupaikka-anestesia (lantion alueen tunnottomuus).

Ryhmätyön jälkeen kävin hieman rentoutumassa hieronnassa. Voin sanoa, että minulla on aina niskat jumissa, mutta tämän jakson hartioiden ja niskan tutkimisharjoituksessa tajusin, miten paha tilanne oikeasti on…Olen nyt käynyt hierojalla kaksi kertaa, ja pakko myöntää, että se on auttanut. Älkää siis laiminlyökö niska- ja hartiavaivojanne, meillä opiskelijoilla on ihan tarpeeksi päänsärkyä yms. jo opiskeluista.

Loppuilta meni lopulta lepäillessä ja netflixiä/HBO:ta katsoessa.

Perjantai

Perjantaina oli rennompi päivä, kun meillä oli vain yksi ryhmätyö liittyen teippauksiin ja kipsaamiseen klo 9.45–11.15. Ryhmätyössä Acutan lääkintävahtimestari opetti meille, miten tavallinen radialiskipsi (perus rannemurtumaan) tehdään. Tämän lisäksi meille näytettiin, miten erilaiset aircastit ja muut tuet nilkkaan laitetaan, sekä miten nilkka teipataan, jotta voidaan ennaltaehkäistä nilkan nivelsiteiden vammoja. Nämä olisivat olleet käteviä, kun itse nuorempana väänsin nilkkani vähintään kerran viikossa.

Voitte kuitenkin aikaisempien päivien perusteella arvata, ettei opiskelupäiväni ollut vielä tämän jälkeen ohi. Kertailin jakson asioita tenttiä varten, ja tein flash cardeja, jotta pystyisin pitämään opiskeluvapaan viikonlopun. Lopulta olin kuitenkin todella väsynyt, joten kertailut jäivät hieman vähemmälle. Nooh, onneksi tässä on vielä viikko aikaa tenttiin, eli ei väliä, jos tässä kohtaa jokin opiskelupäivä on hieman lyhyempi.

Nyt kuitenkin viikonlopun viettoon.

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01