Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  16.10.2017

Tärkeimmät linkit kasvatustieteenalan tiedonhakuun

Yliopistojen sivuilla seikkaileminen voi joskus viedä tuntikausia.  Yhteishausta, opetustarjonnasta ja pääsykokeista on netissä suunnattomasti tietoa, se pitäisi vain kaivaa esille. Kokoan tähän blogikirjoitukseen tärkeimpiä nettisivuja, joita saattaa tarvita etsiessään informaatiota kasvatustieteiden opiskelusta yliopistossa.

Yleistä tietoa kasvatustieteistä ja hakemisesta

Opintopolku: https://opintopolku.fi/

Opintopolusta löytyy tietoa eri yliopistoista, koulutusaloista sekä niiden uramahdollisuuksista. Sivustolta löytyvät myös pääsykoetiedot ja tärkeät päivämäärät, joten opintopolkuun kannattaa perehtyä hyvin. Opintopolun kautta haetaan yhteishaussa. Hakukoneen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, perustutkinto-opiskelijaksi hakiessa hakukohteessa pitäisi lukea ”kandidaatti ja maisteri”. Esim. ”Kasvatustieteiden kandiohjelma: yleinen ja aikuiskasvatustiede (suomenkielinen), kasvatustieteen kandidaatti ja maisteri (3v + 2v)”. Kandiohjelma-nimitys koskee kaikkia kasvatustieteellisen tiedekunnan opintosuuntia. Opintosuunta on viime vuonna käyttöön otettu nimitys aineille, esim. luokanopettajan opintosuunta. Uusi nimitys ei kuitenkaan muuta hakumenettelyjä tai aineen sisältöä.

Helsingin yliopiston omat sivut: https://www.helsinki.fi

Kasvatustieteellinen tiedekunta: https://www.helsinki.fi/fi/kasvatustieteellinen-tiedekunta

Yliopistoista tietoa kannattaa aina etsiä niiden omilta sivustoilta. Yliopiston sivuilta voi olla hankala heti löytää etsimäänsä asiaa, mutta sivuihin kannattaa silti tutustua. Viime vuosien tilastot Helsingin yliopiston opiskelijavalinnoista löytyvät: https://www.helsinki.fi/fi/opiskelu/hae-opiskelijaksi/tilastoja-opiskelijavalinnoista

Hyödyllistä hakija- ja pääsykoeinfoa sekä tietoa valmennuskursseista löytyy myös Valmennuskeskuksen omilta sivuilta: https://www.valmennuskeskus.fi/valmennuskurssit/kasvatustiede-ja-opettajankoulutus/paasykoetietoa

Opinto-ohjaus

Helsingin yliopiston hakijapalvelut: https://www.helsinki.fi/fi/opiskelu/yhteystiedot/hakijapalvelut

Helsingin yliopiston hakijapalvelut palvelevat yliopistoon hakevia henkilöitä ja avoimen yliopiston opiskelijoita hakemiseen sekä opiskelutarjontaan liittyvissä asioissa. Paikan päällä voi käydä juttelemassa tai olla yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse.

Ohjaamo: http://ohjaamo.hel.fi/

Ohjaamo on monialainen palvelupiste, joka tarjoaa 15 – 29 vuotiaille nuorille ilmaista opinto-ohjausta ammatinvalintaan ja opiskelemaan hakemiseen. Palvelu on hyvä esimerkiksi välivuotilaisille, kävin itse ohjaamossa välivuodella juttelemassa ja selvittelemässä ajatuksia opinto-ohjaajan kanssa.

Helsingin avoin yliopisto

https://courses.helsinki.fi/fi/avoin-yliopisto/opinnot/kasvatustieteet

Avoimen yliopiston sivuilta löytyy paljon tietoa aloista ylipäätään, mutta myös tarkempia kurssikuvauksia ja tutkintovaatimuksia, jotka pätevät samalla tavalla yliopiston puolella. Jos tietää olevansa kasvatustieteistä kiinnostunut suosittelen avoimessa yliopistossa opiskelemista ja eri kurssien kokeilemista, jotta tulevasta yliopisto-opiskelusta saa selkeämmän kuvan. Avoimessa suoritetut opinnot pystyy lukemaan hyväksi myöhemmin yliopistossa.

Vakava-koe

https://www.helsinki.fi/fi/verkostot/vakava

Vakavan verkkosivuilta löytyy perustietoa vakavasta ja sen kautta hakemisesta eri koulutusaloihin eri puolille Suomea. Vakava-kokeen materiaali ”samalta viivalta” ilmestyy vakava-sivustolle kaikille samaan aikaan (27.3.2018 klo 9.00), jolloin se on heti luettavissa ja tulostettavissa. Materiaalin voi kuitenkin hankkia myös kätevästi kirjamuodossa. Kirja on yleensä maksanut 30 – 40 euroa ja sen voi tilata täältä: https://www.opettajantietopalvelu.fi/.

Studia-messut

http://studia.messukeskus.com/

Studia-messut ovat Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma. Seuraava Studia-tapahtuma järjestetään 28 – 29.11.2017 Messukeskuksessa. Messuilta löytää paljon tietoa eri koulutuksista sekä uravaihtoehdoista, ja ohjeistusta saa kädestä pitäen. Myös valmennuskeskuksella on tapahtumassa oma ständi, autamme mielellämme hakemiseen ja opiskelualoihin liittyvissä asioissa. Toivottavasti nähdään siellä!

Hilla