Lääketiede  •  09.10.2022

Syksyn tunnelmia ja odotuksia

Kaksi kuukautta lääkiksen neljättä vuotta takana, ja samalla myös toinen jakso saatiin perjantaina päätökseen. Abdominal complaints -jakso oli pitkä ja paljon asiaa sisältävä, eikä koko jakson oleminen englanniksi tuonut helppoutta asiaan, vaikkei minulla olekaan vaikeuksia englannin kielen kanssa. Jakson aikana kävimme läpi niin perus suolistosairauksia, kuten keliakia, dyspepsia, mahan haavaumat, IBS sekä IBD, kuin monimutkaisemmat ja vaarallisemmat ruoansulatuskanavan syövät sekä vatsan alueen traumat.

Jakso oli kokonaisuudessaan todella täynnä erilaista teoriaa, muttei hirveästi kliinistä harjoitusta. Luentojen ja tutorien lisäksi, meillä oli pari ryhmätyötä aihealueen farmakologiasta sekä radiologiasta, ja onneksi myös yksi potilasryhmätyö. Pääsimme taas pukemaan päälle valkoiset takit sekä Taysin nimikyltit, ja pyörimään gastron osastolle. Kävimme 2–3 hengen ryhmissä haastattelemassa ja tutkimassa yhden potilaan, ja sen jälkeen esittelimme potilastapauksemme ryhmällemme.

Minulle ja kahdelle ryhmäläiselleni osui potilas, joka oli hoidossa pankreatiitin eli haimatulehduksen vuoksi. Melko yleinen tilanne Suomessa, vaikkei oman potilaamme tila johtunutkaan yleisimmästä aiheuttajasta, eli alkoholista. Oli mukava päästä harjoittelemaan potilaan kohtaamista, ja vähän myös tutkimaan häntä.

Jakso ei itsessään ollut itselleni siitä mielenkiintoisimmasta päästä, mutta asiat ovat tärkeitä varsinkin yleislääkärille, joka minusta ainakin tällä hetkellä vielä olisi tarkoitus tulla. Myös jakson tentti oli odotettua haastavampi, eikä mielestäni testannut kunnolla jakson oppimistavoitteita. Moni muukin vaikutti olevan tätä mieltä, joten odotan mielenkiinnolla, miten tämä näkyy arvostelussa ja ylipäätään tuloksissa. Uskon päässeeni tentistä läpi, mutta en ole asiasta kuitenkaan niin varma, kun normaalisti tenttien jälkeen. Toivon todella, että pääsin läpi myös sen vuoksi, että tämän jakson pikauusinta on samalla viikolla kuin ensi jakson kunnon tentti…Nooh, tuloksia odotellessa, eikä tentissä epäonnistuminen ole mikään maailmanloppu. Itse kuitenkin tiedän parhaiten, osaanko asioita vai en.

Ensi jakson aiheena ovat nivelkivut, ja ainakin jaksokirjaa lukiessa, huomasin että jakso sisältää monia kliinisten taitojen harjoitteluja. Eri nivelten tutkimisharjoituksia taisi olla 6 kappaletta, ja tämän lisäksi meille opetetaan teippauksen sekä kipsaamisen perusteita. Oikea kipsien tekeminen taitaa kuitenkin tapahtua vasta klinikassa. Ensi jaksossa minulla taitaa myös olla viimeiset obduktiot eli ruumiinavaukset. Kaikenlaista olisi siis vielä luvassa ennen joululomaa ja alkuvuonna alkavaa klinikkaa.

Eniten tässä syksyssä kuitenkin odotan viimeistä jaksoa, eli hätätilanteita. Marraskuun lopulla minulla on tämän lisäksi luvassa yksi Acuta-päivystysilta, yhden potilaan vastaanottaminen terveyskeskuksessa sekä toinen kliinisten taitojen evaluaatio. Näistä kaikista lisää lähempänä.

Hyvää alkavaa viikkoa!

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01