Syksy
Niinhän siinä taas kävi, että syyskuu ja muutenkin syksy tuli yllättäen ja aivan liian nopeasti. Toisaalta tuntuu, että kesä meni hitaasti ja toisaalta taas älyttömän nopeasti. Kouluakin on takana itsellä jo 3 viikkoa! Tähän mennessä minulla on ollut pari viikkoa gastroenterologiaa/-kirurgiaa sekä viikko urologiaa. Itselle nämä erikoisalat eivät ole ehkä sitä mieluisinta, mutta paljon uutta on oppinut ja nähnyt. Urologian viikosta lisää kuitenkin myöhemmin.
Syyskuu tuo kylmemmän sään ja sateiden lisäksi tullessaan myös yo-kirjoitukset sekä osalle myös pääsykokeisiin lukemisen aloituksen. Kirjoituksiin ei taida enää edes paria viikkoa olla, ja tämä varmasti jännittää teistä monia. Olivat nämä sitten sinun ensimmäiset kirjoituksesi tai korotuskerta, tuovat ne stressiä elämään ja vievät energiaa. Nyt kannattaakin pitää erityisesti huolta jaksamisestasi. Syksy tuo monet flunssakierteet aina mukanaan, itsekin olen jo yhden kunnon flunssan sairastanut näiden kolmen viikon aikana, joten nyt kannattaa ottaa käyttöön kaikki vitamiinit ja sinkin, sekä muutenkin pitää huolta omasta terveydestä. Et varmasti halua olla kipeänä kirjoituksissa.
On muutenkin tärkeää pitää huolta omasta terveydestä ja jaksamisesta, kun pikkuhiljaa illat alkavat pimenemään aina vain aikaisemmin ja syyssäät varmasti latistavat monen mielialaa. Muista kuitenkin, että ainahan näistä syksyistäkin on selvitty, miksi siis tämä syksy olisi mitenkään erilaisempi. Pyri nukkumaan vähintään 7–8 h yössä, ulkoile, liiku ja muista antaa kehollesi aikaa palautua opiskeluiden ohella. Pidä vapaapäiviä ja vietä aikaa ihmisten kanssa, jotka antavat sinulle energiaa.
Vaikket nyt olisikaan menossa kirjoituksiin, voi sinulla muuten pikkuhiljaa alkaa (tai olla jo alkanut) pääsykoeopiskelut. Jos et ole ajatellut vielä kuukausiin tai ainakaan viikkoihin aloittaa opiskeluita, älä ota tästä stressiä. Jokainen on erilainen, jokainen oppii eri tavalla ja eri nopeuksilla. Tiedän monta, jotka ovat aloittaneet opiskelut vasta marras-/joulukuussa, jotkut vasta tammikuussa. Tee juuri niin, kuin itse jaksat ja mikä tuntuu itsestäsi hyvältä.
Itse aloitin molempina vuosina opiskelut tässä syyskuun alussa. Se tuntui itselleni luontevalta, myös sen takia, että koulut yleensä alkavat siinä elo-/syyskuun aikana. Halusin myös pystyä aloittamaan kevyesti, jotten heti väsyisi. Ensimmäisinä 2–3 kuukautena opiskelin viitenä päivänä viikossa, yhteensä noin 20 h/vko. Joskus ehkä vähän enemmän, sillä kävin Valmennuskeskuksen tunneilla, mutta tuo noin 20 h/vko oli hyvä keskiarvo. Tämä tuntui hyvältä ja sopivalta juuri minulle. Varsinkin toisena kunnon hakukertanani aloitin syksyn kertailulla ja asioiden mieleen palauttamisella. En siis suoraan vain hypännyt vaikeisiin fysiikan ja kemian laskuihin. Muutenkin aloitin enemmän kemialla ja fysiikalla, sillä biologia oli aina ollut minulle mieluisin ja helpoin aine.
Joskus ehkä marras-/joulukuun vaihteessa nostin opiskelutunnit noin 25 h/vko. Varsinkin tuohon vuoden pimeimpään aikaan kannattaa miettiä omaa jaksamista erityisen paljon. Pääsykoelukeminen on maraton, eikä mikään sprintti. Ei siis kannata väsyttää itseään heti ensimmäisten viikkojen/kuukausien aikana. Tuntien tasainen lisääminen pikkuhiljaa oli varmasti itselläni yksi onnistumisen avaimista. Kun aamulla aloitin opiskelut, minusta oikeasti tuntui siltä, että jaksan opiskella sen päivän asiat kunnolla. Tottakai mukaan mahtui myös päiviä, kun opiskeluista ei tullut oikein mitään. Näinä päivinä yleensä joko opiskelin biologiaa, mikä vaati ehkä vähiten aivokapasiteettia tai sitten lopetin opiskelut normaalia aiemmin. Liian väsyneenä opiskelu on täysin turhaa työtä, sillä suurella todennäköisyydellä mikään ei oikeasti jää päähän.
Vasta ehkä siinä helmikuun aikoihin aloin nostamaan tunteja kunnolla, lähemmäs 30–35 h/vko. Noita tuntimääriä enempään en kyllä juurikaan lukenut, muuten kuin ehkä viimeisinä viikkoina. Silloin saattoi tulla pari 40 h viikkoa, mutta nämä eivät haitanneet, sillä olin pitänyt tunnit maltillisina tätä aiemmin. Olihan niitä hetkiä, välillä päiviäkin, jolloin tuntui, että jaksaminen alkaa olla huonommalla tolalla. Näinä hetkinä muistutin itselleni, miksi oikeasti teen tätä. Sen lisäksi saatoin ottaa välillä yksittäisiä ylimääräisiä vapaapäiviä. Voin luvata sinulle, etteivät nämä yksittäiset lomapäivät tai pidemmissä luku-urakoissa, jopa kokonainen lomaviikko, tule viemään sinulta koulupaikkaa. Luultavammin nämä ovat juuri ne, miksi jaksat opiskella paremmin ja näin ollen oikeasti sisäistät oppimasi asiat. Ja tämä on juuri se, mikä avaa sinulle ovet unelmiesi opiskelupaikkaan.
Hyvää viikonloppua!
- Katja