Lääketiede  •  28.10.2017

Skärgårds medicin och kultur

Otsikko kertoo jo postauksen aiheen. Tämä pakollinen, kolmen opintopisteen ruotsin kurssi kuuluu kaikille Turun lääkiksessä opiskeleville. Nyt kolmosen syksyllä meidän vuosikurssilla oli aika suorittaa tämä pois alta. JES! Ne jotka tietävät, että opiskelin hetken aikaa Ruotsissa lääkiksessä, saattavat arvata, että tykkään ruotsista ja olin odottanut tätä kurssia.

Mitä kurssi sitten piti sisällään. Tässä lyhyt esittely:

  • 10 opetuskertaa pienryhmissä (yhden opetuskerran pituus 1,5 h)
  • 3 kirjoitelmaa
  • 5×45 min luentoja (vapaaehtoinen)
  • kirjallisen tentin
  • suullisen tentin
  • eläkeläishaastattelun parin kanssa Turun saaristossa


Postauksen kuvat ovat ajalta, jolloin opiskelin vielä Ruotsissa lääkiksessä. Ajattelin, että ne sopivat tähän ruotsi-aiheeseen hyvin.

Nyt kurssin käyneenä (tosin suullinen tentti ja haastattelu vielä tekemättä) voin sanoa kurssin olleen todella hyödyllinen. Vaikka ennen kurssin alkua sanavarastoni oli melko hyvä, ei lääketieteellinen sanasto todellakaan ollut hallussa. Kurssilla tuli opittua paljon uusia lääketieteellisiä sanoja ruotsiksi, kuten anatomiaa, sairauksien nimiä ja niin edelleen. Tunneilla kävimme läpi erilaisia tekstejä kuvitteellisista potilaista, teimme paljon suullisia harjoituksia, ja ennen kaikkea keskityimme juuri niin asioihin, jotka ovat tärkeitä osata sanoa ruotsiksi lääkärinä toimiessa. Harjoittelimme siis anamneesin ottoa (=haastattelu), potilaan tutkimista ja lisäksi harjoittelimme potilaskertomuksen kirjoittamista ruotsiksi.

Jos (ja kun) klinikassa tulee vastaan ruotsinkielinen potilas, toivon pystyväni hoitamaan hänet onnistuneesti ruotsin kielellä. Tietenkin virheiden tekeminen on aivan ymmärrettävää, eikä tarkoituskaan ole, että meidän pitäisi pystyä puhumaan täydellistä ruotsia. Pääasia on, että niin potilas, että lääkäri tulee ymmärretyksi ja että potilaan asia saadaan hoidettua. Äskettäin käydyn ruotsin kurssin jälkeen olo on ainakin paljon varmempi kohdata ruotsia puhuva potilas. Toisaalta koen, että ruotsinkielisen potilaan kohtaaminen ei ole minulle niin jännittävää, sillä ruotsissa opiskellessani ehdin haastattelemaan kolme potilasta, sekä saamaan ruotsalaisia kavereita.

Huomenna olisi vuorossa eläkeläishaastattelu Paraisilla, kivaa 🙂

Ha en trevlig söndag! 😉

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.