Lääketiede  •  07.03.2020

Sidontaharjoituksia ja suullinen käytännön tentti

Tällä viikolla on kyllä sattunut ja tapahtunut kaikenlaista. Viikko alkoi yläraajan kliinisen anatomian ryhmätyöllä, jossa pääsimme taas palpoimaan kurssikavereitamme. Opimme taas erilaisia testejä, joilla testata yläraajojen lihasvoimaa ja mahdollisia vaurioita. Tämän jälkeen päivä jatkui viimeisen TBL:n kanssa, jossa pääsimme diagnosoimaan erilaisia yläraajoihin liittyviä potilastapauksia. Tuntuu niin erikoiselta, miten ”pienellä” osaamisella kykenee oikeasti diagnosoimaan potilaita. Iltapäivästä ryhmälläni oli vielä yläraajojen verisuonten ja hermojen anatomiaa käsittelevä ryhmätyö.

Tiistaina pääsin opettelemaan erilaisia sidontatapoja. Opimme, miten sitoa nyrjähtänyt nilkka tai kipuileva polvi oikeaoppisesti ja tukevasti. Tämän lisäksi pääsimme testaamaan kahta eri tapaa sitoa sormien vaurioita, olipa kyseessä sitten palovamma tai esimerkiksi tikattu haava.

Sidontaharjoitusten jälkeen meille pidettiin johdantoluento liittyen ensi viikolla alkaviin dissektioihin. Itselläni dissektiot ovat tosin vasta 1,5 viikon päästä. Dissektiot ovat herättäneet kaikenlaisia tunteita kurssikavereideni keskuudessa, joten oli mielestäni todella hyvä, että meille pidettiin kyseinen luento. Siellä pääsi kertomaan omia odotuksia ja pelkoja, ja niitä käsiteltiin jo etukäteen yhdessä professorien sekä ylempivuosikurssilaisten kanssa. Kerron dissektioista lisää sitten kahden viikon päästä, joten kannattaa pysyä kuulolla.

Keskiviikkona ja torstaina minulla oli aamulla vain lyhyet luennot liittyen luiden ja rustojen sairauksiin. Näitä asioita ei kuulemma tentitä, mutta moni on aikaisempina vuosina ollut kiinnostunut aiheesta. Keskiviikko oli toisaalta myös hieman erilaisempi päivä, sillä vietin yön hutulaisteni kanssa koulussa. Kyseisestä asiasta saa meillä fuksipisteitä, ja se oli hauska tapa viettää aikaa kavereiden kanssa sekä opiskella yhdessä tulevaan suulliseen anatomian tenttiin. Minulla tentti oli tosin onneksi vasta perjantaina, joten yö meni lopulta aika lailla kaikessa muussa kuin opiskellessa.

Eilinen tentti oli melko kuumottava, sillä menimme yksitellen luokkaan, jossa istuimme opettajaa vastapäätä hänen kysellessään eri asioita vieressämme olevasta luurankomallista. Meidän piti osata kehon luut, lihakset sekä lihasten origot, insertiot ja funktiot.

Ensimmäisellä kerralla en itseasiassa päässyt läpi. Se harmitti, varsinkin kun kuulin jälkikäteen muilta kysyttyjä asioita, jotka olisin helposti osannut. Päätin lopuksi käydä kysymässä, saisinko uusia tentin jo saman tien, sillä tiesin osaavani oikeasti paljon. Toisella kerralla osasin hyvin lähes kaikki minulta kysytyt asiat, ja sain hyväksytyn. Olkaa siis rohkeita, ja kysykää suoraan uusintaa, jos koette osaavanne enemmän kuin mitä annoitte ymmärtää ensimmäisellä kerralla. Ei myöskään ole todellakaan mikään häpeä olla pääsemättä läpi jostain ensimmäisellä kerralla. Ei kukaan tuomitse teitä siitä.

Tämän viikonlopun ajattelin pitää opiskeluvapaana ja nauttia hyvästä säästä. Vietän viikonlopun aika lailla myös 24/7 koiravahtina, sillä koirani oli eilen leikkauksessa, eikä nyt saa itse hypätä minnekään seuraavaan kahteen viikkoon. Tällä hetkellä Diva on vielä aika kipuileva, mutta eiköhän kaikki vielä iloksi muutu.

Hyvää viikonloppua!

– Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01