AMK sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoala  •  07.03.2022

Sairaanhoitajaopintojen ensimmäiset kuukaudet

Aloitin sairaanhoitaja monimuoto opinnot ammattikorkeakoulussa tammikuussa 2022. Opintojen alkamisesta olin hyvin innoissani. Pääsee oppimaan uutta ja odotin innolla mitä kaikkea kevät tuo tullessaan. Opinnot alkoivat tammikuun alusta orientaatio viikolla. Asiaa oli paljon ja ensimmäisten viikkojen aikana meinasin hukkua kaikkeen uuteen tietoon mitä opintojen alku toi. Tästä selvittyä pääsikin jo täysillä opintojen kimppuun. Tammikuussa minulla alkoi ensimmäisillä kursseilla. Keväällä oli luvassa hoitotyön perusteita, lääkehoitoa, lääkelaskuja, työelämän viestintää ja anatomiaa ja fysiologiaa. Helmikuussa päästiin myös harjoittelemaan asioita käytännössä, kun orientoivat harjoittelut alkoivat. Päästiin koululle harjoittelemaan asioita käytännössä aloitettiin ihan perusteista aseptiikasta ja sairaala sängyn petaamisesta.

”Ryhmätyöt ovat iso osa opintoja ja tuntuu että niihin meneekin suurin osa opiskelu ajasta.”

Opintojen alku on ollut hankalaa ja on joutunut opettelemaan aikatauluttamaan asioita ihan uudella tavalla. Amk opiskelu eroaa hyvin paljon lukio opinnoista. Asioita tehdään hyvin itsenäisesti, ryhmätöitä on PALJON ja ”lukujärjestys” on koottava itse eri kurssien aikatauluista. Tämä tuotti alussa hieman hankaluuksia, mutta kalenterin ja hyvien tiedon etsintä taitojen ansioita tämäkin alkaa pikkuhiljaa helpottaa. Pakolliset luennot jakautuvat hyvin epätasaisesti. Voi olla viikko jolloin ei ole yhtään pakollista luentoja ja seuraava viikko voi olla täynnä luentoja 8-16 maanantaista perjantaihin. Joinain päivinä luentoja voi olla myös iltaisi kahdeksaan asti. Itsenäistä opiskelua on luentojakin enemmän. Jos viikolla ei ole yhtään luentoa ei siltikään tekeminen lopu ryhmätöiden tekeminen, itsenäinen opiskelu ja palautettavat tehtävät vievät hyvin paljon aikaa luentojen ulkopuolelta. Ryhmätyöt ovat iso osa opintoja ja tuntuu että niihin meneekin suurin osa opiskelu ajasta. Opiskelen itse monimuoto ryhmässä ja meidän ryhmästä minä mukaan lukien suurin osa käy töissä. Työt tuovat hieman vastapainoa opiskelun täyteiselle arjelle, mutta välillä luentojen ja töiden yhteensovittaminen on tuottanut hankaluuksia. Pakollisia luentoja ja opetusta on huomattavasti enemmän mitä odotin ja siksi välillä tuntuu ettei kaikkea haluamaansa ehdi tekemää ajoissa ja niin huolella kuin haluaisi.

Kuitenkin opinnot ovat alkaneet hyvin ja olen edelleen hyvin innoissani opintojen alusta. Kevät tuokin tullessaan entistä mielenkiintoisempia aihe alueista tullessaan.

Milla hurmerinta

Milla Hurmerinta

Moi! Täällä Milla 20 vuotias Jyväskyläläinen. Valmistuin keväällä 2021 lukiosta. Aloitin tammikuussa 2022 sairaanhoitajaopinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Opiskelen monimuototeutuksessa. Opintojen oheella teen töistä hoiva-avustajana kehitysvammaisten asumisessa. Tällä hetkellä arki koostuu opintojen, töiden ja vapaa-ajan tasapainottelusta.