Lääketiede  •  14.03.2018

RR - Ruoansulatus ja ravitsemus

Tällä hetkellä meillä on käynnissä hyvinkin tiivis kolmen viikon mittainen kurssi ruoansulatuksesta ja ravitsemuksesta. Ennen kurssin alkua hihkuin onnesta kurssin aiheen kuultuani, sillä olen jo pitkään ollut hyvin kiinnostunut ravitsemukseen liittyvistä asioista. LBM-kurssin jälkeen tämä kurssi tuntui ja kuulosti jo enemmän omiin mielenkiinnon kohteisiini sopivalta.

Tällä kurssilla opiskelemme ruoansulatuskanavan anatomiaa ja ravitsemukseen liittyviä asioita. Esimerkiksi jo LBM-kurssilla tutuiksi tulleista vitamiineista oli jälleen puhetta, mutta myös uusia asioita on tullut paljon. Aloitimme ihan perusasioista: maha-suolikanavan anatomiasta sekä tutustumisesta maksaan, sappirakkoon ja haimaan sekä niiden kehitykseen, joten siitä tuli pienet ”flash backit” myös syksymme startanneeseen SKB-kurssiin. Lisäksi olemme opiskelleet muun muassa ravinnon ja sairauksien sekä ravinnon geenien yhteydestä lukemattomien muiden luentojen ohessa.

LBM-kurssin jälkeen tämä kolmen viikon pyrähdys kuulosti aluksi kohtuullisen kevyeltä, mutta tähän kurssiin kuuluu myös harjoitustöitä ja aika paljon verkkotehtäviä ja itseopiskelua. Täytimme kolme päivää ruokapäiväkirjaa, joista yhden osalta laskimme päivän kaloreiden-, proteiinin-, hiilihydraattien-, rasvojen- sekä joidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin Fineli-sivuston avulla. Ruokapäiväkirjan ja etenkin päivän syömisten laskeminen oli työläämpää kuin odotin, mutta toisaalta se avasi myös silmiä (vaikka laskelmat ovat tietenkin vain suuntaa antavia) esimerkiksi joidenkin vitamiinien puutteestani tai runsaasta saannistani.

Toisaalta tämäkin kurssi on pian jo ohi ja pääsemme tentistä kirmaamaan suoraan pääsiäislomalle, joka kestää viikon (!!!). Sen jälkeen alkaa VHN-kurssi, jossa käsitellääm verenkierto- ja hengityselimistöä sekä nestetasapainoa. Kevään viimeinen kurssi on ENDO, jossa opiskelemme esimerkiksi hormoneista ja niitä tuottavista elimistä. Kovaa vauhtia ollaan siis jo menossa kesää kohti. En voi käsittää, että nyt on jo maaliskuun puoliväli ja kohta ensimmäinen vuosi onkin jo paketissa.

Tsemppiä lukemisiin!

Nina

Nina