Lääketiede  •  14.02.2018

Porin hajautus, viikko 2

Kahden viikon hajautus Porissa ohi. Oli todella opettavaiset kaksi viikkoa, mutta nyt on myös vähintään yhtä kivaa tulla takaisin kotiin. Borta bra men hemma bäst, niinhän se menee!

Opetus Porissa oli kyllä omaa luokkaansa, hyvässä mielessä siis. Ajattelin kuitenkin jättää yleiset hajautusasioista kertomiset seuraavaan postaukseen, sillä nyt haluan kirjoittaa tämän viikon tapahtumista, ja erityisesti ensimmäisestä poliklinikkavastaanotosta, jota pääsimme viikon aikana pitämään.

Kun ensimmäisen hajautusviikon olimme sisätauti osastolla, niin toinen viikko oli varattu opetuspoliklinikkaa varten. Poliklinikkahan tarkoittaa sitä, että potilas tulee sairaalalle etukäteen varattua vastaanottoaikaa varten. Opetuspoliklinikalla me kandit saamme ottaa näitä potilaita vastaan. Käytännössä tämä toimii niin, että kandi ottaa potilaan vastaanottohuoneeseen, haastattelee ja tutkii potilaan yksin eli periaatteessa toimii aivan samalla tavalla kuin kuka tahansa lääkäri poliklinikalla. Tämän jälkeen huoneeseen tulee muut ryhmän kandit sekä lääkäri, ja juuri potilaan tutkinut kandi esittelee tapauksen ja löydökset muulle ryhmällä. Yhdessä lääkärin kanssa sitten mietitään jatkosuunnitelmaa, ja tämän jälkeen potilas pyydetään vastaanottohuoneeseen uudestaan. Lääkäri ei välttämättä tee koko tutkimusta uudelleen, vaan hän tutkii ja kyselee vain tärkeimmät asiat. Vastuussa potilaan hoidosta on kuitenkin lääkäri, joten meille kandeille tämä on loistava tilaisuus oppia.

Normaalisti potilaat otetaan vastaan yksin, mutta me jouduimme/saimme tutkia potilaat pareittain. Syynä oli keskiviikon diabeteskoulutus, joka vei meiltä yhden poliklinikkapäivän pois. Toisaalta olisi ollut kiva ottaa potilas vastaan yksin, mutta toisaalta pieni tuki ei ollut näin ensimmäisenä kertana yhtään pahitteeksi –varsinkin kun potilastapauksemme ei ollut aivan yksinkertainen.

Potilaan tutkimisen jälkeen sanelimme potilaan tekstin, joten nyt on ensimmäinen sanelukin tehty. Kokonaisuudessaan opetuspolista jäi todella hyvät fiilikset kaikesta jännittävyydestä huolimatta. Ja kevään aikana on vähintään kerran tulossa vielä opetuspoliklinikkaa, jolloin saamme sitten ottaa potilaat jo yksin vastaan.

Huomisen päivän olen suunnitellut pyhittäväni syväreiren tekoon, viikonlopun aioin ottaa ihan rennosti ja ensi viikolla onkin taas luentoviikko.

Kivaa tulevaa viikonloppua!

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.