Lääketiede  •  08.02.2018

Porin hajautus, viikko 1

Ensimmäinen viikko Porin hajautuksesta tehty. Muut ryhmäläiset lähtivät eilen kotiin Turkuun, mutta olen itse edelleen täällä. Syy tähän on tosin se, että jäin tänne poikaystävän vanhempien luokse, jotta ei tarvitse matkustaa edestakaisin Pori-Turku väliä. Vihaan bussissa istumista, ja sunnuntaina olisi ollut taas lähtö takaisin, sillä hajautus täällä kestää kaksi viikkoa. Kirjoittelin alle hieman joka päivän ohjelmasta.

Maanantai

Päivä alkoi infolla, jossa saimme tunnukset potilasjärjestelmiin, kulkukortit sairaalaan ja lukujärjestyksen tulevalla kahdelle viikolle. Tämän jälkeen kävimme läpi potilastietojärjestelmän toimintaa (kaikissa tähän astisissa klinikkapaikoissa eli Tyksissä, Turun kaupunginsairaalassa ja Porissa on olleet eri tietojärjestelmät, kiva 😉 ) ja meille jaettiin tutkittavat potilaat. Lounaan jälkeen meillä oli keuhkoharkka, jossa käytiin asioita keuhkojen auskultaatiosta, pneumonioista jne. Lisäksi kävimme katsomassa yhtä keuhkopotilasta.

Tiistai

Osallistuimme aamulla lääkärinkierrolle, eli seurasimme vierestä, kun kaksi lääkäriä kävivät potilaiden asioita läpi ja samalla hieman tutkivat potilaita. Kierrolla käyttäviä asioita ovat muun muassa potilaiden kotiutukset, lääkemuutokset ja muutokset potilaiden voinnissa. Olemme tässä melko passiivisessa roolissa, mutta seuraamallakin oppii aina tärkeitä asioita. Iltapäivällä tutkimme oman potilaan. Illalla minulla oli vielä päivystysharjoitteluvuoro kello 20-24.

Keskiviikko

Aamu alkoi sisätautimeetingillä eli luennolla, johon osallistui myös jo valmistuneita, kaikenikäisiä lääkäreitä. Tämän jälkeen kävimme eilen tutkimiamme potilaita läpi. Lounaan jälkeen tutkimme potilaat loppuun ja kirjoitimme potilastekstin. Lisäksi kävimme katsomassa opettajan johdolla paria potilasta ja heidän löydöksiään.

Torstai

Heti aamulla oli mun vuoro pitää muulle ryhmälle pieni esitys jokaiselle valikoituneesta aiheesta. Oma aiheeni oli okluusio eli suolitukos. Aamupäivällä oli taas osastokierto ja ennen lounasta pääsin vielä nopeasti käymään teho-osastolla. Iltapäivä käytiin vielä lääkärimme kanssa läpi erilaisia potilastapauksia ja kuolemantodistuksen kirjoittamista.

Perjantai

Olin varannut itselleni aamuksi neljän tunnin päivystysvuoron, joka osoittautui tähän mennessä ehkä parhaaksi päivystysvuoroksi. En saanut nähdä jännittäviä toimenpiteitä kuten TYKSin päivystyksessä, mutta pääsin tutkimaan potilaita enemmän. Sain tutkia yhden eteisvärinäpotilaan ja yhden kasvohermohalvaus potilaan, ja lisäksi tehdä yksittäisiä tutkimuksia muille päivystyspotilaille.

Nyt viikonlopun viettoon, jotta jaksaa taas ensi viikolla opiskella.

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.