Lääketiede  •  01.10.2017

Pitkä koulupäivä

Viime viikon keskiviikko oli poikkeuksellisesti extrapitkä päivä, sillä mulla oli koulua 7-30-17.45. Ajattelin kertoa yksityiskohtaisesti, mitä tämä päivä piti sisällään.

Seitsemän aikoihin aamulla oli vielä ihan pimeetä.

7.30-8.30

Aamu alkoi melko aikaisin, kun oli mun vuoro mennä ottamaan potilailta laskimoverinäytteitä yhteen Turun terveyskeskuksista. Ollaan tänä vuonna harjoiteltu verinäytteenottoa kerran (!) ja ensimmäisenä vuonna kolme kertaa, mutta harjoittelu on aina tapahtunut kurssikavereilta verta ottaessa. Nyt oli siis ensimmäinen kerta, kun potilaana olikin ihan oikea potilas, joten harkka jännitti mua kyllä jonkin verran. Mua ohjannut labrahoitaja oli kuitenkin oikein mukava ja neuvoi tarvittaessa, joten suurin jännitys lähti heti hänet tavatessaan. Ensimmäiseltä potilaalta näytettä ottaessa kädet tärisivät jonkin verran, mutta sen jälkeen kaikki meni tosi hyvin ja kaikilta potilailta saatiin verinäytteet otettua. Harkasta lähdin niin paljon itsevarmempana verinäytteenottajana, mitä tunti aikaisemmin olin ollut.

Terveyskeskus, jossa harkka oli.

10.00-11.30

Vuorossa oli silmäharkka, jossa harjoiteltiin silmänpohjan tutkimista, ja lopuksi opeteltiin kääntämään yläluomi väärinpäin. Erotuksena aiempiin silmänpohjantutkimisharkkoihin, tällä kertaa laajennettiin meidän toinen mustuainen silmätipoilla, ja voin kertoa, että silmänpohjantutkiminen oli näin niin paljon helpompaa. Silmänpohjasta pystyi helposti erottamaan verisuonet ja näköhermon lähtökohdan. Onnistunut harkka siis 🙂

Oikea mustuainen suurennettu 🙂

11.30 -12.30

Ruokailu kurssikaverin kanssa koulun ruokalassa.

12.30-14.00

Reseptiopin ensimmäinen luento. Meille opetettiin, millaisia erilaisia reseptejä on olemassa, ja lisäksi mitä kaikkea reseptissä tulee käydä ilmi. Luento oli hyvin mielenkiintoinen ja lääkärintyötä ajatellen todella tärkeä.

14.00-16.45

Hyppytunti, jona aikana menin kotiin. Kotona jatkoin kuitenkin lukemista, sillä kliinisen lääketieteen tentti lähestyy kovaa vauhtia, ja esimerkiksi viikonloppuna en ehtinut lukemaan lähes yhtään.

16.45-17.45

Verikeskus harjoitustyö TYKSin T-sairaalassa. Harkka kesti vain tunnin, mikä oli ihan hyvä asia, sillä tässä kohtaa päivää aloin jo olemaan aika väsynyt. Tunti meni kuitenkin yllättävän nopeasti, kun määritettiin verinäytteiden veriryhmiä ja vasta-aineita, joita plasmasta löytyi. Pitkästä aikaa pääsi taas käyttämään pipettiä. Harjoitustyö oli musta ihan kiva, opin uusia asioita ja vanhoja juttuja myös kertaantui.

Aika pitkä päivä siis, mutta todella hyödyllinen ja mielenkiintoinen. Vaikka tä päivä olikin tosi pitkä, niin perjantaina koulua ei esimerkiksi ollut lainaan. Mutta tälläsesta vaihtelusta mä ainakin ite tykkään!

Syksyn ensimmäinen tentti on jo nyt perjantaina, apua! 🙂

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.