Lääketiede  •  19.10.2018

Pientoimenpidepäivä Naantalissa

Nyt on ensimmäinen luomi poistettu ja tikit tikattu, vihdoinkin! Tänään minulla oli siis pientoimenpidepäivä Naantalin terveyskeskuksessa. Aamu alkoi 8.40, mutta minä ja ystäväni kirjaimellisesti polkaistiin päivä käyntiin kello 7.15 – olimme siis päättäneet pyöräillä Naantaliin bussissa istumisen sijaan. 18 kilometrin aikana heräsikin oikein hyvin, joten välillä sitä toivoisi asuvansa kauempana kuin 400 metriä sairaalasta ? No puolensa on siinäkin.

Suurin osa meistä viidestä opiskelijasta ei ollut koskaan poistanut luomea tai tikannut. Itse olen aikaisemmin pari kertaa poistanut rasvaluomen kauhomalla, puuduttanut, ottanut yhden stanssibiopsian ja injektoinut kortisonia lonkan bursaan. Luomea en ikinä ollut veitsellä poistanut enkä myöskään tikannut, joten hieman jännitti alkuun.

Päivän ohjelma oli seuraavanlainen. Me viisi kandia sekä kirurgi olimme kaikki samassa vastaanottohuoneessa. Jokainen sai vuorollaan ottaa potilaan sisään ja toimia puuduttajana, luomenpoistajana sekä tikkaajana. Samalla yksi kandi toimi aina avustajana eli kokosi steriilin pöydän, veti puudutteet ruiskuun, puhdisti potilaan ihon ja ojenteli luomen poistajalle, mitä hän milloinkin tarvitsi. Jokainen sai vähintään poistaa yhden luomen ja itse olin siitä onnekas, että potilaallani oli kaksi poistettavaa luomea. Luomen poiston jälkeen kirjattiin PAD-lähete koneelle ja sitten voisi huokaista helpotuksesta ja seurata muiden kurssikaverien suorituksia.

Luomen poisto oli kivaa, eikä se super vaikeaa ollut, vaikkakin vaatii vielä paljon harjoitusta. Jokaisella taisi olla ne omat vaikeutensa, toiselle se oli väärä ote instrumentistä tai liian löysien tikkien tekeminen. Minun vaikeuteni oli että otin aina jotenkin väärin neulankuljettimella kiinni neulasta. No ehkäpä tämä on asia, joka korjaantuu, kun saa vain lisää toistoja ja harjoitusta.

Ensi viikolla ryhmäni on hajautuksessa Porissa ja sielläkin meillä on pientoimenpidepäivä. Kivaa viikonloppua sinulle!

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.