Lääketiede  •  20.09.2019

Pienryhmäviikko

Taas yksi viikko naistentautien kurssia takana ja oikeastaan enää kaksi viikkoa edessä. Tämä viikko on ollut meillä otsikon mukaisesti pienryhmäviikko, joka tarkoittaa, että koko viikko on ollut täynnä harkkoja. Poikkeuksellisesti meillä ei ole ollut yhtään klinikkaa eli potilaita ei ole tällä viikolla tullut kohdattua lainkaan. Mielestäni tämä viikko onkin ollut pitkästä aikaa ihan kivaa vaihtelua siihen perinteiseen sairaalassa oloon verrattuna. Ja kyllä silti tuntuu, että viikonloppu tulee todella tarpeeseen tässä kohtaa!

Meillä on ollut harkkoja pääosin joka päivä kello 8-14.00. Suurin osa harkoista on sisältänyt ennakkotehtävän, joten illat ovat kuluneetkin niitä tehdessä ja seuraavan päivän harkkaan valmistautuessa. Suurin osa harkoista on ollut niin sanottuja potilastapausharkkoja, eli meillä on ollut jokin potilastapaus esitietoineen, jota on sitten käyty harkassa läpi. Mielestäni tällaiset potilastapauksiin pohjautuvat oppimismenetelmät ovat niitä kaikkein opettavaisempia. Esimerkiksi yhden harkan aihe oli vuotohäiriöt, ja meidän piti pohtia mitä mahdollisia vuotohäiriöitä voisi tulla kyseeseen, jos potilaana olisi 14-v tyttö, 50-v nainen tai 70-v nainen.

Lisäksi tällä viikolla meillä oli potilassimulaatioita. Kerrallaan simulaatiohuoneeseen meni 2-3 opiskelijaa, ja muut opiskelijat seurasivat simulaation etenemistä toisesta huoneesta ison näytön kautta. Simulaatiohuoneessa meille jaettiin roolit, ja sitten yksi opettajista esitti oikeaa potilasta, ja meidän piti saada vastaanotto hoidettua. Vastaanotot olivat neuvolapainotteisia ja aiheina olivat pre-eklampsia (raskausmyrkytys), raskaana olevan pyelonefriitti ja kohdun ulkopuolinen raskaus. Oli todella opettavaista saada lisää harjoitusta näistä aiheista, ja vaikka onkin jännittävää ”esiintyä” muiden opiskelijoiden edessä, on mielestäni tällaiset simulaatiot todella hyödyllisiä, koska oikeassa elämässä vastaanotot tulevat olemaan juurikin samankaltaisia.

Tällä viikolla harkoissa on käsitelty myös gynekologista syöpää, ja tehty siitä lyhyet ryhmätyöt. Lisäksi aiheina on ollut synnytys, läheteharkka, raskaushepatoosi ja akuutti gynekologinen vatsakipu. Ensi viikolla ryhmälläni on synnytyssaliviikko, joten pitää toivoa parasta, että kahden synnytyssalipäivän aikana näkisin mahdollisimman monta pienen vauvan syntymää 🙂

Kivaa viikonloppua sulle. Itse istun parhaillaan junassa kohti Kuopiota siskoni luokse 🙂

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.