Lääketiede  •  15.11.2017

Kannattaako panostaa yo-kirjoituksiin vai pääsykokeeseen?

Syksyn yo-kirjoitukset ovat jo kaukana menneisyydessä ja tuloksia, joiden siis pitäisi ilmestyä huomenna 17.11, odotellaan varmasti lukioissa ympäri Suomen kuin kuuta nousevaa. Minullakin on hyvin tuoreet muistikuvat siitä, kuinka Wilmasta tuli muutamassa hetkessä useimmin selattu nettisivuni näitä tulevaisuuteni määrittäviä arvosanoja odotellessa. Tai siltä ne ainakin tuntuivat, vähintäänkin siihen astisen elämän tärkeimmiltä arvosanoilta.

Nyt jälkeenpäin ajatellen eivät ne ylioppilasarvosanat ehkä ihan elämän tärkeimpiä arvosanoja olleet tai ainakaan tulevaisuutta määrittäviä. Toki yo-koemenestyksestä voi olla joillekin aloille hakiessa hyötyä, mutta peli ei todellakaan ole vielä pelattu, vaikka kirjoitukset eivät olisikaan menneet ihan nappiin. Sitä paitsi kokeen arvosana ei välttämättä kerro koko totuutta osaamisestasi. Yo-kokeeseenhan mahtuu kuitenkin vain se reilu 10 kysymystä aineesta riippuen 1-16 kurssin sisällöistä, joten voi olla, että jokin parhaiten osaamistasi aihepiireistä saattaa jäädä kokonaan kysymysten ulkopuolelle.

En kuitenkaan tarkoita, että yo-kirjoituksiin panostaminen olisi turhaa, päinvastoin. Varsinkin nykyisellä pääsykoemallilla etenkin lääketieteelliseen pyrkivien kannattaa lukea jo ylioppilaskirjoituksiin pääsykoetta silmällä pitäen, sillä ne täsmälleen samat lukion fysiikan, biologian ja kemian materiaalit kummittelevat sitten uudelleen pääsykoekeväänä, juuri kun niistä luuli päässeensä eroon.

Itselläni helpotusta pääsykoelukemiseen toi se, että olin juuri edellisenä syksynä kirjoittanut biologian ja pääsykokeen kanssa samana keväänä pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian. Näin asiat olivat suhteellisen tuoreessa muistissa, eikä asioita tarvinnut opetella uudelleen ihan alusta alkaen. Koin, että näiden kaikkien aineiden kirjoittamisesta oli myös siksi hyötyä, että yo-kokeesta saatava arvosana motivoi lukemaan asiat huolellisesti jo ennen kuin pääsykoelukemisurakka oli edes virallisesti omalla kohdallani alkanut.

Yhteenvetona siis: jaksakaa abit tsempata myös yo-kirjoituksiin, vaikka pääsykoe siintääkin jo mielessä – kiitätte itseänne myöhemmin.

Tsemppiä loppusyksyyn ja mukavaa joulunodotusta!

-Nina

Nina