Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  28.11.2017

Päivä opeopiskelijan silmin

Moni hakija saattaa miettiä, miten yliopisto-opiskelu eroaa aiemmista opinnoista. Päätin havainnollistaa opiskelijan arkea kuvailemalla tavallista marraskuista arkipäivääni.

Klo 8.30 Herätys! Aamutoimet ja pyörällä kohti yliopistoa.

Klo 10.00 Ajoissa yliopistolla. Ehdin käydä ostamassa kahvimukin ja jutella kaverien kanssa kuulumisia ja suunnitella vähän ryhmätyötä.

Klo 10.15 Luento alkaa. Aiheena tänään on käyttäytymisen tukeminen ja ohjaaminen. Luennoitsija antaa palautetta kurssilaisten tekemistä ryhmätöistä. Lisäksi tutustumme käyttäytymisen tukemisen interventioihin, joiden suunnittelusta luennoitsijalla on kokemusta. Pientä stressiä puskee päälle, sillä tämä on viimeinen luento ennen tenttiä ja oikeastaan kaikki asia on jo kertausta. Silti huomaa, että on vielä paljon opiskeltavaa, ennen kuin on valmis tenttiin.

Klo 11.45 Lounaalle täytyy mennä tänään pahimpaan ruuhka-aikaan. Yliopiston ravintoloiden ruoat ovat yleensä hyviä ja valinnanvaraa löytyy. Nyt on kuitenkin kiire, eikä syömisen ohessa ehdi juuri jutella kaverien kanssa tai muutenkaan nauttia ruokatauosta.

Klo 12.15 Alkaa esteettömyyden kurssin seminaari. Seminaareissa opiskellaan yleensä melko pienissä ryhmissä, tänään meitä on noin 15. Tällä kertaa harjoittelemme tukiviittomia ja kuulemme tukiviittomien, viitotun suomen ja viittomakielen eroista sekä tukiviittomien eri käyttäjäryhmistä. Suuri osa kurssilaisista harjoittelee nyt viittomia ensimmäistä kertaa, mutta oppiminen on yllättävän nopeaa. Kurssilla on tosi innostunut ilmapiiri.

Klo 13.45 Suuntaamme kaverien kanssa yliopiston kirjastolle etsimään lähdemateriaalia koulujuttuihin. Nappaamme kolme kirjaa mukaan ja menemme sohville selaamaan niitä ja samalla juttelemaan niitä näitä, sillä kirjaston ryhmätyöpuolella ääni ei haittaa. Kun suunnitelmat tehtävien suhteen alkavat kirkastua, kaikki suuntaavat kotiin.

Klo 15.30 Hetki chillailua ja ruoanlaittoa. Sen jälkeen alan tehdä lukusuunnitelmaa tulevaa tenttiä varten. En tee lukusuunnitelmaa jokaiseen tenttiin, mutta nyt luettavaa materiaalia on melko paljon ja suurin osa on englanniksi, joten haluan varata aikaa tavallista enemmän. Luettavien artikkelien lisäksi etsin omat luentomuistiinpanoni ja aloitan kertailun niistä.

Klo 19.00 Olen lähdössä ulos tapaamaan kavereita, sillä päivän opiskelukiintiö alkaa tuntua täydeltä.

Tässä siis melko tavallinen opiskelupäivä. Tällöin minulla oli yliopistolla neljän tunnin ”työpäivä”, mikä on aika tavallinen. Myös kahden tunnin työpäiviä tai vapaita arkipäiviä on silloin tällöin, ja myös muutama 8 tunnin päivä syksyyn on mahtunut. Itse olin eniten yllättynyt siitä, että yliopistossa minulla ei ole enää ollut viikosta toiseen samanlaista lukujärjestystä, vaan jokainen viikko on erilainen.

-Anna

Anna